PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 20., hétfő

Ez minden magyarnak 18 ezer forintjába fog kerülni

Ez minden magyarnak 18 ezer forintjába fog kerülni


Minden magyar 18 ezer forinttal száll be a Questor-kártalanításba?
Kovács Levente szerint a Quaestor-ügy olyan terhet ró a társadalomra, mintha minden magyar ember fejenként 18 ezer forintot dobna be a közösbe, hogy a 32 ezer károsult megkapja a pénzét. A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint etikátlan, hogy a questorosok korábban felvették a 8-10 százalékos hozamot, most pedig kárpótolnák őket.
Kiemelte: az ügyfelek szerződésére normál betűmérettel rá volt nyomtatva, hogy sem az OBA, sem a Beva garanciája nem vonatkozik rá.
A helyes megoldás az, ha a kisemberek megtakarításait teljes mértékben védjük, a befektetőket azonban a társadalom pénzén ilyen mértékben ne biztosítsuk – jelentette ki Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Szerinte meg kell különböztetni a megtakarító és a befektető ügyfeleket. Előbbi az, aki hónapról hónapra a fizetéséből él, és ezt az összeget rendszerint a bankszámláján tartja. Ennek nyilván teljes védelmet kell kapnia, ezt az Országos Betétbiztosítás Alap (OBA) alapvetően Magyarországon megadja. A befektető ügyfelek ellenben magasabb hozamért kockáztatják a pénzüket, rájuk ezért Európa-szerte kisebb mértékű biztosítás vonatkozik.
A Questor-ügy kapcsán hangsúlyozta: amíg a bankok és a magyar állampapír 2-3 százalékot tudott fizetni, mert ez volt a reális kamathozam, addig volt egy cég, mely ezzel szemben 8-10 százalékot fizetett. A magasabb hozamnak azonban magasabb kockázat az ára. A questoros ügyfelek szerződései tartalmazták, hogy sem OBA-, sem Beva-garancia nem vonatkozik rájuk – hívta fel a figyelmet a főtitkár hozzátéve: akinek nem volt biztosítása, annak, ha földrengés van, nem jár biztosítási összeg. Kovács Levente etikátlannak nevezte a Questor-ügyfelek kártalanítását.
Úgy vélekedett: nagy hiba lenne a Questor-ügyet kiragadni abból a konszolidációs folyamatból, amely az elmúlt években ment végbe. A devizahiteles adósok konszolidációja megvalósult, a bankszektorra elképesztő terheket hárítottak, az OBA alapvetően kimerült a takarékszövetkezetek konszolidációja, a Beva pedig a csalók miatt. Kovács Levente szerint az összes problémát együttesen kell kezelni.
Annak kapcsán, hogy a bankadó csökkenni fog, megjegyezte: ez sokkal kisebb mértékű, mint az a teher, ami a Questor-ügy kapcsán az OBA és a Beva feltöltése miatt a szektorra hárul.
Mint mondta: a Questor-ügyfelek kárpótlása olyan terhet ró ránk, mintha minden magyar állampolgár – csecsemőtől az aggastyánig – befizetne a közösbe fejenként 18 ezer forintot, hogy a 32 ezer károsult megkapja a pénzét.
Kiemelte azt is, ha megnézzük, hogy a bankszektorra kivetett adó miatt milyen mértékben csökkent a teljesítménye, azt látjuk, az elmaradt beruházások elmaradt adója ma már jóval meghaladja a bankadóból származó bevételt. Ezért rossz lépés volt a bankszektort ilyen mértékben szétverni és a versenyképességét lerontani – szögezte le.
Arra a felvetésre, hogy a jegybank az autóhiteleket is forintosítaná, úgy reagált: biztos benne, ha egy ügyfél azt kéri, hogy forintra váltsák át az euró- vagy svájcifrank-alapú hitelét, ezt bármelyik bank örömmel megteszi. Megismételte: nem tudja elképzelni, hogy lenne olyan bank, mely egy ügyfél ilyenfajta kérésének ne tenne eleget. A hangsúly mindig az árfolyamon van – mondta Kovács Levente.
Forrás : ww.hirado.hu