PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2014. december 17., szerda

Erzsébet utalvány 2015

Erzsébet utalvány 2015

Az Erzsébet-utalvány 2015 –ben is egyike lesz, a legnépszerűbb béren kívüli juttatásoknak.  
Magyarországon a bérek adó- és járuléktartalma nagyon magas, ezért a munkáltatók igyekeznek a béreket alacsonyan tartani, és helyette első sorban a bérek kívüli juttatásokat felhasználni a dolgozók javadalmazására, illetve jó munkájuk elismerésére. Az Erzsébet-utalvány része a cafeteria rendszernek, amely széles választékkal áll a munkaadók, illetve a munkavállalók rendelkezésére.

Az Erzsébet-utalvány forgalma a legmagasabbak között van a rendszeren belül, amely a használhatóságára bizonyíték. 

Várható-e változás az Erzsébet-utalvány 2015. évi szabályozásában?
 

Utánanéztünk.
Az Erzsébet-utalvány esetében nem egy utalványra kell gondolnunk, hanem egy utalvány családra.  
Az Erzsébet-utalvány család folyamatosan újabb tagokkal bővül. 
Tagjai:
Étkezési Erzsébet-utalvány
Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány
Ajándék Erzsébet-utalvány
Iskolai Erzsébet-utalvány
Kultúra Erzsébet-utalvány
Sport Erzsébet-utalvány
Szabadidő Erzsébet-utalvány (Kibocsátása 2014. január 01-én megszűnt, a kibocsátott utalványok 2014. december 31-ig használhatók fel.)

 
Az Erzsébet-utalvány hideg étkezés céljára, havi 8.000 Ft az keretig adható. Természetesen van arra lehetőség, hogy a munkáltató a fentieknél magasabb összegű juttatást adjon a dolgozóinak, de abban az esetben a kereten felüli részre már nem a kedvezményes adózás vonatkozik, hanem az annál magasabb elvonás. A kedvezményes adózás esetén 35,7 % az adóteher, míg a keret összeg feletti résznél már 51,17 %. Jó, ha tudjuk, hogy 2015-ben is lesz arra lehetőség, hogy az Erzsébet-utalvány szociális juttatásként is felhasználásra kerülhessen. A hideg étkezésre felhasználható 8.000 Ft-os keretösszeg várhatóan nem fog emelkedni 2015-ben, ugyanis 2014. január 01-én emelte fel a kormány 5.000 Ft-ról. Arra azonban van esély, hogy az utalvány adótartalma változzon, ugyanis, ha a kormány ígéretéhez híven bevezeti 2015-ben az egy számjegyű személyi jövedelemadót, akkor legalább 7 %-os adócsökkenés várható, ami az Erzsébet-utalvány esetében a mostani 35,7 %-os adótartam, 27,37 %-ra való csökkenését fogja jelenteni. 

További lehetőség lelet még az adó csökkentésére, a félszuperbruttó teljes kivezetése is. Várhatóan ezzel kapcsolatban is az őszi költségvetési tárgyalásokon születhet döntés, de a gazdaság helyzetét tekintve nagyobb annak az esélye, hogy 2015-ben még nem fognak ezek a változások megtörténni, azaz marad a 16 % személyi jövedelemadó is, és a félszuperbruttó is.
 
Forrás : www.blogolod.com


A cikk forrása: