PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 15., szerda

Kinek jár a minimálbér és kinek a garantált bérminimum?

Kinek jár a minimálbér és kinek a garantált bérminimum?

Nagyon érdekes kérdés vetődött fel, hogy egyes esetekben elegendő a minimálbért kifizetni vagy kötelező a garantált bérminimum?
A jogászok a tehergépkocsivezetők példáját vizsgálták meg!

A példacég nemzetközi fuvarozással foglalkozik, de csak 3,5 tonna alatti össztömegű gépjárműveik vannak! 
A felmerülő kérdés, az, hogy egy B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőrnek ki kell fizetni a garantált bérminimumot vagy elegendő a minimálbér kifizetése is a törvény szerint?
A kérdésre a választ Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértő adta meg.
- A hatályos kormányrendelet szerint gépjármű vezetésére jogosító jogosítvány megszerzésére irányuló tanfolyamra az vehető fel, aki alapfokú iskolai végzettsége meglétéről a képzési rendeletben meghatározott módon nyilatkozik.
- Azon munkák esetében, melyek a FEOR 4., 5., 6., 7. és 8. csoportjaiban vannak besorolva (irodai és ügyviteli, kereskedelmi és szolgáltatási, mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, ipari és építőipari, gépkezelői, összeszerelői, járművezetői foglalkozások), mind mind vagy érettségit alapul megkövetelő szakképesítéssel vagy szakmunkás végzettséggel végezhetők el. Ebben az esetben nekik kötelező megadni a garantált bérminimumot!
Természetesen ezen csoportokon belül is vannak olyan munkakörök, mely alapfokú végzettséggel is elláthatók, ebben az esetben nekik nem jár a garantált bérminimum, elegendő a minimálbér kifizetése.
Vagyis leegyszerűsítve a kérdés, akkor kell megfizetni a garantált bérminimumot, ha a gépkocsi vezetőnek megvan az Országos Képzési Jegyzékben szereplő gépjárművezetői szakmunkás végzettsége.