PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 17., péntek

Speciális karperecet kaphatnak az idős emberek

Speciális karperecet kaphatnak az idős emberek

Infokommunikációs fejlesztési csomag – ezzel bővítik a Segítő kezek programot. Ehhez már mintegy 155 önkormányzat csatlakozott Magyarországon – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.
Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa elmondta: ez a program 2013-ban indult, először három városban modellezték, majd a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások
Minisztériuma támogatásával 32, majd tavaly már 155 önkormányzat csatlakozott a segítőhálózathoz. A program lényege, hogy a házi segítségnyújtásba bele nem tartozó elemeket megpróbálják mégis valamilyen módon biztosítani az időseknek – hangoztatta.
A program egy komoly kérdőíves felmérésre épült, körülbelül 70 ezer idős nyilatkozott arról, hogy mit szeretne látni ebben a csomagban. A válaszadók 61 százaléka érdemben kitöltötte az íveket. A legnagyobb problémának az idősek a magányt jelölték meg, ezt követték az egészségügyi problémák a közbiztonsági problémák mellett – tájékoztatott a biztos.

Hangoztatta: 10-15 éven belül a lakosság akár 10 százaléka is tartozhat az érintett körbe.
Beszélt arról is, hogy az infokommunikációs csomag három elemből áll: Skype-, illetve internetlehetőség, okostelefon és egy speciális karperec.
Utóbbi nemcsak életfunkciókat, vérnyomást mérhet, az adatok egy központba jutnának el, és egy diszpécser figyeli őket, aki szükség esetén értesítheti a mentőket. A karperec tartozéka lenne egy pánikgomb, amit az idős ember megnyomhat, ha nagyon rosszul van, vagy ha azt észleli, hogy betörnek hozzá. Az eszköz riasztaná a rendőrséget is.

Megemlítette: egy felmérés szerint minden ötödik idősnek szüksége lenne arra, hogy beszélgessenek vele. nyilván ilyen mennyiségű humánerőforrás nem áll rendelkezésre. Ezért gondoltak a Skype-ra, ennek használatára a fiatal családtagok, önkéntesek taníthatnák meg az időseket, akik így tarthatnák a kapcsolatot hozzátartozóikkal, gondozójukkal.

A modellkísérlet Budapest V. kerületében és Kisvárdán indul 40 idős bevonásával. A tapasztalatok alapján készül el majd az a javaslat, mely a program kiterjesztéséről szól – mondta Rubovszky Csilla.

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/04/17/specials-karperecet-kaphatnak-az-idos-emberek.php