PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 29., szerda

Változik a bírósági végrehajtási rendszer

Változik a bírósági végrehajtási rendszer


A bírósági végrehajtási rendszer átfogó megújításáról döntött a kormány, ennek nyomán létrehozzák a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart – közölte az Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel.
A közlemény szerint a kormány döntése értelmében a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogutódlással átalakul, és létrejön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar. A végrehajtással kapcsolatos közfeladatokat a jövőben a kar hivatala látja el. Azt írták: a bírósági végrehajtásról szóló 1994-es törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mára szükségessé vált az átlátható, tisztességes, hatékony és az adósok emberi méltóságát figyelembe vevő végrehajtás szabályrendszerének megerősítése.

A minisztérium által előterjesztett koncepció szerint a végrehajtói kinevezés a jövőben meghatározott időre, hét évre szól majd. Ennek lejártával a végrehajtók pályázat útján kaphatják meg újra a kinevezést. Ha egy végrehajtó munkájával kapcsolatban a hét év alatt nem merült fel megalapozott kifogás, akkor pályázat nélkül folytathatja a munkáját.
Kiemelték, a végrehajtói szakma jogi hivatásrenddé válása érdekében a végrehajtónak jogi végzettséggel kell rendelkeznie a legkésőbb 2022-re. A jogi végzettséggel nem rendelkező végrehajtóknak a diploma megszerzéséig jogászt kell foglalkoztatniuk irodájukban. A kormány eltökélt a végrehajtási díjak csökkentésében is, hogy azok ne jelentsenek felesleges többletterhet a végrehajtást kérőnek az előlegezéskor, illetve a bírói ítélettel fizetésre kötelezetteknek az eljárások végén – tették hozzá.

A kormány által elfogadott koncepcióról kérdezték az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé rendelt miniszteri biztost. A végrehajtók kinevezésének pályázat nélküli meghosszabbításáról Szekér Judit azt mondta: abban az esetben javasolnák ezt, ha a végrehajtók fegyelmi ügyeiben eljáró bíróság előtt az érintettnek nem volt egynél több enyhe fegyelmi eljárása a hét év alatt.
A biztos közölte: ha a parlament elfogadja a kormányprogram alapján előterjesztendő törvényjavaslatot, “akkor hozzányúlhatunk a díjszabáshoz is”. Elmondta, jelenleg a végrehajtási díjak százalékos arányban vannak meghatározva, és nincs felső határuk. Hozzátette: ésszerű és célszerű, hogy szabjanak felső határt. Úgy véli, mivel a munka jelentősen nem különbözik a viszonylag kisebb és a nagyon nagy értékű végrehajtási ügyekben, ezért célszerű, ha egy bizonyos értéken túl nem kap további munkadíjat vagy jutalékot a végrehajtó. Közlése szerint szeretnék korlátozni, hogy mennyi lehet a végrehajtási előleg, valamint a munka díja és jutaléka.

Trócsányi László igazságügyi miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy szükség van a bírósági végrehajtói rendszer reformjára, mert sok a panasz, a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene. A tárcavezető akkor nevezte ki Szekér Juditot a kamara mellé miniszteri biztosnak.

A minisztérium április első napjaiban küldte meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar létrehozásáról és feladatairól szóló koncepciót a kormány számára. A tervek szerint 2016-ra újul meg a végrehajtói rendszer.

Forrás : www.hirado.hu

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/04/29/valtozik-a-birosagi-vegrehajtasi-rendszer.php