PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. február 5., csütörtök

Szabadság 2015

Szabadság 2015


Kétféle szabadság létezik, a fizetett és a fizetés nélküli szabadság.
A fizetett szabadságnál át kell gondolni mindent, mert a munkáltatókra vonatkoznak bizonyos szabályok vagy olyan dolgok, amiket nem mulaszthatnak el, ezekre rendkívül oda kell figyelni.
A szabadság is külön részekből áll, ezek például az alap és a pótszabadságból, ami az életkortól és a munkával töltött idővel van összefüggésben.
Évenként fogják kiszámítani a szabadságot naptári évekre osztva azt.
Viszont azt tudni kell, hogy a szabadságnapoknak a száma nagyban függeni fog az adott évben már ledolgozott napok összegétől. Mi is ki tudjuk számolni a számát a fizetett szabadságainknak, hogy ha nagyon akarjuk. A lent található táblázatok nagyon pontosan megmutatják, hogy mennyi szabadságra számíthatunk. Mindig érdemes utánajárni annak, hogy akit megbíztunk a számolással mindent jól számított-e ki. Az, hogy mitől függ a pótszabadság nagyon egyszerűen megválaszolható. Ugyanis ez minden esetben attól függ, hogy hány éves az illető, akiről szó van.
A szabadság kifejezés csak is kizárólag a munkanapokra vonatkozik, mert a hétvége és a fizetett ünnepnap sem tartozik ide. A szabadság azért nagyon fontos, mert ilyenkor pihennek az emberek, jut idő mindenre, regenerálódnak és feltöltődnek a következő napokra. Ezért is olyan fontos téma ez, mert ez egy alapvető joga a munkavállalónak, hiszen nem robotról beszélünk. Sajnos léteznek olyan munkahelyek ahol nem bánnak jól a munkavállalókkal és elég kevés a szabadság is.
Ezt megelőzve nem csak az a jó, ha a munkavállaló tisztában van ezekkel a szabadságokkal, de az is nagyon gyümölcsöző lehet, ha maga a cég vezetője tudja, hogy miről szól ez az egész így sokkal jobban át tudja élni az emberek helyzetét. Így sokkal figyelmesebb és odaadóbb vezető válik belőle, hiszen, hogy ha érdeklik az emberek, akkor más viszonyt tud kialakítani velük és ez pozitívan hat.
A fizetés nélküli szabadság szabályait rendkívül fontos betartani. A fizetés nélküli szabadság nem vehető el a munkavállalótól minden esetben meg kell kapnia, de csak az ő kérésére lehet megadni. Viszont az tény, hogy fizetés nélküli szabadság alatt a munkavállaló biztosítása nem fog élni vagy is szünetelni fog. Hogy ha valamiért a fizetés nélküli szabadságot ráerőszakolja a munkáltató az adott személyre aki neki dolgozik azzal törvényt sért. A szakszervezetek felé mindenképpen jelezni kell ezt a súlyos kihágást amennyiben ez bekövetkezik. Egyre szigorúbbak lesznek a szabadsággal kapcsolatos szabályok és nagyon oda kell figyelnie mindkét félnek, hogy mit tesz, vagy mit csinál egy adott szituációban.

2014. január elsejével megváltoztak a szabályok a szabadságokra vonatkozóan. Ebben benne foglaltatik az életkorral kapcsolatos szabadság. A pótszabadsággal kapcsolatban is megváltozott néhány előírás. A munkavállalók néha kapnak extra szabadságot is ,a munkáltatók ezzel kompenzálják az elmaradt szabadságokat. Elvégeztek hazánkban egy felmérést, hogy az itteni munkaadók mennyire szablyák vagy korlátozzák a fizetett szabadságok kiadását. A magyar munkaadókra ez nem jellemző derült ki a felmérésből.
A módosítás szerint a szabadság pontos számítása az alábbiak alapján történik, a lenti táblázatból kiolvasható, hogy kinek mennyi szabadság nap jár. 
Az alapszabadságra vonatkozó szabályok, a rendes fizetett szabadság a munkavállaló korától függően:
25. életévtől 21
28. életévtől 22
31. életévtől 23
33. életévtől 24
35. életévtől 25
37. életévtől 26
39. életévtől 27
41. életévtől 28
43. életévtől 29
45. életévtől 30 munkanap
Amennyiben a rendes szabadság kiszámítása során töredék nap keletkezik, akkor a fél napot elért töredék részt egész munkanapként kell beszámítani.
A pótszabadságra vonatkozó szabályok: A munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a 16 évnél fiatalabb gyermek után pótszabadság illeti meg, hogy ki veszi igénybe, ezt a szülők dönthetik el. 
A pótszabadság napjainak száma gyermekek számától függően:
1 gyermeke után kettő 2
2 gyermeke után 4
kettőnél több gyermeke után összesen 7 munkanap pótszabadság jár.
Fiatal munkavállalót évenként 5 munkanap pótszabadság illet meg, utoljára abban az évben, amikor a fiatal munkavállaló betölti a 18. életévét.
Vak munkavállalót évente 5 munkanap pótszabadság illet meg.
Azt a munkavállalót, aki föld alatt állandó jelleggel dolgozik, illetve az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát tölt el, évente 5 munkanap pótszabadság illeti meg.
Ezeknek a tudatában képesek vagyunk eligazodni a szabadságokkal kapcsolatos hírek között és most már tudjuk, hogy mit kell keresnünk a jövőben, hogy ha ilyen jellegű hírek után ácsingózunk. A szabadságokkal kapcsolatos hírek azért is olyan fontosak, mert ez nagyon sok embert érint és szinte állandó témaként jelen van a családok körében, hogy milyen változások lesznek és mennyire fognak a körülmények módosulni. Azért érdemes figyelemmel követni ezeket a híreket, ugyanis ön lehet az első aki hozzájuthat a friss és ropogós információkhoz, hogy ha folyamatosan követ minket és az ezzel a témával kapcsolatos híreket. Reméljük, hogy a szabadságokkal kapcsolatos éhségét eléggé ki tudtuk elégíteni és legközelebb is ide látogat, hogy minél többet tudjon meg az éppen aktuális helyzetről és újdonságokról. A szabadságot senkitől nem lehet elvenni, mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy pihenjen, és egy kicsit regenerálódjon.
Forrás: www.aktualitasok.hu