PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 1., vasárnap

Adósságkezelési szolgáltatás 2015

Adósságkezelési szolgáltatás 2015


Az adósságkezelési szolgáltatás egy pénzbeli ellátás, olyan embereknek folyósítható, akik szociálisan rászorulnak. Az adósságkezelési szolgáltatás célja a  lakhatási anyagi problémák kezelése.
Teljesen egységes rendszert nem tudunk bemutatni erről a  szolgáltatásról, mert minden önkormányzat bizonyos keretek között maga határozhatja meg a támogatás egyes paramétereit, ezeket a paramétereket rendeletben szabályozzák.
Az önkormányzatok maguk döntenek, arról, hogy milyen típusú adósságokat vonnak be a  szolgáltatásba, mekkora lakásméretet, a minőséget, a támogatás összegét, hogyan folyósítják, milyen vagyoni helyzetben válik jogosulttá valaki a  támogatásra.


Akinek megítélik az adósságkezelési szolgáltatást az nem  csupán anyagi támogatást kap adósságai rendezéséhez, de szakemberek tanácsokkal is ellátják az adott problémát illetően.Az önkormányzat által nyújtott adósságkezelési szolgáltatás összegét nem kell visszafizetni, vissza nem térítendő támogatás.


Önmagában az adósságkezelési szolgáltatás az önkormányzatoknak nem kötelességük. A  fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében, a fővárosi kerületi önkormányzat, valamint az a települési önkormányzat, melynek területén 40.000-nél több állandó lakos él, kötelező adósságkezelési szolgáltatást nyújtani.


Ki jogosult az adósságkezelési szolgáltatás?


Az adósságkezelési szolgáltatás, azoknak az embereknek, illetve családoknak folyósítható, akik összegszerűen legalább 50.000 ft-os adóssággal rendelkeznek (az önkormányzat helyi rendeletében meghatározott valamelyik adósságtípusból), adósságuk több, mint hat havi adósságot jelent. Ez esetben a végszámlán keletkezett adósság 12 havai adósságot jelent!
Akkor is igényelhető az adósságkezelési szolgáltatás, ha a  számlák ki nem fizetése következtében valamely szolgáltatásunkat már kikapcsolták. A kikapcsolás fennállása esetén nem kell megfelelnünk a hat hónapos elmaradásnak!


Ha  a fent említett feltételek alapján az igénylő jogosulttá válhat az adósságkezelési szolgáltatásra, akkor még a  következő feltételeknek kell megfelelnie:


1. Az önkormányzat által rendeltben rögzített összeget nem haladhatja meg az egy főre jutó jövedelem az adott háztartásban.(ez összeg melyet az önkormányzat meghatároz jövedelemhatárként, nem lehet kevesebb, mint a mindenkori öregségi nyugdíj 150%-a, illetve egyedül élő embernél a  200%-a.) 2. A rendelet által előírt lakásnagyságot és minőséget nem haladhatja meg az ingatlan, melyben az igénylő lakik.
3. Ki kell fizetnie egy bizonyos önrészt a  szolgáltatás igénybevételéhez, melynek százalékos mértékét az önkormányzat határozza meg.
4. Részt vesz a  szolgáltatás által előírt adósságkezeléssel kapcsolatos tanácsadáson.


Fontos információ, hogy az adósságkezelési szolgáltatás egy ingatlanra csak egy személy által vehető igényben. Aki megkapta az adósságkezelési támogatást, az az elkövetkezendő 24 hónapban nem kaphat újból támogatást ilyen jogcímen, de a 20 hónap elteltével ugyanarra az ingatlanra is újra igényelheti.


Az adósságkezelési szolgáltatás folyósítását, azonnal megszüntetik, illetve az eddig kifizetett összeget is vissza kell fizetni ha az alábbi pontok közül bármelyik pont megvalósul:

  • a támogatást igénybe vevő nem megy el az adósságkezeléssel kapcsolatos tanácsadásra
  • az az összeget, melyet önként vállalt az adósságtörlesztésből, 3 hónapig nem fizeti be
  • nem fizeti be lakásfenntartási kiadásait a szolgáltatás ideje alatt
Ha ezen pontok bármelyike fennáll, akkor az szolgáltatás 48 hónapig nem ítélhető meg újra!


Az adósságkezelési szolgáltatás összege: nem lehet magasabb összeg, mint a az adósság teljes összegének 75%-a, illetve nem lehet több, mint 300.000 forint.Lakáshitel esetében nem lehet több, mint 600.000 forint.


Az adósságkezelési szolgáltatást lehet havi részletekben illetve egy összegben is utaltatni, ez az adós kérése alapján történik. A leghosszabb időtartam 18 hónap ameddig a szolgáltatást igénybe vehetjük, de ez indokolt esetben egy alkalommal akár 6 hónappal is meghosszabbítható. Lakáskölcsön esetében, vagy abból szabad felhasználású hitellé átváltás esetén, akár 60 hónapig is folyósítható. Lakáshitel esetében fontos, hogy az adósság több legyen mint 200.000 Ft, legyen több, mint a  lakás forgalmi értékének 50%-a, az adós hozzájárul az adósságkezelés időtartamára a támogatás összegét biztosító jelzálogjognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak ingatlanára történő bejegyzéséhez, illetőleg feljegyzéséhez.


Hol igényelhetjük: a helyi önkormányzatnál


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/02/25/adossagkezelesi-szolgaltatas-2015.php