PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 11., szerda

Megjelent az új szocpol rendelet a Magyar Közlönyben!


Megjelent az új szocpol rendelet a Magyar Közlönyben!

Szocpol 2015 (CSOK) – feltételek!
Megjelentek a Magyar Közlönyben az otthonteremtési támogatások átalakításáról szóló kormányrendeletek. A köznyelvben csak szocpolként ismert lakásépítési támogatás neve családi otthonteremtési kedvezményre (csok) változik – de messze nem ez a legfontosabb a jövő július elsejétől hatályba lépő számtalan újdonság közül.

Ismét lehet majd szocpolt igényelni használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez, ráadásul ugyanannyi támogatás jár ezekhez az ingatlanokhoz is, mint az új építésűekhez. A még 2009-ben felszámolt rendszerben ugyanis a használt lakásokra feleakkora támogatás járt, ezért is hívták félszocpolnak. Bár az Orbán-kormány 2011-ben visszahozta az otthonteremtés dotálásának ezt a formáját, az jelenleg csak az új lakások vásárlásához és építéséhez jár.
A szocpollal vásárolt használt lakások négyzetméterára nem haladhatja meg a 350 ezer forintot. Ez lényegében megfelel az új építésű ingatlanoknál már most is élő megkötésnek: utóbbi körben áfa és telekár nélkül alapesetben 300 ezer forint a méltányolható négyzetméterár, míg alacsony energiafogyasztású otthonok esetében akár 350 ezer forintig el lehet menni.
Újdonságot jelent a mostani szabályozáshoz képest, hogy jövő júliustól nemcsak a négyzetméterárnak, hanem az állami támogatással vásárolt lakás értékének is plafont szabnak. Budapesten csokot maximum 35 milliós lakásnak dob a kormány, míg az egyéb települések esetében ez 16–28 millió forint közötti összeg lehet attól függően, hogy megyeszékhelyen, illetve egyéb városban vagy településen akarunk-e ingatlant vásárolni, illetve az sem mindegy, melyik magyarországi régióban telepednénk le. A használt és az újonnan épült lakások között ebben a tekintetben sem tesz különbséget a vonatkozó rendelet.
További fontos változás lesz júliustól, hogy nemcsak két gyermek (vállalt vagy már megszületett) után lehet igénybe venni szocpolt, hanem az egygyermekes szülőknek is jár a támogatás. Ehhez igazodva már nem csupán 60 négyzetméteres vagy annál nagyobb lakás megvásárlásához igényelhetünk dotációt, az alsó korlát (egy gyermek esetében) 40 négyzetméterre csökken.

A már most is alkalmazott kategóriákban a támogatás összege nem változik. A szocpolt továbbra is a gyermekek száma és a megvenni (vagy bővíteni) szándékozott lakás alapterülete alapján állapítják meg. A csok legkisebb összege félmillió, maximuma 2,5 millió forint lehet, illetve az ingatlan energiabesorolásától függően az alapösszeget 1,1-1,3-szoros szorzóval lehet növelni, így a plafon az ebből a szempontból a legjobbak közé tartozó otthonok esetében akár 3,25 millió forint is lehet.
A szocpol kiterjesztését régóta szorgalmazzák a szakemberek,mivel a lakáspiac beindításához nem elég csak az új építésű ingatlanok forgalmát támogatni. Az otthonteremtési támogatás eddig nem is váltotta be a kormány terveit: bevezetésekor a kabinet úgy számolt, hogy évi ötmilliárd forint szocpolra lesz kereslet, ám ezzel szemben 2012-től idén szeptember végéig 1638 szerződést kötöttek 1,8 milliárd forint értékben.
Hozzányúl a kormány az állami kamattámogatású lakáshitelekhez is, ám a januártól hatályba lépő módosítások nem a remélt változásokat hozzák el. Az utóbbi időben a dotált hitelek egyre veszítenek népszerűségükből amiatt,mert a szabályozás szerint az ügyfeleknek minimum hatszázalékos kamatot kell fizetniük, miközben a piaci feltételű kölcsönök között ennél kedvezőbb kamatozású lakáshitelek is elérhetők már. A kormány azonban ezen most nem változtatott, ehelyett a támogatható hitelcélok közül kihúzta a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlanok megvásárlását, illetve januártól a nehéz helyzetben lévő adósok sem vehetnek igénybe ilyen kölcsönt meglévő ingatlanuk kisebbre cseréléséhez – pedig ezek a lehetőségek nemcsak a devizahitelesekre, hanem a forintban eladósodottakra is vonatkoznak.
szocpol_2015-2016_feltetelek
Forrás :http://szocpol-.blog.hu/