PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. január 29., csütörtök

Kismamáknak járó pénzbeli támogatások, ellátások

Kismamáknak járó pénzbeli támogatások, ellátások


Egy kismamának mindig nagy szüksége van a támogatásra, akár lelkileg, akár anyagilag is!
A kismamáknak járó támogatások között több, olyan is van, melyet szinte mindenki ismer, de talán cikkünkből kiderül számotokra pár, olyan támogatás is, amelyet sehol nem reklámoznak, pedig megjár a kismamáknak!
Egy gyermek felnevelése rengeteg pénzbe kerül, és ez alól az időszak aló nem kivétel az újszülött baba sem, hiszen már, akkor igen magas összegek repednek ha csak a pelenkára és a babaápolókra gondolunk.
 

Vannak alanyi jogon járó támogatások, melyek minden kismamának megjárnak, de vannak, olyanok is melyek csak adhatóak. 

Vannak támogatások, melyek igényléséhez papír rengeteget kell benyújtanod, de így is megéri ha némileg kisegít benneteket anyagilag!
 
Ha az alanyi jogon járó támogatásokat akarod igényelni, akkor nem csak a saját legfontosabb irataidra lesz szükség, hanem a pici papírjai is kelleni fognak. 
Ilyen például a pici születési anyakönyvi kivonata, melyet már alig néhány nappal a baba megérkezése után magadnál tudhatsz. Ha nálad van már az anyakönyvi kivonat, akkor irány az Egészségügyi Pénztár vagy a kórház, ahol ki tudod tölteni a kisbaba TB kártyájának igényléséhez szükséges nyomtatványokat.Erre feltétlenül szükséged lesz, így célszerű minél előbb elintézni!Az intézkedéstől számított 30 napon belül fogjátok megkapni a TB igazolvány, melyet az OEP postán fog kiküldeni.
 
Az alaptámogatások, melyek alanyi jogon járnak a Magyar Államkincstár helyi igazgatóságánál igényelhető.Az alapdokumentumok, melyekre szükséged lesz az igényléshez, az a személyi igazolvány, a lakcímkártya, TAJ kártya, adókártya, baba születési anyakönyvi kivonata, a baba TAJ kártyája.
 

Egyik alaptámogatás, amely megjár a kismamáknak, a a GYES, talán nincs is, olyan kismama, aki ezzel ne lenne tisztában. Az kismamáknak megjár az anyasági támogatás is, mely egy egyszeri egy összegben folyósított támogatás, jelenlegi összege egy gyermek után 64.125 forint. Nagyon fontos, hogy ennek igénylésére a kisbaba születését követően maximum 180 nap áll rendelkezésre, utána már nincs rá mód, mert a határidő lejárta jogvesztő!
 
Kisbabádnak alanyi jogon megjár a Babakötvény! Ez egy számla, melyet az állam nyit a kisbabának és 42.500 forintot utal át a számlára, melyről a szülők értesítést kapnak. Ezt nem kell igényelni, automatikusan jár! Természetesen erre a számlára te is tehetsz bármikor pénzt, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked egy jelentősebb összeggel gyarapodjon, ha betöltötte a 18 éves kort.
A GYED már nem alanyi jogon járó támogatás, ezt a támogatás, csak azok a a kismamák kaphatják meg, akik minimum 180 napon át a szülés előtt fizettek társadalombiztosítást. A GYED-et igényelheted a munkáltatónál is, de ha úgy érzed, hogy te gyorsabban és ügyesebben végig tudod vinni a folyamatot, akkor kérj egy ehhez szükséges igazolást a munkáltatótól és igényeld az Egészségbiztosítási Pénztár lakóhelyed szerinti ügyfélszolgálatánál.

Létezik önkormányzati támogatás is a kismamáknak, melyről valószínűleg a kismamák csupán nagyon csekély százaléka tud, így igényelni sem tudják. Általában nem nagy összegről van szó, de akár egy kezdő babaápoló csomaghoz, pelenkához, és a legszükségesebb apróságok beszerzéséhez elegendő lehet. 
Nagyon sok önkormányzatnál lehet igényelni születési támogatást. A támogatás feltételeiről a lakóhelyed szerinti önkormányzatnál tudsz érdeklődni, hiszen mindenhol másak a feltételek, így központi szabályozás erre nincs. Az egyetlen alapfeltétele a támogatás igénylésének, hogy a szülés időpontját közvetlenül megelőzően legalább egy éve állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezz az adott településen, illetve kerületben. A támogatás általában 10 ezer forint körüli összeg, de vannak, olyan önkormányzatok, akik akár 25 ezer forintot is adhatnak.Itt is nagyon fontos, hogy maximum 180 nap áll rendelkezésre az igényléshez a baba megszületését követően, a továbbiakban már nincs mód a támogatás igénylésére.



A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/01/27/tamogatasok-kismamaknak.php