PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. február 5., csütörtök

Aki nem teszi le a vizsgát újra, nem dolgozhat tovább

Aki nem teszi le a vizsgát újra, nem dolgozhat tovább

2015. december 31-e után hatályát veszítik a régi építőgép-kezelői jogosítványok. 
Azoknak akik emelőgéppel, rakodógéppel szeretnének dolgozni, új jogosítvány kell szerezniük, amihez az új szabályozás szerinti gyakorlati vizsgát kell tenniük. A vizsgázóknak rendelkezniük kell OKJ tanfolyammal, ennek hiányában a gyakorlati vizsga előtt elméleti tanfolyamon kell részt venniük és vizsgát is kell tenniük.
A jogosítványok lejárta:
1980-tól 2008.december 31-ig (28 évig) a 6/1980.(I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet rendelkezett az építőgépkezelők képzéséről és vizsgáztatásáról, valamint az Építőgépkezelő jogosítvány kiadásáról. E rendelet azonban hatályát vesztette. Így sokakat érint a 2009. év előtt kiállított „régi sárgaszínű gépkezelői jogosítványok”lejárta.
A hatályba lépet új rendelet alapján a targoncára és más emelő- és rakodógépekre a korábbi (mustársárga) jogosítvány csak 2015. december 31-ig érvényes. Munkát folytatni a kitűzött határideig lehet, de 2016. január elsejétől már az új rendszer szerint kiállított új igazolvánnyal lehet munkát folytatni.

Mindenkire vonatkozik az új szabályozás. Nem veszik figyelembe, hogy ki milyen elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik az általa kezelt gépet illetően. Az új szabályozás fő célja a jogosultsági dokumentumrendszer áttekinthetőségének, rendezettségének biztosítása. Egységesíteni szeretnék a gépkezelői igazolványokat az egész EU-ban. Így könnyebbé válhat a külföldi munkavállalás is. Az új rendszer szerint a Magyarországon megszerzett jogosítvány az európai unió bármely területén használható, az összes uniós tagországban elfogadják. Ezért szükséges az egységes képzés és a vizsga.
Hogyan lehet új jogosítványt szerezni?
Az új jogosítvány megszerzése nem egyszerű folyamat.
Első lépésben egy OKJ tanfolyamon kell elvégezni. Az OKJ tanfolyamnak meg kell felelnie az új rendszer követelményeinek. Itt szerzik meg a résztvevők az elméleti tudást, a szakmai ismeretek alapjait . Az OKJ tanfolyam és elméleti vizsga bármely felnőttképző intézményben elvégezhető.
A tanfolyam elvégzése után gyakorlati vizsgát kell tenni a Nemzeti Közlekedési Hatóság Szakmai Vizsgabizottsága előtt.
Forrás : http://www.munkavedelem-net.hu