PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. február 19., csütörtök

100 ezer forintos ösztöndíj pályázat középiskolásoknak

100 ezer forintos ösztöndíj pályázat középiskolásoknak


„Fényes” MAGYAROK – Középiskolai Tanulmányi Ösztöndíj 2015

Az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére az ENSz és az UNESCO 2015-öt a FÉNY nemzetközi évének szentelte, ezért idén világszerte nagy figyelmet fordítanak a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, valamint művészeti alkalmazásaira.

A villamosmérnöki diplomát szerzett Gábor Dénest többek között a plazmajelenségek elmélete foglalkoztatta és egy plazmalámpát is szabadalmaztatott. 1933-34 között a TUNGSRAM kutatójaként dolgozott, majd érdeklődése végleg az elektronoptika felé fordult. 1947-ben alkotta meg a holográfiát, melyben elért eredményeiért 1971-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták.


A pályázat célja:
 

A természettudományi ismeretek magas szintű elsajátításának ösztönzése a középiskolai oktatásban résztvevő tanulók körében, a magyar alkotók (kutatók, feltalálók) kevésbé ismert, de jelentősnek tekinthető, a fénnyel kapcsolatos és széleskörű érdeklődésre számot tartó eredményei bemutatásával, a fény újszerű alkalmazási lehetőségeinek feltárásával.


Pályázati feltételek:
 

A pályázaton részt vehetnek az 1994. december 31. után született, határainkon belül, vagy azon kívül élő, magyarul tudó középiskolás tanulók, akik a pályázat meghirdetésekor még nem érettségiztek.
A Pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a Pályaművet az Alapítvány a későbbiekben ellenszolgáltatás nélkül, digitális vagy nyomtatott formában közzétegye, vagy a közzétételt partnere részére engedélyezze.
A Pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy a Pályaműnek ő a szerzője és ez által joga van azt publikáltatni, továbbá garantálja a Pályamű eredetiségét.

 
A jeligés pályázat két részből áll:
 

1. Adatlap: a Pályázó nevével, születési adataival, elérhetőségével (lakáscím, telefon, e-mail), a felkészítő tanár nevével, a Pályázó iskolájának adataival (iskola neve, címe, igazgató/intézményvezető neve, e-mail címe), valamint a Pályamű azonosítására alkalmas jeligével és címmel, a Pályázó aláírásával (az adatlap letölthető a www.novofer.hu/alapitvany internet címről).
 

2. Pályamű: Esszédolgozat: 6-10 oldal terjedelemben, jeligével és címmel.


A Pályamű tartalma:
 

A meglévő ismeretek feldolgozására vállalkozó Pályázó az alábbi témakörök egyikére koncentráljon:
– Gábor Dénes fényhez kapcsolódó és máig érvényes (vagy jövőbe mutató) eredményei (pl.: holográfiai alkalmazások)
– Magyarok a fény történetében (feltalálók és jelentős találmányok)
– A világítótestek jelene, intelligens világítási rendszerek
– A fény-technológiák szerepe a fenntartható fejlődésben



Az ismert alkalmazások továbbgondolására vállalkozó Pályázó az alábbiakban megjelölt témakörök egyikét dolgozza fel:
– A fény újszerű alkalmazása, felhasználása, jövőbeni szerepe a mindennapi életben
– A világítótestek, ill. fényforrások jövője
– A fény újszerű befogási, tárolási, hasznosítási lehetőségei
– A fény és fénytechnológiák fejlődésével kapcsolatos – tudományosan igazolt elméletekre alapozott – víziók, jövőképek.



A Pályaműben a megadott témakörök egyikét kell
– ÖNÁLLÓAN feldolgozni, értelmezni, az ismert alkalmazási területeket bemutatni, vagy
– az alkalmazási lehetőségeket továbbgondolni, az újszerű felhasználási lehetőségekre rámutatni.

Természetesen megengedett, hogy a meglévő ismeretek feldolgozásán alapuló dolgozatban legyen újszerű javaslat, ill. fordítva, az ismert alkalmazások továbbgondolására vállalkozó dolgozat foglalkozhat az előzmények rövid bemutatásával.


Formai követelmény:
 

Az írott szöveg 12 pont nagyságú Times New Roman betűtípussal, 1,5-es sortávolsággal készüljön, az oldalmargók mérete 2 cm legyen. A dolgozat tartalmazhat képeket, illusztrációkat vagy vonatkozó mellékleteket. Az írott szöveg terjedelme ne haladja meg a 10 oldalt.
A dolgozat tartalmazzon címoldalt a jelige és a cím feltüntetésével, tartalomjegyzéket, oldalszámot és egy maximum 1 oldal terjedelmű összefoglalót (absztraktot), valamint a felhasznált irodalom jegyzékét is. Az idézett vagy kimásolt szövegrészeket idézőjelbe kell tenni, és a lábjegyzetben hivatkozással kell ellátni.
Nem lehet a dolgozaton semmilyen személyes adat, vagy a pályázó fényképe.
A jelige legalább 5 betű és legalább 3 szám karakterből álljon. A pdf file neve a jelige legyen!



Az elbírálás szempontjai:
 

• az ismeretek feldolgozásának önállósága,
• a megfogalmazás érthetősége, a pályamű átgondoltsága, kidolgozottsága,
• a mondanivaló figyelemfelkeltő hatása, a pályamű jelentősége,
• a megadott témakörhöz való illeszkedése.

A bírálat során a zsűri csak az önálló munkát értékeli.
 
A pályázatra való jelentkezés, azaz a pályázati adatlap elküldési/postára adási határideje:
 

2015. március 5. éjfélig.


A pályázati adatlap benyújtási helye és módja:
 

Az adatlapot elektronikusan az osztondij@novofer.hu e-mail címre és a kinyomtatott, aláírt példányt postai úton a NOVOFER Alapítvány, 1112 Budapest, Hegyalja út 86. szám alatti címre kérjük beküldeni.


A pályamű benyújtási/postára adási határideje:
 

2015. április 9. éjfélig.


A pályamű benyújtási helye és módja:
 

A jeligével és címmel azonosított dolgozatot (esszét) csak elektronikus formátumban (PDF file) kell megküldeni az osztondij@novofer.hu e-mail címre. A pdf file neve a jelige legyen! Az e-mail tárgyában a jeligét és a dolgozat címét kell feltüntetni.


Elbírálás:
 

A pályaműveket az Alapítvány által felkért pedagógusok és Gábor Dénes-díjas szakemberek értékelik, rangsorolják. Az egyszeri ösztöndíjra vonatkozó döntést a beérkezett értékelések figyelembevételével a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke hozza meg.
A bírálók a jeligével és címmel azonosított pályaműveket kapják meg az Alapítványtól. Az elbírálásból kizárjuk az azonosíthatatlan vagy határidő után benyújtott pályaműveket.



Nyilvános eredményhirdetés:
 

2015. június 5-én, Gábor Dénes születésnapján rendezett ünnepségen.


Díjazás:
 

A legjobb pályaművek kidolgozói minimum 50.000, maximum 100.000 forint összegű egyszeri tanulmányi ösztöndíjat és oklevelet kapnak, továbbá: a támogatók által felajánlott tárgyjutalmat, szakmai programokon való részvételi és táborozási lehetőséget nyerhetnek, továbbá a nyilvános eredményhirdetés alkalmával, egy 5-10 perces előadás keretében bemutathatják dolgozatukat.
A nyertes pályaműveket a NOVOFER Alapítvány honlapján, a szerzők nevének feltüntetésével hozzáférhetővé tesszük.
 

További felvilágosítás:
 

NOVOFER Alapítvány 1112 Budapest, Hegyalja út 86., E-mail: osztondij@novofer.hu, Tel: +36 1 319-8913 Mobil: +36 30 4848-004
WEB: www.novofer.hu/alapitvany


A felkészüléshez segítséget nyújtanak a megyei és városi könyvtárak.
Budapest, 2015. február
Dr. Gyulai József akadémikus
A NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke



A PROGRAM sikeres végrehajtását segítik:
ANK Autós Nagykoalíció, EMIKA Zrt., KELLO Könyvtárellátó Kft., Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Tudományos Akadémia, Messzehangzó Tehetségek Alapítvány, Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, NOVOFER Távközlési Innovációs Zrt., Rákóczi Szövetség


Forrás : http://www.novofer.hu/alapitvany/tartalom/menu/80
Itt töltheted le a teljes pályázati kiírást : http://www.novofer.hu/alapitvany/tartalom/menu/80

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/02/16/100-ezer-forintos-osztondij-palyazat-kozepiskolasoknak.php