PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 29., szerda

Élettársaknak járó támogatások

Élettársaknak járó támogatások


Jogi szempontból nem tekinthető családnak, az a “család”, ahol a szülők nem kötöttek házasságot vagyis nem házastársi kapcsolatban élnek, akkor sem ha gyermeket nevelnek. Több támogatás azonban szerencsére nem csupán a házastársaknak, hanem az élettársaknak is megjár.


A közös háztartásban élő és közös gyermeket nevelő élettársak esetében azonban nem ennyire egyszerű a helyzet, nem járnak automatikusan a támogatások, tenni kell érte. Cikkünkben bemutatjuk mit kell tennetek ha részesülni akartok azokban a támogatásokban, melyeket a jogi értelemben vett családok, házastársak automatikusan megkapnak.

Háromféle élettársi kapcsolat létezik jelenleg.


Az új Polgári Törvénykönyv több változást hozott ezen a fronton is. A szabályozás szerint semmilyen családjogi hatása nincsen annak az élettársi kapcsolatnak, amelyik kevesebb, mint 1 éve áll fenn, illetve a kapcsolatból nem született közös gyermek. Ez egy nagyon fontos szelete a szabályozásnak, mert sok támogatástól esnek el így sokan.
Tehát az élettársi kapcsolat 3 formája a következő:

1. Beszélhetünk tényleges élettársakról, amikor ők valóban együtt élnek, közösen gazdálkodnak a megszerzett javakkal, de erről a kapcsolatról semmilyen dokumentummal nem rendelkeznek.Itt lesz közös vagyon, de egy esetleges szakítást követően ha bíróságra kerül az ügy nagyon nehéz lesz elosztania javakat, illetve bármilyen időtartamnak a bizonyítása.
2. A 2010-es törvénymódosításoknak köszönhetően Magyarországon is be lehet jegyeztetni élettársi kapcsolatot.Ez jogi előnyökkel nem jár, azonban egy esetleges szétválás esetén könnyebben tisztázhatók a javak.
3. Bejegyzett élettársi kapcsolat azonos neműek számára, melyre 2009. óta van lehetőség hazánkban.Szintén nem jár jogi előnyökkel.
Ahhoz, hogy az élettársak különféle családtámogatásokhoz juthassanak, papírt kell szerezniük.
Magyarországon az élettársakat is több családtámogatás megilleti, ilyen például a családi pótlék, de ennek alapvető feltétele, hogy legalább 1 éves együttélés illetve közös gyermek kell hozzá. Természetesen mindezt papírokkal kell igazolni!
A papír tulajdonképpen egy nyilatkozat arról, hogy a 2 fél egymással közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben élnek meghatározott ideje. Ezt a nyilatkozatot közjegyző előtt kell megtenni.Így jön létre a közokirat.
Ez a közokirat bekerül az Élettársi Nyilatkozatot Tevők Elektronikus Nyilvántartásába – ENYER . Csak ezzel a feltétellel vehetik igénybe az élettársak a családtámogatási ellátásokat!