PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. január 20., kedd

Milliókat kaphatsz ha tanyára költözöl – óriási tanyafejlesztési program jön

Milliókat kaphatsz ha tanyára költözöl – óriási tanyafejlesztési program jön

Gazdálkodni vágyók figyelem! Milliókat kaphatnak a tanyára költözők.
Azok is pályázhatnak, akik már meglévő gazdaságukat fejlesztenék.
Az idén nagyobb lendületet kaphat az Alföldön a 2011-ben beindított tanyafejlesztési program, miután a költségvetésben 1,4 milliárd forintot különítettek el erre a célra, az elmúlt évi 300 millió forintnak a többszörösét – mondták el a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM) az MTI-nek.
Hét megye 724 települését érintő program
Várhatóan áprilistól lehet majd pályázni, és előreláthatóan 150 tanya kaphat akár milliós támogatást.
A támogatás egyebek mellett a gazdálkodáshoz szükséges gépek beszerzésére, az őshonos jószágokból álló állatállomány gyarapítására, az adott tájra jellemző növények vetőmagjának beszerzésére, gyümölcsfák telepítésére terjed ki. A pályázatok odaítélésénél ugyancsak jó esélyük lehet a kis- és mikrogazdaságok megerősödését célzó energetikai korszerűsítésre törekvő és a biogazdálkodást választó gazdáknak.
A tanyafejlesztés fokozott figyelmet érdemel, mert e sajátos létforma társadalomföldrajzi, tájképi különlegessége révén része a magyar nemzeti örökségnek, a nemzeti vidékstratégia kiemelt eleme – jegyezték meg. Hozzávetőleg 300-400 ezren élnek tanyasi környezetben és a nehéz körülmények miatt az elmúlt évtizedekben sokan elvándoroltak, a városokban, falvakban keresték a boldogulást. Kedvező ugyanakkor, hogy az elvándorlási folyamat megfordult, egyre több, önálló életvitelre, önellátásra törekvő fiatal költözik tanyára, elsősorban Szeged, Csongrád és Nagykőrös közelében – ismertette a minisztérium.

A tanyafejlesztési program megvalósítására eddig 6 milliárd forint támogatás jutott, felhasználásával növekedett a megművelt terület nagysága, gyarapodott az állatlétszám, több tanyasi hűtőházat, tej- és sajtüzemet létesítettek, földutakat korszerűsítettek, több száz tanyán bevezették az elektromos áramot és kiépült a tanyagondnoki szolgálat. Hozzávetőleg 700 tanyán vált komfortosabbá az élet – hangsúlyozta a tárca.
Példaként felsorolták, hogy néhány helyen, például a Kunfehértó közelében álló Szalai tanyán, a Mezőtúr melletti Moga tanyán és a Kiskunhalashoz tartozó Pajor tanyán akár mintaként szolgáló, a legkorszerűbb technikával felszerelt fóliás zöldségtermesztés, sajtüzem, szarvasmarha tartás valósult meg.
Tanyasi Termék védjegy elterjesztése
A tárca az idei egyik legfontosabb feladatnak a Tanyasi Termék védjegy elterjesztését nevezte. A védjegy olyan termékekre kerülhet, amelyek garantáltan jó minőségű, helyben készült, az egészséges élelmiszerek választéka bővítését szolgáló különlegességek és rövid úton, a kereskedelmi lánc kiiktatásával kerülhetnek a vásárlókhoz. A minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Alföldi tanyafejlesztési programot a következő években kiterjesztik más, főként dunántúli régiókra is, így például a kisalföldi, őrségi tanyák is megerősödhetnek – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.
Forrás : http://www.sokszinuvidek.hu/