PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. január 18., vasárnap

Lakásfenntartási támogatás 2015

Lakásfenntartási támogatás 2015


NORMATÍV LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS – 2015.03.01-től az ellátás már nem állapítható meg.
Joghely: Az 1993. évi III. törvény 38-39. §-a, 134/C.§(1)-(2) bekezdése, valamint a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 20-24. §-a szabályozza az ellátást.  
Az ellátás típusa: Pénzbeli  
Az ellátás jövedelmi helyzettől függő.  
Leírás: 
A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás ( vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség) fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásokhoz nyújtott hozzájárulás. 
A TÁMOGATÁS KÉT JOGCÍMEN ADHATÓ: 
a) normatív támogatás 
b) az adósságkezelésben részesülő személyeknek. 

A LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS UGYANAZON LAKÁSRA EGY JOGOSULTNAK ÁLLAPÍTHATÓ MEG, FÜGGETLENÜL A LAKÁSBAN ÉLŐ SZEMÉLYEK ÉS HÁZTARTÁSOK SZÁMÁTÓL. 

A TÁMOGATÁS EGY HÓNAPRA JUTÓ ÖSSZEGE: 
a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (2015. évben 28.500 Ft) 50%-át (jelenleg 14.250 Ft-ot) 
b) a fentiek szerinti mértéket meghaladó, de az öregségi nyugdíjminimum 250 %-ánál ( jelenleg 71.250 Ft) nem nagyobb egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem esetén a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének szorzata. ( A támogatás mértékét egy, az 1993. évi III. tv. 38. § (7) bekezdésében szereplő képlet alapján kell kiszámítani. 
A fogyasztási egység fogalmát lásd részletesen a Jogosultság feltétele részben, az elismert költség részletesen a Megjegyzés részben olvasható) A támogatás összegét úgy kell szabályozni, hogy annak az egy hónapra jutó, 100 Ft-ra kerekített összege nem lehet kevesebb 2500 Ft-nál. A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartási támogatással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. ( Közüzemi díjak kifizetése közvetlenül a szolgáltató részére.)

FONTOS VÁLTOZÁS ! 

Az 1993. ÉVI III. TÖRVÉNY LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁSRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEIT A 2014. ÉVI XCIX. TÖRVÉNY – 2015.03.01-TŐL HATÁLYOS – 91. § (3) BEKEZDÉSÉNEK 9. PONTJA 2015.03.01-TŐL HATÁLYON KÍVÜL HELYEZI, TEHÁT ETTŐL AZ IDŐPONTTÓL ILYEN ELLÁTÁS MÁR NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG. 

A 2015.03.01. ELŐTT MEGÁLLAPÍTOTT ELLÁTÁST A MEGÁLLAPÍTÁS IDŐTARTAMÁRA VAGY A MEGSZŰNÉSIG TOVÁBB KELL NYÚJTANI A 2015. 02.28-ÁN HATÁLYOS SZABÁLYOZÁS SZERINT. 

A 2015. JANUÁR 1-JÉN LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT FOLYAMATBAN LÉVŐ, VALAMINT A 2014. DECEMBER 31-ÉT KÖVETŐEN LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT BENYÚJTOTT KÉRELEM ALAPJÁN INDULT ÜGYEKBEN A LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁST LEGFELJEBB A 2015. FEBRUÁR 28-ÁIG TERJEDŐ IDŐTARTAMRA KELL MEGÁLLAPÍTANI.  
AZ ÖNKORMÁNYZATOK 2015.03.01-TŐL A TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KERETÉBEN BIZTOSÍTHATNAK ELLÁTÁST A LAKHATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ RENDSZERES KIADÁSOK MÉRSÉKLÉSÉHEZ. A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. A TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK, KIFIZETÉSÉNEK, FOLYÓSÍTÁSÁNAK, VALAMINT FELHASZNÁLÁSA ELLENŐRZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ RENDELETÉT LEGKÉSŐBB 2015. FEBRUÁR 28-ÁIG MEG KELL ALKOTNIA.

Az ellátásra jogosultak: Szociálisan rászorult személy  
A jogosultság feltétele: 
NORMATÍV LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁSRA JOGOSULT AZ A SZEMÉLY, AKINEK A HÁZTARTÁSÁBAN AZ EGY FOGYASZTÁSI EGYSÉGRE JUTÓ HAVI JÖVEDELEM NEM HALADJA MEG AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ MINDENKORI LEGKISEBB ÖSSZEGÉNEK 250%-ÁT ( ez az összeg jelenleg 71.250 Ft Ft), ÉS A HÁZTARTÁS TAGJAI EGYIKÉNEK SINCS VAGYONA. (a vagyon pontos meghatározását lásd a Megjegyzés részben) 

A LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS TEKINTETÉBEN FOGYASZTÁSI EGYSÉG A HÁZTARTÁS TAGJAINAK A HÁZTARTÁSON BELÜLI FOGYASZTÁSI SZERKEZETET KIFEJEZŐ ARÁNYSZÁMA, AHOL 
a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0, 
b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9, 
c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8, 
d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8, 
e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7. 
- Ha a háztartás nagykorú tagjai közül valaki magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy valamelyik kiskorú tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik. 
- Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik. 
AZ EGY FOGYASZTÁSI EGYSÉGRE JUTÓ HAVI JÖVEDELEM MEGEGYEZIK A HÁZTARTÁS ÖSSZJÖVEDELMÉNEK ÉS A FOGYASZTÁSI EGYSÉGEK ÖSSZEGÉNEK HÁNYADOSÁVAL. 
A települési önkormányzat rendeletében A NORMATÍV LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁG EGYÉB FELTÉTELEKÉNT ELŐÍRHATJA, HOGY A KÉRELEM BENYÚJTÓJA, ILLETVE AZ ELLÁTÁS JOGOSULTJA A LAKÓKÖRNYEZETE RENDEZETTSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRA VONATKOZÓ, A RENDELETÉBEN MEGÁLLAPÍTOTT FELTÉTELEKET TELJESÍTSE. 
A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettség írható elő. 
A RENDELETBEN MEGÁLLAPÍTOTT FELTÉTELEK TELJESÍTÉSÉRE A KÉRELMEZŐT, ILLETVE A JOGOSULTAT MEGFELELŐ, DE LEGALÁBB ÖTNAPOS HATÁRIDŐ TŰZÉSÉVEL A JEGYZŐNEK – AZ ELVÉGZENDŐ TEVÉKENYSÉGEK KONKRÉT MEGJELÖLÉSÉVEL – FEL KELL SZÓLÍTANIA. AMENNYIBEN A KÉRELMEZŐ VAGY A JOGOSULT A FELTÉTELEKNEK FELSZÓLÍTÁS ELLENÉRE SEM TESZ ELEGET, A KÉRELMET EL KELL UTASÍTANI, VAGY A MEGÁLLAPÍTOTT TÁMOGATÁST MEG KELL SZÜNTETNI. 

Amennyiben a lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a jegyző a fenti okból elutasítja, vagy a megállapított lakásfenntartási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan 
a) A DÖNTÉS JOGERŐRE EMELKEDÉSÉTŐL SZÁMÍTOTT HÁROM HÓNAPON BELÜL A HÁZTARTÁS EGY TAGJA SEM NYÚJTHAT BE NORMATÍV LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELMET, valamint 
b) DÖNTÉS JOGERŐRE EMELKEDÉSÉTŐL SZÁMÍTOTT EGY ÉVEN BELÜL BENYÚJTOTT KÉRELEM ESETÉN A NORMATÍV LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS KIZÁRÓLAG TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁS FORMÁJÁBAN NYÚJTHATÓ.  
Folyósítás: 
 A LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELMET 21 NAPON BELÜL KELL ELBÍRÁLNI. A LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS A KÉRELMEZŐT A KÉRELEM BENYÚJTÁSA HÓNAPJÁNAK ELSŐ NAPJÁTÓL ILLETI MEG. A TÁMOGATÁST EGY ÉVRE KELL MEGÁLLAPÍTANI. 
A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított lakásfenntartási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá. A megállapított lakásfenntartási támogatást havonta, illetve a jogosult lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettsége felmerülésének időpontjában kell folyósítani. 
Azon személyek esetében, AKINÉL ELŐREFIZETŐS GÁZ- VAGY ÁRAMFOGYASZTÁST MÉRŐ KÉSZÜLÉK MŰKÖDIK, a lakásfenntartási támogatást, vagy annak meghatározott részét kódhordozó formájában kell nyújtani. 
HA A LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLŐ SZEMÉLY LAKCÍME A TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSÁNAK IDŐTARTAMA ALATT MEGVÁLTOZIK, VAGY A JOGOSULT MEGHAL, A VÁLTOZÁS, ILLETVE A HALÁLESET HÓNAPJÁRA JÁRÓ TÁMOGATÁST A KORÁBBAN ILLETÉKES FOLYÓSÍTÓ SZERV TELJES ÖSSZEGBEN FOLYÓSÍTJA, DE A TÁMOGATÁS TOVÁBBI FOLYÓSÍTÁSÁT MEG KELL SZÜNTETNI.  
Az igény benyújtásának helye(i): Lakcím szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatala  
Az igény benyújtásának formája: 
A lakásfenntartási támogatásra vonatkozó igényt a LAKCÍM szerint illetékes települési önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó osztályán vagy irodáján lehet benyújtani a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 12. számú melléklet szerinti formanyomtatványon. A kérelemhez csatolni kell a Korm. rendelet az 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat, valamint a háztartás tagjai jövedelmének, és a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolását.  
Megjegyzés: 
A normatív lakásfenntartási támogatás esetében:  

HÁZTARTÁS: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége; 
ELISMERT LAKÁSNAGYSÁG: 
– ha a háztartásban egy személy lakik 35 m2, 
– ha a háztartásban két személy lakik 45 m2, 
– ha a háztartásban három személy lakik 55 m2, 
– ha a háztartásban négy személy lakik 65 m2, –
 ha négy személynél több lakik a háztartásban, további személy után + 5-5 m2. 
A LAKÁSFENNTARTÁS ELISMERT HAVI KÖLTSÉGE az elismert lakásnagyság (lásd a fent felsorolt lakásnagyságokat, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága) és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. AZ EGY NÉGYZETMÉTERRE JUTÓ ELISMERT HAVI KÖLTSÉG 2015. ÉVBEN 450 Ft. (2014. évi C. törvény 64. § (2) bekezdése szerint) 
VAGYON : az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog amelynek 
a) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (2014-ben 28.500 Ft) a harmincszorosát ( jelenleg: 855.000 Ft), vagy 
b) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát (jelenleg: 2.280.000 Ft) meghaladja, azzal, hogy jelen ellátás jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű MOZGÁSKORLÁTOZOTTSÁGRA TEKINTETTEL FENNTARTOTT A GÉPJÁRMŰ, HA: 
a) a kérelmező vagy háztartásának tagja a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet szerint mozgáskorlátozottnak, vagy a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerint mozgásszervi fogyatékosnak minősül, és a gépjárművet rendeltetésszerűen személyszállításra használják, vagy 
b) a kérelmező vagy háztartásának tagja a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet szerint egyéb fogyatékosnak minősül, és a gépjárművet szerzési támogatás felhasználásával vásárolták. 

FONTOS! 
A vagyoni helyzet vizsgálatakor háztartásonként egy személygépjárművet lehet a fentiek szerint súlyos mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjárműnek tekinteni. A lízingelt dolgon fennálló használati jogot meghatározott időre szóló vagyoni értékű jogként kell figyelembe venni. A meghatározott időre szóló vagyoni értékű jog értékének meghatározására az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. §-ának (2) bekezdése rendelkezik.)
 
Forrás :www.kezenfogva.hu


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/01/16/lakasfenntartasi-tamogatas-2015.php