PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. január 18., vasárnap

Így módosult a Munka Törvénykönyve

Így módosult a Munka Törvénykönyve


Jó, ha tisztában vagyunk a jogainkkal, ezért fontos, hogy a Munka Törvénykönyve 2015-ben is ismert legyen előttünk.
Pontosabban legalább azokat a rendelkezéseit ismerjük, amelyek érintenek minket, mert ellenkező esetben a munkáltatók ott csapnak be ahol akarnak, illetve olyan jogoktól esünk el, amelyek járnak számunkra, de mivel nem tudunk róluk, így nem élünk velük.
Aki járatos a munkaügyi törvényekben, annak is érdemes frissíteni a tudását, mert minden évben történnek kisebb-nagyobb módosítások. A Munka Törvénykönyve 2015 –ben is egyszerre fogja szolgálni a munkaadók, és a munkavállalók érdekeit is.
 
2015-ben öt nagyon lényeges ponton változott a Munka Törvénykönyve :
 
1. A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek ötéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.
2. A Munka Törvénykönyvének 294. § (1) k) pontja kimondja, hogy a szülő mikor tekintendő három vagy több gyermeket nevelő szülőnek.
3. A Munka Törvénykönyvének Mt. 115. § (2) bekezdése e) a szabadság meghatározásában fontos. Munkában töltött időnek a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség minősült. Ez évtől megszűnik ez (az egyébként többféleképpen értelmezett) szabály és a keresőképtelenség teljes tartamát figyelembe kell venni e tekintetben  
4. A Munka Törvénykönyvének 204. szakaszának (1) bekezdésében módosításokat hajtottak végre. A köztulajdonban álló munkáltató fogalmát módosították. Köztulajdonban álló munkáltatónak a közalapítvány, valamint az a gazdasági társaság minősül, amelyben az állam, helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, önkormányzati társulás, térségi fejlesztési tanács, költségvetési szerv vagy közalapítvány külön-külön vagy együttesen számítva többségi befolyással rendelkezik.
5. Módosult az Mt. 209. § (2) bekezdés b) pontja. E bekezdés b) pontja szerint a munkáltató felmondással nem szüntethette meg a vezető munkaviszonyát a várandósság, és a szülési szabadság ideje alatt. Ez egészült ki január 1-jétől a női vezetők esetében azzal, hogy az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónapig ugyancsak fennáll a felmondási tilalom.
A Munka Törvénykönyve a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait állapítja meg, amely során maximálisan figyelembe veszi a munkáltató és a munkavállaló gazdasági, valamint szociális érdekeit. Megismerhetjük belőle a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat, mit például a munkaviszony létesítésének a feltételeit, a munkaszerződés tartalmi elemeit, a munkaadó írásbeli tájékoztatási kötelezettségét, illetve a munkáltató és a munkavállaló jogait, és kötelezettségeit. Ezen felül megismerhetjük belőle a munkaviszony megszüntetésének a szabályait, a felmondással, és a végkielégítéssel kapcsolatos jogokat, és még számtalan egyéb munkajogi rendelkezést, szabályozást.
 
Munka Törvénykönyve is folyamatosan változik, így változott 2013-ban és 2014-ben is. Ebből reális levonni azt a következtetést, hogy várhatóan további finomításokra lehet számítani 2016 folyamán is. 
Az elmúlt évek módosításai érintették a kötetlen munkaidőt, amelynél törlésre került a kötetlen szó, a szabadság következő évre való átvitelének a szabályozása, a 24 hetes szülési szabadság igénybevételéről szóló rendelkezés.
Továbbá a munkabér késedelmes kifizetésére vonatkozó szabály, amely a késedelmi kamatról rendelkezik, a vezető tisztségviselők munkaszerződésének egyes elemei, a távolléti díj számításának a technikája, a munkaerő kölcsönzés szabályai, a munkaidő beosztás szabályai, és még folytathatnánk. Változásokat okozott a Munka Törvénykönyvében 2014-ben, a Polgári Törvénykönyv módosítása is.
 
Várhatóan 2015-ben is tovább folytatódnak a kormánynak azon törekvései, amelyekkel a Munka Törvénykönyvét alkalmassá akarják tenni korunk kihívásainak, a változó gazdasági környezet által előidézett változásoknak, illetve a munkavállalók, és a munkáltatók igényeinek. Mivel a kormánynak kiemelt célja, a hatékonyan működő gazdaság felépítése, ezért a munkával kapcsolatos jogi környezet biztosítása is kiemelkedő szerepet fog kapni az elkövetkező években. Fontos ezért, hogy mind a munkaadók, mind a munkáltatók ismerjék, és alkalmazzák a rájuk vonatkozó jogokat, és kötelezettségeket. 


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/01/15/igy-modosult-a-munka-torvenykonyve.php