PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2014. november 29., szombat

Bérkompenzáció 2015

Bérkompenzáció 2015

 By , on November 30th, 2014

 Mikor jár bérkompenzáció 2015-ben? Ha jár, kinek és milyen módon?

 A bérkompenzáció 2015 folyamán is csak a munkavállalók egy részét fogja érinteni. Magára a bérkompenzáció bevezetése 2012. január 01-vel került sor.

 Bevezetésére azért volt szükség, mert a kormány 2011-ben alkotott törvényében eltörölte az adójóváírás lehetőségét, illetve azzal egy időben 1 %-kal megemelte az egészségpénztári járulék mértékét.
Mindennek az lett a következménye, hogy a kiskeresetűeknél nagymértékű reálbércsökkenés következett be, az előző évhez viszonyítva, amelyet csak úgy lehetett volna korrigálni, hogy, ha a munkaadók jelentősebb bérfejlesztés hajtottak volna végre. Ismerve a magyar munkaadón nagy részének az anyagi helyzetét, egyértelmű volt, hogy a többség nem tudott erre keretet biztosítani, mert a munkabéreket sújtó magas adó- és járulékterhek alapvetően nagy nehézséget okoztak. A kormánynak lépnie kellett. Nézzük is meg röviden mit kell tudnunk a bérkompenzáció 2015. évi alakulásáról.

 A kormány tehát, látva a munkaadók helyzetét, bevezette a bérkompenzációt, ami azt jelentette, hogy az állam átvállalta a munkáltatótól a béremelés miatt megnövekedett terhek egy részét. Ezzel egy időben pedig kötelezte a munkaadókat a bérek rendezésére. Eredetileg a bérkompenzációt csak egy évre akarta a kormány bevezetni, illetve alkalmazni, de a gazdasági helyzet azt kívánta, hogy folyamatosan fenntartsa a lehetőséget, ha nem is a kezdeti formájában. A bérkompenzáció által igényelhető kedvezményt, a munkaadók, a dolgozók bére után fizetendő EHO-ból írhatták jóvá.

 Természetesen a jóváírás mértékét a törvény állapította meg. Magyarán ez azt jelentette, hogy például 2012-ben a kompenzáció bruttó 190.179 Ft-nál érte el a 0 Ft-ot, míg 2013-ban már 135 ezer Ft-nál, vagyis annál magasabb fizetés esetén már nem járt a munkaadók kedvezmény a dolgozó munkabére után. A legmagasabb bérkompenzáció a legalacsonyabb bérek után volt igénybe vehető, mely közeledve a felső határhoz, elérte a 0 Ft-ot.

már  A bérkompenzáció mind 2014-ben, mind pedig várhatóan 2015-ben is csak a közfoglalkoztatottakat érinticsak, akiknél az állam gyakorolja a munkáltatói jogokat. Ide tartoznak többek között a közalkalmazottak, a köztisztviselők, a fegyveres szervek hivatalos állománya, a hivatásos, illetve szerződéses honvédek, katonák, a legfőbb ügyész, az ügyészek, és az ügyészségi alkalmazottak, egyes egyházjogi személyek, a hivatásos nevelőszülők. Azoknál a dolgozóknál, akik 1 gyermek után családi adókedvezményben részesülnek, azoknál a fenti munkaterületen alkalmazott dolgozók után sem lehet egyidejűleg igénybe venni az adókompenzációt, azaz esetükben nem köteles a munkáltató megemelni a bért. Azok esetében azonban, akik 2 vagy több gyermeket nevelnek, azoknál a törvény által előírt feltételek teljesülése esetén igénybe vehető a bérkompenzáció.

 Várhatóan 2015-ben sem lesz béremelés a közszférában, ebből következően a bérkompenzáció lehetősége 2015-ben is megmarad. Várhatóan a 495/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet marad ezzel kapcsolatban érvényben, és maximum csak kisebb módosításokra kell számolni. Természetesen ez nem zárja ki, hogy egyes területeken lesz béremelés, gondoljunk itt a pedagógusok bérének rendezésére. Várhatóan 2015-ben a rendvédelmi erők bére megy át jelentős emelésen, amennyiben a kormány teljesíteni tudja az ígéretét. Jellemzően a bérkompenzációt, mind 2014-ben, mind 2015-ben a különféle egyéb kedvezmények helyettesítik, melyek nagyrészt szintén az EHO-ból vonhatók le. Gondoljunk itt az 55 év feletti, a 25 év alatti, a szakképzetlen, illetve tartósan állásnélküli, vagy a gyesről, gyedről visszatérő dolgozók alkalmazása esetén igénybe vehető adókedvezményre.

 Forrás : http://www.blogolod.com



A cikk forrása: