PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 29., szerda

Változnak a közmunka szabályai

Változnak a közmunka szabályai


Mi köze van a közmunkának az anyakönyvhöz?

Az anyakönyvről és a közmunkáról, az ingyenes gyerekétkeztetésről és a közlekedési beruházások gyorsításáról vitáznak ma a parlamentben.

Hogy jön egymáshoz az anyakönyvi eljárás és a közmunka? 
 Ezt találgatta több képviselő is – ma délelőtt mindenesetre a két témáról egyszerre szóló törvényjavaslatot tárgyaltak a parlamentben. Pintér Sándor indítványában a két szál nem igazán ér össze, annyi azonban biztos, hogy az elektronikus anyakönyvi rendszer bevezetésének joghézagjait kiküszöbölné a törvénytervezet. Emellett egy nagy kanyarral a közmunka szabályait is rendezi a javaslat: háromnapos képzéseken részt vehetnek, ami beszámít a közmunka időtartamába beszámít, illetve 90 helyett 120 nap vehetnek ki fizetés nélküli szabadságot, és a szabadság a munka első három hónapjában is kiadható.

Miután ezen a vitán túljutottak a képviselők, a gyerekek kerülnek a középpontba: előbb a Gyermek és Ifjúsági Alapról tárgyalnak – ez a rövid javaslat annyit tenne lehetővé, hogy az alap programjaira a pénzeket egyedi döntésekkel is ki lehet osztani pályázat helyet, valamint azt, hogy az alap tanácsa helyett a miniszter dönthet.

Ezután az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésről tarják meg a vitát.
Az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztéséről kezdtek tárgyalni ma a parlamentben. A bölcsődében és az óvodában az ingyenes étkeztetésre jogosultság a javaslat értelmében a következő tanévtől kiterjed a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekeken kívül a 3 vagy több gyereket nevelő családok gyerekeire, a tartósan beteg és a fogyatékos gyerekekre is. Rajtuk kívil azokra a két vagy egy gyermeket nevelő szülők gyerekeire is érvényes lesz a szabályozás, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát. (Ez az összeg 2015-ben 89 408 forint.)

Jelenleg csak maga a tartósan beteg, fogyatékos gyermek jogosult a kedvezményes étkezésre, az egészséges testvére nem – áll a tervezet indoklásában. A javaslat a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülő másik gyermekére is kiterjeszti az ingyenes étkezés lehetőségét.
Erre a napra két további napirendi pont jut még: a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességéről szóló törvényt írják át, végül a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű közlekedési beruházások gyorsításával kapcsolatos törvényekről vitáznak.

Szerző: Sz. I.
Forrás : vg.hu

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/04/29/valtoznak-a-kozmunka-szabalyai.php