PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 21., szombat

Devizahitelesek! Ezekre nagyon figyeljetek a bank levelében!

Devizahitelesek! Ezekre nagyon figyeljetek a bank levelében!


Már két hete folyamatosan kézbesítik a devizahiteles elszámolási értesítőket az ügyfeleknek, sokan azonban nem is sejtik, hol vannak a legfontosabb részletek a levélben.

A Pénzcentrum mutatja hanyadik oldalon vannak a legfontosabb infok.
Több mint 700 ezer devizahiteles kapja meg az elszámolási értesítőjét március és április folyamán, amiben az ügyfeleket az elszámolásról értesíti a bankjuk.
A három legfontosabb adatot az elszámolási értesítő harmadik oldalán találjuk.
Érdemes ezzel kezdeni a levél elolvasását.

Ezek a számok a legfontosabbak:
1. A törlesztőrészlet
A legfontosabb változás az elszámolás és forintosítás után fizetendő törlesztőrészlet. Ez határozza meg, hogy ezentúl mennyit kell fizetnünk a hitelünk után havonta.
2. A tartozás
A másik lényeges változás, a tartozás csökkenése. Ennek köszönhetően csökken a törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő adósság is. Fontos, hogy amennyiben az új hitelünkkel elégedetlenek vagyunk, akkor ezt az összeget kell kifizetnünk a bankunknak a hitel felmondása esetén.

3. A kamat
A forintosításra kerülő hitelek esetén a bank köteles visszatérni a “fair forintkamat” szintjéhez. Ez legtöbb esetben felvételkori kamattal egyezik meg. A törlesztőrészletet a kamat szintén kedvezően befolyásolhatja, de a pontos szintjét az alábbi szabályok betartásával kell kialakítani:
Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk

Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

Milyen fontos adatot találunk még az értesítőn?

- A tartozás változása, ami megegyezik a tisztességtelenül felszámított összeggel
- Az átváltás árfolyama
- A kamatperiódus, ami jellemzően 3, 4 vagy 5 év lesz, a hátralévő futamidő függvényében

Forrás : www.mindegegybenblog.hu, penzcentrum.hu


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/03/16/devizahitelesek-ezekre-nagyon-figyeljetek-a-bank-levele