PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 22., vasárnap

Ismét át akarják írni a Munka Törvénykönyvét

Ismét át akarják írni a Munka Törvénykönyvét


Módosítanák a Munka törvénykönyvét és a sztrájktörvényt a munkavállalók. A javaslatot már elküldték az illetékeseknek.

Közös javaslatokat fogalmazott meg a Munka törvénykönyve (Mt.) és a sztrájktörvény egyes rendelkezéseinek módosítására a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldala.

A módosító javaslatokat a napokban véglegesítette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok, a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, kiegészülve egyes ágazatok – például a mozdonyvezetők – szakértőivel – közölte a Liga.

Mit változtatnának meg az törvényekben?

1. Elbocsátás, felmondás

– Jogtalan elbocsátás esetén az elmaradt jövedelem címén igényelhető kártérítés 12 havi távolléti díj helyett a jogsértés súlyától függően 12-36 havi távolléti díjban legyen meghatározva az Mt.-ben. Ha valakit jogtalanul bocsátottak el, akkor legyen lehetőség arra, hogy a munkaadót kötelezze a bíróság a továbbfoglalkoztatásra, azaz a dolgozót visszahelyezzék a korábbi pozícióba – természetesen csak ha ő maga is akarja. (Jelenleg erre csak akkor van lehetőség, ha a munkavállalót diszkriminatív módon küldték el.)
– Erősebb felmondási védelem a kisgyerekeseknek: az anya és a gyermekét egyedül nevelő apa a gyermek ötéves koráig álljon felmondási védelem alatt. A választott szakszervezeti tisztségviselőnek is járjon felmondási védelem.
– Ha a felmondást követő 15 napon belül közli a munkaadóval az elbocsátott dolgozó, hogy gyermeket vár vagy lombikbébi programban vesz részt, akkor a munkáltató visszavonja a felmondást.
– Csoportos létszámcsökkentés esetén a munkáltató az újra szabaddá váló munkahelyeket elsősorban azoknak a munkavállalóknak ajánlja fel, akiknek a munkaviszonyát a munkáltató működésével összefüggő okból 12 hónapon belül szüntette meg. A csoportos létszámcsökkentés a munkaerő-kölcsönzésnél ne legyen alkalmazható.

2. Minimálbér, pótlékok

– A minimálbér összegét a dolgozók és családjuk szükséglete, az ország általános bérszínvonala, a létfenntartási költségek, a társadalombiztosítási juttatások, valamint az egyes társadalmi csoportok életszínvonala alapján állapítsák meg.
– A megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatottak a műszakpótlékon felül további 10 százalék bérpótlékban részesüljenek, illetve a vasárnapi pótlék emelkedjen 100 százalékra.

3. Munkaidő

– A munkáltató az adott napra történő munkaidő-beosztást 4 nappal korábban ne módosíthassa – vagy ha ez mégis szükséges, akkor indokolja meg.
– Az utazási időt tekintsék a munkaidő részének, ha változó a munkavégzési hely, szokásosan telephelyen kívül végez munkát valaki, illetve a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen foglalkoztatják.

4. Szabadság

– A munkaadó a gyermekek után járó pótszabadságot is a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki.

5. Kártérítés

– A munkáltató akkor mentesüljön a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt működési körén kívül eső körülmény vagy kizárólag a munkavállaló elháríthatatlan magatartása okozta.
– A bíróság a munkáltatót vagyoni helyzetére tekintettel ne mentesíthesse a kártérítés részbeni megfizetése alól, mert a szakszervezetek szerint ez a kisebb munkáltatókat nem ösztönzi kellő gondosságra.
– A munkavállalót csak akkor lehessen teljes kártérítésre kötelezni, ha szándékosan okozta a kárt.

6. Sztrájktörvény

– A joggal való visszaélés és az együttműködési kötelezettség megsértése önmagukban ne tegyék a sztrájkot jogellenessé.
– A felek közti megállapodás meghiúsulása esetén legyen kötelező a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat döntőbírói eljárásának igénybevétele.
– Ha a bíróság a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem tud a törvényi határidőn belül dönteni, abban az esetben a sztrájk a még elégséges szolgáltatásról való megállapodás hiányában, vagy annak a munkavállalók által javasolt mértéke szerint is megtartható legyen.
– Biztosítsanak sztrájkjogot az államigazgatásban dolgozóknak, azaz az igazságszolgáltatási szervek, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi és rendészeti szervek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú dolgozóinak is.

Forrás : www.profession.hu

A cikk forrásahttp://palyazatfigyelo.info/2015/03/18/ismet-at-akarjak-irni-a-munka-torvenykonyvet.php