PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 18., szombat

14 éves kor alatt is kell személyi igazolvány

14 éves kor alatt is kell személyi igazolvány


Tudta Ön, hogy azon 14 év alatti gyermekek, akiknek nincs útlevele, kötelesek személyi igazolványt igényelni?

Ez szerencsére ingyenesen megtehető. Az új okmány 20 nap alatt érkezik meg.
A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 2009.06.28-án hatályba lépett módosítását követően köteles állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel.
A korábbi jogszabályi környezetnek köszönhetően sajnálatos módon a köztudatban tévesen rögzült, miszerint magyar állampolgár első személyazonosító igazolvány igénylésére csak a 14. életévében kerülhet sor.
További részletek megtalálhatóak a www.kekkh.gov.hu/szig/14evalatt aloldalon.

Miért célszerű gyermeke számára személyazonosító igazolványt igényelni?

 A külföldre utazás joga érvényes személyazonosító igazolvánnyal az EGT-államok területére történő beutazáskor, valamint nemzetközi szerződés alapján gyakorolható, illetve, ha azt EGT-államnak nem minősülő állam belső joga biztosítja.
(Bővebb információ a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummegallapodasok oldalon olvasható). Ezáltal gyermeke számára a családi nyaralás mellett az osztálykirándulásokon, tanulmányi utakon való részvétel is széles körben biztosítottá válik.

 Illetékmentes a 14. életévét be nem töltött polgár (nem csak az első) személyazonosító igazolvány iránti kérelme, kivéve az elveszett, megsemmisült, megrongálódott okmány cseréje esetén.

 Ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadására kerül sor a magyar állampolgár első személyazonosító igazolvánnyal való ellátásakor, amennyiben nem rendelkezik más, személyazonosításra alkalmas okmánnyal.

 A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet, valamint az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet szerint a személyazonosításra alkalmas igazolvány az utazási kedvezmények jogszerű igénybevételének is feltétele, amennyiben gyermeke – az igényelt diákigazolvány kiadásáig – az oktatási intézmény által kiállított igazolással rendelkezik.

 Iskolai beiratkozások alkalmával is szükséges lehet.

 20 napon belül elkészül.

Annak érdekében, hogy minél előbb kezében tarthassa gyermeke új okmányát, keressék fel személyesen az Ön által kiválasztott járási, kerületi hivatal okmányirodai ügyfélszolgálatát vagy a Kormányablakot a szükséges iratokkal! (Az ügyintézéshez szükséges dokumentumokról a http://www.kekkh.gov.hu weboldalon részletesen tájékozódhat!)

Az okmányiroda vagy a kormányablak kiválasztásában segítségére lehet a http://kekkh.gov.hu/hu/oik weboldalon található keresőnk, mely nemcsak eligazít, hanem az ügyintézéshez kapcsolódó információkat is megadja.
A gyors és kényelmes ügyintézés érdekében lehetőséget biztosítunk előzetes időpontfoglalásra az ország bármely okmányirodájába és az okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablakába, így ennek köszönhetően minimálisra csökkentheti várakozási idejét.
A szolgáltatás igénybevételéhez keresse fel a https://ugyintezes.magyarorszag.hu/okmanyiroda weboldalt.

Annak érdekében, hogy naprakész információval rendelkezzen gyermeke okmányának státuszát illetően, a KEKKH weboldalán az Igényelt Okmány Nyomon Követése menüpont alatt tájékozódhat az adott okmány gyártási állapotáról, valamint elkészültéről. (Az okmány elkészültét követően SMS vagy e-mail formájában értesítjük, amennyiben erre vonatkozó igényét jelzi az okmányiroda vagy a kormányablak munkatársánál a személyes ügyintézés során).

Szolgáltatásainkkal vagy az ügyintézéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a nap 24 órájában az alábbi elérhetőségek bármelyikén:
Honlap: www.kekkh.gov.hu
E-mail: 1818@1818.hu

Forrás : http://hasznoshirek.hu

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/04/18/14-eves-kor-alatt-is-kell-szemelyi-igazolvany.php