PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 18., szombat

Hogyan járhatsz ingyenes OKJ tanfolyamra? Itt vannak a tudnivalók!

Hogyan járhatsz ingyenes OKJ tanfolyamra? Itt vannak a tudnivalók!

Kik szerezhetnek ingyen OKJ-s végzettséget? – Tudnivalók egy helyen

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül az elsőt ingyen szerezhetitek meg. De vajon mi van akkor, ha elmúltatok már 21 évesek vagy ha már van diplomátok? És mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű képzés között?
Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan járhatok ingyenes OKJ-re?

Ha még nem múltatok el 21 évesek, akkor nappali tagozaton – a szokásos reggel 8-tól délutánig tartó iskolaidőben – járhattok ingyenesen, ha már idősebbek vagytok, akkor esti és levelező tagozatra jelentkezhettek, iskolarendszerű képzésre. A képzéseket a jegyzékben találjátok.

Már elmúltam 21 éves, estit vagy levelezőt válasszak?

Nagyon fontos különbség, hogy a levelező tagozatos diákigazolvány sokkal kevesebb kedvezményre jogosít, például nem kapjátok meg a 90 százalékos busz- vagy vonatbérletet az iskola és a lakhelyetek között. A diákigazolvánnyal járó kedvezményekről itt olvashattok bővebben.

Az estis diákkal tehát minden jár, ami egy nappalis diáknak?

Nem egészen, estin már nem jár a családi pótlék, az árvaellátás, és az egészségügyi biztosítást is magatoknak (vagy ha dolgoztok, akkor a munkáltatónak) kell állnotok. 6930 forintot kell fizetnetek, ha nem tanultok tovább.

Mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű OKJ között?

A tanfolyam felnőttképzésnek minősül, amit nem támogat az állam, tehát itt mindig fizetnetek kell a tandíjat. Az első, ingyenes szakmátokat csak iskolarendszerű képzésen szerezhetitek meg, nappalin, estin vagy levelezőn.

És ha már van diplomám? OKJ-zhatok ingyen?

Akkor is ingyenes az első OKJ, ha már a diplomátokat is megszereztétek.

Szeretnék utána még egyetemre menni. Fogynak az államis féléveim?

Nem, az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe. Az államis félévekről szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Ha elvégzem az OKJ-t, kaphatok érte pluszpontot az egyetemi felvételin?

Igen, bizonyos esetekben, ha az egyetemek és főiskolák úgy döntenek, hogy megadják az adott képzésért a pluszpontot. Ilyenkor 24 pontot kaptok. A részletekért kattintsatok ide.

Mi a különbség a felsőoktatási szakképzés és az OKJ között?

A felsőoktatási szakképzés (régebben felsőfokú szakképzés) nemrég kikerült az Országos Képzési Jegyzékből, ilyet már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak, a felvételi is az egyetemi felvételivel egyszerre, majdnem ugyanazokkal a szabályokkal történik. Találkozhattok “felsőfokú OKJ” elnevezéssel is, ezalatt azt értik, hogy érettségi szükséges hozzá.

Miért éri meg felsőoktatási szakképzésre jelentkezni?
Van felvételi?

A felsőoktatáshoz hasonló felvételi nincsen, de bizonyos esetekben, például művészeti képzéseknél lehetséges, hogy tartanak valamilyen alkalmassági vizsgát, de ha nincs nagy túljelentkezés, akkor ezeknek kicsi a tétje.

Forrás : http://m.eduline.hu

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/04/18/hogyan-jarhatsz-ingyenes-okj-tanfolyamra-itt-vannak-a-tudnivalok.php