PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. január 15., csütörtök

Megjött a csecsemőgondozási díj

Megjött a csecsemőgondozási díj

Tavaly év végén számos új törvényjavaslatról szavaztak a Parlamentben, a T/2123 számú törvényjavaslat az egészségügyről-, és egészségbiztosításról szól, melynek egyik eleme, hogy a kormány a szülés után 24 hétig járó terhességi gyermekágyi segélyt vagyis a TGYÁST megszünteti, helyette új néven új feltételekkel vezet be egy új ellátási formát, ez pedig a csecsemőgondozási díj lesz.
Balog Zoltán arról is beszélt: “nyelvpolitikai küzdelem” az, hogy a közgondolkodás családbaráttá váljék, hiszen valamilyen intézmény megnevezése az arról való gondolkodást is jelzi. Közölte, ezért nevezik át várhatóan már januártól a terhességi gyermekágyi segélyt várandóssági és csecsemőgondozási díjra.” Forrás : MTI
A támogatást majd a gyermek megszületését követően lehet igényelni.
Több változás is várható a terhességi gyermekágyi segélyhez képest az új várandóssági és csecsemőgondozási díjban!Nem fog járni az új ellátás a biztosítottaknak sem ha bármilyen díjazásért munkát végeznek. Ez alól kivételt képez ha a biztosított nevelőszülő és ezért kap díjazást. A csecsemőgondozási díj ugyanúgy a napi átlagkereset hetven százaléka lesz, mint ahogyan ez jelenleg a terhességi gyermekágyi segélynél is van. Az új ellátás kiszámítási módja azonban változni fog, egészen pontosan az fog megváltozni, hogy mit tekintenek a számolás alapjának!

Jelenleg a TGYÁS esetében a számítás alapja a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga. Ha nincs minimum 180 nap naptári jövedelem, az ellátás összegét a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. Ha ez nincs meg, akkor a minimálbér duplájának harmincad részét veszik alapul.
A csecsemőgondozási díjnál így fognak számolni :
- Ha megvan a folyamatos biztosítási idő a jogosultság kezdetekor, a jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani.
- Ha a biztosítási idő valamilyen okból megszakadt vagyis nem folyamatos, akkor a megszakítás előtt megkeresett jövedelmet egyáltalán nem lehet majd a számításnál figyelembe venni.Ha a naptári napi alap az előzőek szerint nem állapítható meg, akkor a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része.
- Ha a csecsemőgondozási díjra jogosult jövedelme kevesebb, mint a minimálbér kétszerese, akkor a tényleges jövedelmet veszik alapul a számításnál. Ha nincs tényleges jövedelem, akkor a szerződéses jövedelem számít, úgy hogy hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részét nem haladhatja meg. Ez esetben a csecsemőgondozási díj a naptári napi jövedelem 70 százaléka lesz.