PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. január 28., szerda

Így változik a családtámogatás

Így változik a családtámogatás

Családi támogatások változása 2015-ben: 
- családi otthonteremtési kedvezmény
- diplomás gyed
- adókedvezmények
- részmunkaidő, stb.
Gyermekes családokat és fiatal párokat érintő kedvezményekről, állami támogatásokról indul kampány 2015 elején.
Ezáltal a családi otthonteremtési kedvezményről (korábbi szocpol), diplomás gyed-ről, részmunkaidős foglalkoztatásról, stb. lehet többet megtudni.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság tájékoztató kampányokat indít az idei év első hónapjaiban azért, hogy a fiatalok és a családosok megismerjék az őket érintő kedvezménylehetőségeket, köztük a diplomás gyedet vagy az év közepén induló családi otthonteremtési kedvezményt (csok), korábbi nevén a „szocpolt”.

Várandós kismamákat és családokat érintő változásokról indul kampány Novák Katalin az MTI-nek adott 2014. december 31-i nyilatkozatában arról beszélt, 2014-ben a kormány számos olyan új intézkedést hozott, programot indított, amelyek kedvezően érinthetik a családalapítás előtt álló fiatalokat vagy a gyermekes családokat, ugyanakkor szerinte még nem jutott el mindenkihez ezeknek a lehetőségeknek a híre.
Az államtitkár elmondta, a tájékoztató kampány például:
- a családi támogatások konkrét lehetőségeiről
- a foglalkoztatásban érvényesíthető kedvezményekről
- a júliustól elinduló csok részleteiről szól majd.
Arra hívta fel a figyelmet, lehetnek akármilyen jók a jogszabályok, a törvények előírhatnak bármilyen kedvezményt, ha például az édesanyák nem tudják, hogy a munkáltatójuknál igényelni kell a részmunkaidős foglalkoztatást, és kisgyermek mellett ezt meg is kell kapniuk, akkor “mit sem ér az egész”. Szerinte azért indokolt a tájékoztató, figyelemfelkeltő kampányok elindítása, hogy “az üzenet” a megfelelő formában eljuthasson a címzettekhez.

500.000 Ft – 3.250.000 Ft vissza nem térítendő állami támogatás

Novák Katalin az új családi kedvezmények közül kiemelte a csok-ot, ami már a gyermektelen, de legalább egy gyermeket vállaló és az egygyermekes családoknak is segítséget jelenthet. Emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése értelmében 500 ezertől 3,25 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak a szülők (házastársak vagy élettársak) a meglévő gyermekeik után, továbbá azok a házaspárok, akik a következő négy évben gyereket kívánnak vállalni.
Számos előnyös újdonság az új otthonteremtési rendszerben

Elmondta, az állami támogatás nagysága a gyerekek számától, a lakás nagyságától és a lakás energiatakarékosságától is függ. (Lásd korábbi cikkünk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről: Egygyermekes családok és élettársak is kaphatnak otthonteremtési támogatást 2015 júliusától>> ). Használt lakásra vagy bővítésre akár ugyanannyi csok is kérhető, mint új lakásra, ami azt jelenti, hogy a mostani rendszerben már nincs “félszocpol”. A rendszer újdonsága az is, hogy akár – a jelenlegi 60 helyett – már 40 négyzetméteres lakásra is kérhető támogatás.
Közölte, a csok-ra elkülönített költségvetési forrás jövőre – 6 hónapra – plusz 4 milliárd forint, de a keret “felfelé nyitott”; ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb igény esetén is biztosítani tudják a szükséges forrásokat. Közölte, éves szinten 12 ezer család támogatásával számolnak az új rendszerben.
2016-tól: a kétgyermekesek adókedvezménye duplájára nő

Azt mondta, a kormány szeretné hosszú távon is tervezhetővé tenni a gyermekvállalást, ezért foglaltak törvénybe olyan vállalásokat is, amelyek csak 2016-tól lépnek életbe, ezek között például a kétgyermekesek adókedvezményének kétszeresére növelését.
A CSOK részleteiről már mostantól kérhető tájékoztatás

Novák Katalin elmondta, a tájékoztató kampányt elsősorban a világhálón indítják majd el, és közösségi oldalakon is meg kívánnak majd jelenni egyszerű, közérthető kiadványaikkal.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok részleteiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán – telefonon vagy személyesen – már kérhetnek tájékoztatást azok, akik igénybe szeretnék majd venni az állami támogatást, de bármelyik másik új vagy már futó programról is érdeklődhetnek. A nyitva tartási idő ezen az oldalon>> található meg.
Forrás: mti