PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 22., vasárnap

Egyszeri anyasági támogatás

Egyszeri anyasági támogatás


Az anyasági ellátásról az 1998 évi LXXXIV. törvény rendelkezik, az anyasági támogatás olyan pénzbeli ellátás, amely független az igénylő anyagi helyzetétől.

Az anyasági támogatás összege:

A támogatás egyszeri és egyösszegű családtámogatási ellátás, a gyerek születése után igényelhető, összege függ az aktuális öregségi nyugdíj legkisebb összegének mértékétől, 2015-ben 28.500 forint. Az ellátás mértéke egy gyermek esetében az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-a, azaz 64.125 forint 2015-ben, ikergyermekek születése esetén 300%-a az öregségi nyugdíj legkisebb összegének, 2015-ben 85.500 forint.

Ki jogosult az anyasági támogatásra?

– Az a nő, aki legalább 4 alkalommal részt vett terhességgondozáson a terhesség ideje alatt, koraszülés esetében ha legalább egy alkalommal részt vett terhességgondozáson.
– amennyiben halva született a gyermek, akkor is jogosult az anya a támogatásra, amennyiben megjelent a terhességgondozásokon.
– örökbefogadó szülők, abban az esetben, ha a szülést követő 6 hónapon belül engedélyezték jogerősen az örökbefogadást.
– a gyám, ha a gyermek születését követő 6 hónapon belül jogerős határozat alapján a gyám gondozása alá kerül.
– az a nő, aki jogerősen tartózkodik Magyarországon a szülés ideje alatt és legalább négyszer vett részt terhességi gondozáson Magyarország területén, koraszülés esetében legalább egyszer részt vett a terhességgondozáson-
Az anyasági támogatás iránti igényt a következő helyeken lehet benyújtani:
a lakóhely szerint illetékes
– magyar Államkincstárnak az ügyfélszolgálatán
– Kormányablak
– az igénylő munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen.

Az igénylés 8 napon belül elbírálja a kérelmet az elbíráló szerv, a jogosultság megállapítása után kiutalják az ellátást vagy fizetési számlára vagy kifizetési utalványon jut el a jogosulthoz.
A kérelmet erre rendszeresített formanyomtatványon lehet a kérelmet benyújtani a gyermek születésétől számított 6 hónapon belül, jogvesztő következménye van a határidő elmulasztásának.
A tájékoztató a támogatással kapcsolatosan valamint a formanyomtatvány a következő helyeken érhető el:
– az igénybenyújtás helyén
– a polgármesteri hivatalban
– kormányablaknál
– járási hivatal
– interneten www.allamkincstar.gov.hu.

Az igény benyújtásánál a következő dokumentumokat szükséges csatolni:

– ha az igénylő a szülő nő, abban az esetben csatolni kell az orvos igazolásának a másolatát, hogy megjelent a terhességgondozásokon, a terhesgondozási könyvben rögzítve vannak az időpontok.
– ha az igénylő az örökbefogadó szülő, akkor csatolni kell a jogerős határozatnak a másolatát, amely engedélyezi a gyermek örökbefogadását.
– ha az igénylő a gyám, abban az esetben csatolnia kell a gyámrendelő határozatnak a másolatát.
– ha a szülő nő jogszerűen tartózkodik Magyarországon, abban az esetben csatolnia kell a tartózkodási jogot biztosító okmány másolatát valamint az igazolást, hogy részt vett az előírt terhességgondozásokon.
– nem kell igazolni a szülő nőnek, hogy részt vett a terhességgondozásokon, ha tudja igazolni hitelt érdemlően, hogy a terhesség ideje alatt legalább 5 hónap folyamatos időtartamig külföldön tartózkodott.
– a kérelem benyújtásakor még be kell mutatni:
– a gyermek, ikerszülés esetében a gyermekek anyakönyvi kivonatát
– halva születés esetén a halált igazoló okirat másolatát
– ha az anya meghalt a támogatás felvétele előtt, akkor az anya halotti anyakönyvi kivonatát.

Nem jogosult anyasági támogatásra:

– ha az anya, a szülők még a gyermek születése előtt nyilatkozatban hozzájárultak a születendő gyermek örökbe adásáról. De a gyermek születését követő 6 hónapon belül benyújthatják az igényt, ha időközben visszavonták az örökbeadási nyilatkozatot.
– ha a már megszületett gyermek kikerül a család gondozásából, a gyámhatóság jogerős határozata alapján, de ha időközben a gyámhatóág visszavonja a családból kikerülésre vonatkozó határozatot és az anya továbbra is gondoskodhat a gyermekről, abban az esetben a 6 hónapon belül az igény a támogatásra benyújtható.

Amennyiben nem ért egyet az igénylő az elbírálószerv döntésével, úgy a határozat átvételétől vagy az határozat tudomásulvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet.