PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 13., péntek

Így büntethetik a horgászokat

Így büntethetik a horgászokat


Büntetést kaphatnak a horgászok, ha nem tudják igazolni, hogy határidőre és megfelelő módon adták le tavalyi fogási naplójukat. 

A horgászegyesületek több helyen továbbra is saját kihelyezett postaládáikba dobatják be a dokumentumokat, holott igazolást kellene kiadniuk, illetve nyilatkozatot kellene kérniük a horgászoktól az átvételkor, mivel a fogási naplók tavaly hivatalos (állami) okmánnyá váltak. 

Ha valaki nem tudja igazolni a leadást, az idei állami horgászjegyért dupla árat kell fizetnie. 
A Földművelésügyi Minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy az állam számára csak az állami horgászjegyért és a fogási naplóért kell fizetni, vagyis állami díjként más címen sehol sem kérhetnek további összegeket a horgászoktól a dokumentumok kiadására jogosult szervezetek.
A jogszabályok kimondják, hogy a kiadásra jogosult szervezeteknek az állami horgászjegyhez járó fogási naplók gyűjtéséről és adatfeldolgozásáról is gondoskodniuk kell. 
A fogási naplót alapértelmezés szerint az állami horgászjegy kiváltásának helyén kell leadni legkésőbb a fogási naplón feltüntetett tárgyévet követő év február 28-ig (a tavalyiakat tehát 2015. február 28-ig). 
Ha azonban a horgász a következő évi állami horgászjegyét, illetve a horgászjegy meghosszabbítását igazoló bélyeget más szervezetnél váltja ki, fogási naplóját ott is leadhatja.
Általános szabály, hogy az átvevő szervezeteknek a határidőben és megfelelően összesített formában leadott fogási naplókról igazolást kell adniuk és nyilvántartást kell vezetniük – hangsúlyozta az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium. 

Az igazolást akkor nem kell kiadni, ha a horgász nyilatkozik arról, hogy az átvevő szervezetnél kívánja állami horgászjegyének érvényességét meghosszabbítani vagy új állami horgászjegyét kiváltani.(A naplókkal kapcsolatban nem csak az a követelmény, hogy azokat a horgászok határidőre leadják, hanem az is, hogy a horgásznapok számát és a bejegyzett fogásokat is összesítsék).
Ugyanakkor a horgászok számára veszélyeket rejt magában az a gyakorlat, hogy számos horgászegyesület saját kihelyezett postaládájába dobatja be a fogási naplókat, amikor a dokumentumokat – nyitva tartási időn túl – személyesen nem lehet leadni. Fontos tudni, hogy mára alapvetően megváltozott a fogási naplók státusa, mivel a dokumentumok tavaly hivatalos (állami) okmányokká váltak, így elvileg a korábbiaknál szigorúbb elbírálás alá esnek.
„Postaládába dobatással” – szögezte le az agrárszektor.hu-nak a minisztérium is – nem ajánlott a naplók leadását-átvételét intézni, hiszen a horgászok így utólag nem igazolhatják, hogy fogási naplójukat időben és megfelelően kitöltve adták le, ha ennek bizonyítása később bármilyen okból szükségessé válna. Ezért horgászvélemények szerint az tűnik a legbiztonságosabb megoldásnak, ha a horgászok az idei területi jegyeik személyes kiváltásakor adják le tavalyi fogási naplójukat. Igaz, ez esetben új területi engedélyeiket már február 28-a előtt ki kell váltaniuk, ha a fogási naplók miatti büntetést el akarják kerülni.  
Tény azonban, hogy egyelőre nincs nagyon szigorú szankciója annak, ha valaki a fogási napló leadását nem tudja igazolni, illetve a leadásnál vagy a kitöltésnél hibákat vét. 
Az FM az agrárszektor.hu-nak úgy foglalt állás, hogy az állami horgászjegy, illetve a hozzá tartozó fogási napló az idén akkor is kiadható, ha valaki határidőn túl, esetleg hibásan kitöltve adja le korábbi naplóját, illetve akkor is, ha egyáltalán nem adta le a dokumentumot. Ez utóbbi esetbe pedig értelemszerűen az is beletartozik, ha az állami horgászjegyet kiállító szervezet a napló leadását bizonyító igazolást kéri, de azt a horgász nem tudja bemutatni.
 
A szabályok ellen vétőknek ilyenkor mindössze azzal kell számolniuk, hogy állami horgászjegyüket valamivel drágábban válthatják ki. A jelenlegi előírások szerint a fogási naplókkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt az állami horgászjegy díjának kétszeresét kell megfizetni. Mivel a díj ma egy évre 2 ezer forint, alapesetben 4 ezer forintot kell lerónia az új állami horgászjegyért annak, akit a fogási naplók miatt szankcióval sújtanak. 

A díjmentességben részesülők – például a gyermekhorgászok – pedig éppen e kedvezményüket vesztik el, és új állami horgászjegyüket a díjmentesség helyett 2 ezer forintért vehetik csak meg.
Mi a helyzet a turista horgászjeggyel?
 

Az agrártárca, illetve a felügyelete alatt álló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaly vezette be az úgynevezett turista horgászjegyet, amely egyfajta könnyített horgászati lehetőséget kínál azoknak, akik egyelőre nem kívánnak „rendes” horgászokká válni. 
A turista állami horgászjegyhez tartozó fogási napló leadási szabályozása eltér a normál rendszertől, mert a turista állami horgászjegy érvényessége rövidebb, illetve – kiváltási időpontjának függvényében – január 31-től eltérő időpontban járhat le. (A normál, vagyis nem turista állami horgászjegy mindig a következő év január 31-ig érvényes).
 
A turista fogási naplót a NÉBIH-nek kell megküldeni a turista állami horgászjegy lejártát követő 30 napon belül. Ez a turista állami horgászjegyhez tartozó on-line értékesítési rendszeren keresztül is teljesíthető. 
A turistai állami horgászjegy idei kiváltási díja 2 ezer forint, de akik turista állami horgászjegyhez tartozó fogási naplójukat tavaly nem adták le, az idén nem válthatnak turista állami horgászjegyet, vagyis nem lehetnek újra turista horgászok.
Lényeges információ, hogy az új horgászengedélyek kiváltásakor az állam számára csak az állami horgászjegyért és a fogási naplóért kell fizetni. Az állami horgászjegy, illetve bélyeg beragasztásával érvényesített meghosszabbítása normál esetben tehát 2 ezer forintba kerül, míg a fogási napló díja 200 forint. 

Az állami horgászjegyért nem kell fizetniük azoknak a gyermek- és ifjúsági horgászoknak, akik az adott évben nem töltik be tizenötödik életévüket, és mentesülnek a díj alól a 70 év felettieknek, illetve az értelmi, mozgásszervi és hallási fogyatékkal élők is.
Az állami horgászjegy és a fogási napló díja országosan egységes, tehát mindenhol egyformán kell fizetni, vagyis a 2000, illetve a 200 forintos összegen kívül a horgászokmányok kiváltását más állami díj nem terheli. 
Így az államra hivatkozva a horgászoktól sehol sem kérhetnek további díjakat, de természetesen az idei horgászokmányok kiváltásakor a horgászszervezeti tagság éves díját (az egyesületi tagdíjat, a szövetségi tagság díjat), illetve a területi jegy(ek) árát továbbra is meg kell fizetni, ezek mértéke pedig már jelentősen eltérhet szervezetektől és vízterületektől függően. 

Az FM szerint ugyanakkor az állami horgászjegy forgalmazóinak mindenkori feladata és felelőssége, hogy a horgászokat az egyes díjak tételes feltüntetésével korrekten tájékoztassák, és megelőzzék az esetleges fogyasztói megtévesztéseket.
Forrás : http://www.agrarszektor.hu/


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/03/12/igy-buntethetik-a-horgaszokat.php