PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. május 30., szombat

Elképesztően jó pályázat hajléktalan embereknek és segítőiknek! Anyagi támogatás!

Pályázati felhívás és útmutató
(Restart 8.)
A Van Esély Alapítvány újra pályázatot hirdet hajléktalan emberek és segítőik számára a hajléktalanságból való kilépés egyéni útjainak szakmai és anyagi támogatására, valamint az ehhez szükséges források előteremtésére közösségi adománygyűjtés keretében. Pályázni minden eddiginél egyszerűbb, csupán az új, egyszerűsített pályázati adatlap kitöltése szükséges!
A program célja:
A Van Esély Alapítvány célja, hogy anyagi forrásokkal és egyéni segítőmunkával támogasson hajléktalan / megoldatlan lakhatási helyzetű embereket a hajléktalanságból való kikerülés elérésében. Programunk arra törekszik, hogy a kiútkeresésben azokat a mozzanatokat támogassa, melyek mérhető lépést, illetve a későbbiekben minőségi változást jelenthetnek a hajléktalanság elhagyásában.
Pályázati felhívásunk célja hajléktalan embereknek és segítőiknek együttes, szakmai és anyagi támogatása egy-egy konkrét, a hajléktalan ember életében előrelépést jelentő cél (pl. szakképzés elvégzése, munkaeszköz beszerzése) elérésében legalább fél éven keresztül. A program anyagi hátterét a média eszközeit is felhasználó közösségi adománygyűjtéssel fedezzük majd, melynek egyénre szabott lebonyolítását a Zöld Pók Alapítvánnyal közösen, szintén jelen pályázati program részeként hajtjuk végre.
A program előzményei:
A Van Esély Alapítvány 2000 óta rendszeresen ír ki pályázatokat szociális munkások és hajléktalan / lakhatási problémákkal küzdő ügyfeleik részére. Alapítványunk az elmúlt 14 évben mintegy 200 olyan személyre szabott programot támogatott, melyek a pályázó saját tervei alapján segítették a hajléktalanságból való kijutást.
Programunkban hajléktalan emberek és segítőik közösen, egy maguk választotta beruházási céllal pályáztak hozzánk. Alapítványunk átlagosan 100 000 Ft értékben támogatta ezeket a terveket, valamint a támogatottal és segítőjével egy féléves időszakra szerződött, mely alatt nyomon követte, és szakmai eszközökkel segítette a program megvalósulását. Támogatásunk egyik esetben sem segély, hanem beruházás jelleggel került felhasználásra: a “hal helyett hálót” elve szerint jellemzően képzési lehetőségeket, munkaerő-piaci előrelépést segítő programokat, munkaeszköz vásárlást, vagy ehhez kapcsolódó kiadásokat finanszíroztunk, azaz arra törekedtünk, hogy pályázóink maguk váljanak képessé a továbblépésre, a hajléktalanság elhagyására.

2013-ban a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával, a Zöld Pók Alapítvány non-profit médiaműhelyével közösen kísérleti modellprogramot indítottunk el: pályázati rendszerünkbe a közösségi média, és a közösségi adománygyűjtés eszközeit beépítve, a programokban kitűzött célok bemutatásával gyűjtöttük össze a megvalósításhoz szükséges forrást. A program keretében nyertes pályázónkkal bemutatkozó kisfilmet készítettünk, melynek segítségével internetes kampányt és közösségi adománygyűjtést szerveztünk. Kísérletünk várakozáson felüli eredményt hozott: a kisfilm (megtekinthető itt – http://indavideo.hu/video/Az_onallosag_ara) közzétételétől számítva 11 órán belül összegyűlt a szükséges 150 000 Ft. A gyűjtésben összesen 51 ember tett átlagosan 3000 Ft értékű felajánlást.
(További híradások a korábbi gyűjtés kapcsán: http://444.hu/2014/01/04/harommillio-embert-fenyeget-az-otthontalansag, illetve http://www.mentesmaskent.blogspot.com)
A filmben szereplő támogatott, Péter féléves programja azóta sikerrel zárult. Alapítványunk a Zöld Pók Alapítvánnyal közösen, a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert támogatás segítségével 2014 szeptemberétől másfél éven keresztül folytatja a programot, és 10 hajléktalan ember számára teszi lehetővé az adománygyűjtésben való részvételt, valamint az egyéni célok megvalósítását.
A program részletei:
Jelen pályázatunkban és a következő hónapokban várható további pályázati lehetőségeink során összesen még négy hajléktalan ember egyéni adománygyűjtő kampányát kívánjuk megvalósítani. A kampány során a pályázó bemutatására, céljainak ismertetésére 4-6 perces videofilm, vagy fotó-portrésorozat és szöveges bemutatkozás készül, melyet az alapítvány a közösségi médiában, valamint további internetes felületeken terjeszt.
A pályázati program természetesen nem csak az adománygyűjtést, hanem a megcélzott program féléves megvalósulását is magában foglalja, azaz alapítványunk gyakorlata szerint a pályázatban megjelölt konkrét, személyes beruházáshoz nyújtunk támogatást, és a program féléves megvalósítását kísérő, intézmény-független segítőmunka tiszteletdíját, és szakmai hátterét biztosítjuk.
A pályázók köre:
Felhívásunkra olyan hajléktalan / megoldatlan lakhatási helyzetű emberek számára lehet pályázatot benyújtani, akik:
– a hajléktalanságból való kikerülést, vagy az életükben komolyabb előrelépést célzó, konkrét célokkal rendelkeznek, mely legfeljebb 150 ezer forintos forrásból, valamint fél éves intenzív szociális munkás segítséggel megvalósítható,
– vállalják, hogy egy internetes adománygyűjtő kampány során mutatják be történetüket és személyes céljaikat,
– hozzájárulnak, hogy az adományokból megvalósított programot a Van Esély Alapítvány kövesse, és annak eredményeiről beszámoljon adományozóinak.
Tapasztalataink azt mutatják, hogy a nyilvánosságban való megjelenés annak előnyei, a pozitív visszajelzések mellett nem várt feszültségekkel és nehézségekkel is járhat, ezért alapítványunk pályázati partnerünkkel, a sajtómegjelenésekben tapasztalt Város Mindenkié Csoporttal közösen igyekszik minél teljesebb személyes segítséget biztosítani a program résztvevői részére annak érdekében, hogy fel legyenek készülve a nyilvános szerepléssel együtt járó helyzetekre. Ugyanezen célból már a nyilvánosságra kerülő média-anyag elkészítése során fokozott figyelemmel kísérjük a támogatott személy szempontjait, érzékenységét, kéréseit, melyeket a teljes kampány során szem előtt tartunk.
Az egyéni adománygyűjtő kampányban természetesen előre nem látható, így nem garantálható, hogy elegendő forrás érkezik be a programban résztvevők számára. Amennyiben az adománygyűjtő kampány csak részben sikeres, alapítványunk törekszik más forrásokat is felkutatni, és azokból kiegészíteni a befolyt adományokat.
A pályázat benyújtása:
Pályázatunkon a pályázati adatlap kitöltésével lehet részt venni. A pályázati adatlapot a lehető legrészletesebben kell kitölteni úgy, hogy az tartalmazza a hajléktalan ember életútját, jelen helyzetének, hajléktalanná válásának körülményeit, a pályázott projekt célját és költségeit, a megvalósítás lépéseit tartalmazó egyéni esetkezelési tervet (melyben szerepelnek az ügyfél előrejutásával, esetleges státusváltásával kapcsolatos konkrét lépések), valamint a segítő saját szerepére vonatkozó elképzeléseit. Ezeknek módjára vonatkozóan az alapítványnak nincsenek megkötései: a tervezést teljes egészében a segítő és ügyfele határozza meg közösen megtervezett pályázatukban.
A pályázatok beadásának határideje: 2015. június 15., hétfő, 24h.
A programban elnyerhető összeg pályázatonként: minimum 50 000, maximum 150 000 Ft.
A program időtartama: legfeljebb 6 hónap.
Az Alapítvány az elnyert összegeket az adott pályázati program által megkövetelt ütemben bocsátja a támogatott rendelkezésére. Indokolt esetben a támogatás egy összegben is megkapható.
A pályázati felhívásról további információ, valamint pályázati tanácsadás munkaidőben kérhető a 06-20/587-2380-as telefonszámon, illetve a vanesely@yahoo.com e-mail címen.

1. Támogatható célok:
– Bármilyen, igazolható végeredménnyel (bizonyítvány, igazolás, tanúsítvány stb.) végezhető képzés költségei (tandíj, tankönyvek, stb.). Megkezdett tanfolyamok esetében csak akkor nyújtunk támogatást, ha a képzés modulrendszerű és igazolhatóan egy vagy több modul elvégzése történik meg az általunk nyújtott támogatásból. (Természetesen iskolarendszerű képzés befejezésére is lehet pályázni, ha az belefér a támogatási időbe.)
– Bármilyen, a pályázó hajléktalan ember munkaerő-piaci helyzetét javító beruházás (pl. munkaeszköz vásárlás, önfoglalkoztatás, jövedelem-kiegészítést célzó beruházás költségei stb.).
– Önálló lakhatás segítését célzó projekt költségei: albérleti támogatás csak abban az esetben kérhető, ha ezzel párhuzamosan más, a fenti két támogatható cél valamelyike is megvalósul a projekt részeként, azaz kizárólag albérleti támogatásra pályázni nem lehet.
– Utazási költséget csak valamely képzéssel, munkaerő-piaci helyzet javítását célzó projekttel közvetlenül összefüggően finanszíroz az alapítvány (pl. munkába való eljutáshoz, képzésre való eljutáshoz stb.).
– Megélhetési költségeket az alapítvány alapvetően nem támogat. Kizárólag olyan esetekben van erre mód, ha az a projekt során rövid, jól lehatárolható ideig, és indokoltan szükséges, pl. munkába-állás esetén az első fizetésig tartó időszak költségei, ha azok más forrásból nem biztosíthatók.
2. A pályázat elnyerésének feltételei:
A támogatott hajléktalan ember:
– Vállalja, hogy rövid, on-line felületeken terjesztett kisfilmben, vagy (az alapítvány kuratóriumának döntése alapján) fotó-portrésorozat és szöveges bemutatkozás keretében mutatja be személyes céljait,
– Hozzájárul, hogy az adományokból megvalósított programot a Van Esély Alapítvány kövesse, és annak eredményeiről beszámoljon adományozóinak.
A sikeresen pályázó szociális munkás, segítő:
– A program ideje alatt havonta írásos beszámolót juttat el az alapítványhoz a folyósított összeg felhasználásáról, és a pályázati program aktuális helyzetéről.
– Vállalja ügyfele folyamatos támogatását abban, hogy a pályázati program elérje célját. Ennek érdekében vállalja, hogy a projekt ideje alatt legalább hetente egyszer segítő beszélgetést folytat ügyfelével, és ezek tapasztalatait a havi beszámoló részeként leírja. Az alapítvány havi bruttó 10 000 Ft szociális gondozói díjat fizet a pályázó szociális munkásnak a projektben végzett munkájáért.
– A projekt végén részletes esetleírásban számol be arról, hogy a megvalósított projekt hogyan járult hozzá ügyfele önálló egzisztenciájának megteremtéséhez.
– Vállalja, hogy külön díjazásért (bruttó 35 000 Ft) 3 üléses életútinterjút készít ügyfelével és azt gépelve, elektronikus formában az Alapítvány rendelkezésére bocsátja. A mélyinterjú elkészítéséhez az alapítvány szakmai segítséget és írásbeli segédanyagokat ad a szociális munkásoknak.
– Vállalja, hogy részt vesz az alapítvány által szervezett esetmegbeszélő csoportokon.
3. A pályázat benyújtásának módja:
A pályázat egy fordulós, és az új, egyszerűsített pályázati adatlap részletes kitöltésével lehet pályázni. Indokolt esetben az Alapítvány Kuratóriuma a végleges döntés előtt tisztázó kérdéseket tehet fel a pályázók felé.
A pályázat beadási határideje: 2015. június 15., hétfő, 24h.
A pályázat benyújtásának módja: a pályázatokat kizárólag e-mailben, a vanesely@yahoo.com címen lehet benyújtani. Postai úton való beküldés nem lehetséges!
Formai elvárások:
– A megküldendő dokumentumok:
Pályázati adatlap: a pályázati adatlapot word (vagy odt) formátumban, valamint az aláírások láthatósága érdekében szkennelt formátumban is meg kell küldeni.
– A pályázati adatlapot elektronikusan kell kitölteni (az adatlap sorai szükség szerint bővíthetők).
– Kérjük, a program megtervezésekor fordítsanak figyelmet az alábbiakra:
– személyre szabott legyen a projekt, azaz építsen a pályázó ügyfél korábbi tapasztalataira, tudására, készségeire;
– a jelenlegi helyzetében elérhető, reális célkitűzést fogalmazzon meg;
– képes legyen változást elindítani a pályázó életében;
– jelenjenek meg a projekt megvalósításának kockázatai, ezek kezelése;
Egyéb tudnivalók:
– Az alapítvány minden pályázót e-mailben értesít a beérkezett pályázatról. Kérjük, hogy ha a beküldött pályázat befogadásáról 2 munkanapon belül nem kap visszajelzést, jelezze felénk!
– Az alapítvány kuratóriuma a pályázat beadási határidejét követő 15 napon belül hozza meg döntését, melyről szintén elektronikus úton küld értesítést.
– A nyertes pályázókkal az alapítvány háromoldalú (ügyfél, segítő, alapítvány) együttműködési megállapodást köt, melynek mintáját felhívásunkhoz mellékeljük.
– A nyertes projektek egyes adatait (pályázó segítő neve, elnyert támogatás célja és összege) az alapítvány a honlapján közzé teszi.
– A projekt során készült esetleírásokat és interjúkat az alapítvány a honlapján és más szakmai kiadványaiban – anonimizált formában, a szerzővel való egyeztetést követően és a szerző megjelölésével – felhasználhatja.
A pályázati felhívásról további információ, valamint pályázati tanácsadás munkaidőben kérhető a 06-20/587-2380-as telefonszámon, illetve a vanesely@yahoo.com e-mail címen.
http://www.vanesely.hu/palyazat.html
Forrás : www.vanesely.hu