PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 24., kedd

Családi kedvezmény ingatlanokra

Családi kedvezmény ingatlanokra
A szocpolt júliustól használt lakásokra és házakra is igénybe vehetik a családok. A családi otthonteremtési kedvezményre keresztelt támogatás sokakat érinthet, összegyűjtöttük a tudnivalókat.
2015. július 1-jétől a Családi Otthonteremtési Támogatás, köznapi nevén CSOK már lehetővé teszi, hogy akár már használt ingatlanokra is igénybe vegyék az érintettek, könnyebben jutva így lakáshoz, házhoz. Eddig csak új lakás vagy ház vásárlásánál számolhattak a családok a szocpollal, de idén ez megváltozik. A vissza nem térítendő állami támogatást ráadásul most már egy gyermeket nevelő szülők is megkaphatják. Olyan párok is kérhetik a támogatást, akik vállalják, hogy 4 éven belül gyermekük születik majd.
A korábbi szocpol a következőképpen nézett ki: kettő már megszületett vagy vállalt gyermek és új ingatlan vásárlása esetén kaphatták az igénylők. Ezt írja felül 2015 közepétől a CSOK, kiszélesítve így azok körét, akik jogosultak lehetnek rá, nem mellesleg az ingatlanpiac élénkülését is várva a változástól. A portfólió.hu elemzése szerint 2012-től 1638 család vette igénybe a szocpolt, ennek minden bizonnyal a többszöröse él majd az új lehetőséggel 2015-től, a kormány 12 ezer család támogatásával számol.
A döntés értelmében tehát 500 ezertől 3,25 millió forintig igényelhető vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak a szülők (ez alatt házastársakat vagy élettársakat értünk) a meglévő gyermekeik után. A felső határ valójában 2,5 millió forint, de az ingatlan energia-besorolásától függően az alapösszeget 1,1-1,3-szoros szorzóval lehet növelni, így a maximum összeg akár 3,25 millió forint is lehet.

Azoknak a pároknak sem kell lemondani erről a lehetőségről, akiknek még nincs gyereke, de a következő négy évben vállalnak babát. Érdemes azt is tudni, hogy a támogatás mértéke függ a lakás méretétől, annak energiatakarékosságától (a lakás lehet energiatakarékos, fokozottan energiatakarékos és alacsony energiafogyasztású), és a gyerekek számától. Az új rendszerben a most még érvényes 60 négyzetméteres limit helyett már 40-re is kérhető a támogatás. Ráadásul a használt lakásokra, házakra is ugyanannyi támogatás kérhető, mint az új ingatlanokra.
Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az összeget a lakás, ház elhelyezkedése is befolyásolja. Eszerint Budapesten CSOK-ot maximum 35 milliós lakásra adnak, míg az egyéb települések esetében ez 16-28 millió forint közötti összeg lehet attól függően, hogy megyeszékhelyen, illetve egyéb városban vagy településen akarunk-e ingatlant vásárolni. Az is befolyásolja az összeget, hogy melyik magyarországi régióban telepednénk le.
A családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmet és mellékleteit a hitelintézetekhez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) kell benyújtani. Fontos és praktikus információ, hogy a családok otthonteremtési kedvezményét az új és használt lakás vásárlása esetén a lakásra vonatkozó végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül (legkorábban 2015. április 6-a után kötött adásvételi szerződések esetén), építés esetén a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadása előtt lehet igényelni (de legkorábban 2015. július 1-jét követően), bővítés esetén pedig a kedvezményre vonatkozó kérelem benyújtását követően (legkorábban 2015. július 1-jét követően) megkezdett bővítési munkálatokra igényelhető.
(Forrás: babaszoba.hu), hasznoshirek.hu


A cikk forrásahttp://palyazatfigyelo.info/2015/03/11/csaladi-kedvezmeny-ingatlanokra.php