PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. május 28., csütörtök

Friss! Az új szocpol mellé illetékkedvezmény is járhat majd!

Friss! Az új szocpol mellé illetékkedvezmény is járhat majd!

A lakásvásárlás mindenkori rákfenéje a lakástulajdon szerzése után fizetendő illeték, hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illeték. A 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről szabályozza az illeték mértékét. Jó hír, hogy egyes esetekben a jogszabály lakásvásárlási illetékkedvezményt, néha pedig illetékmentességet is biztosít.
Az illeték megfizetése rendkívüli terhet jelenthet az első lakásukat megvásárló emberek számára (meg amúgy mindenkinek), mert a félretett pénzt nem csak az önerőre, a hitelköltségekre, bútorokra, hanem az illetékre is fel kellene használni. Jó hír, hogy méltányossági alapon kérhetünk részletfizetést, illetve néha illeték kedvezményt is. Az illetékhivatalnak kell megküldeni az erről szóló kérelmünket, amikor megkapjuk a lakásvásárlás után kiszabott illetéket. A kérelmező levél megírásánál figyeljünk arra, hogy méltányossági alapon hagyják jóvá a kérelmeket (vagyis nagyon sajnáltassuk magunkat).
Lakásvásárlási illeték mértéke
Lakástulajdon megszerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja a lakás forgalmi értéke, az illeték mértéke pedig:
- 4 millió forint forgalmi értékig 2%,
- a 4 millió forint forgalmi értéket meghaladó rész után pedig 4%.
Például, ha egy 12 millió Ft értékű lakást veszünk, a fizetendő illeték összesen 400.000 Ft, azaz 4 millió Ft-ig 2% (80.000 Ft), valamint a 4 és 12 millió Ft közé eső részre 4% (320.000 Ft).
Résztulajdon vásárlásnál esedékes illeték
A megszerzett tulajdoni hányad lesz az illeték alapja, viszont ezen arányban csökken az illeték forgalmi érték határa is.
Például egy 10 millió Ft-os lakás 50%-os megvásárlásánál 5 millió Ft lesz az illeték alap, azonban a 4 milliós sáv lemegy 50%-ra, vagyis 2 millió Ft-ig kell 2%-ot fizetni. Ennek megfelelően az amúgy 4-10 milliós sáv szintén lemegy 50%-kal, vagyis a 2-5 millió közötti sávban lesz 4%-os illeték fizetési kötelezettségünk.
Illeték kedvezmények

Lakáscsere
Ha van egy meglévő lakásunk, és annak eladásából veszünk egy másikat, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakások forgalmi értékeinek a különbözete lesz. Feltétel, hogy az új lakás vásárlása és a régi eladása között maximum 1 év telhet el akár előre, akár visszamenőlegesen.
Például ha eladjuk meglévő lakásunkat, melynek értéke 10 millió Ft, és veszünk egy másikat 11 millió Ft-ért, akkor csak 1 millió Ft után kell illetéket fizetnünk!
Fiatalok első lakásvásárlása
A 35 év alatti személyek az első lakásuk megszerzésekor 50% illetékkedvezményt kapnak, de maximum 40.000 Ft-ot. Viszont ha az egész lakás forgalmi értéke meghaladja a 8 millió forintot, akkor már sajnos nem jár a kedvezmény.
Újépítésű lakás megvásárlása
Vállalkozó által értékesítés céljára épített új lakás vásárlásánál a következő kedvezményekkel számolhatunk:
- 15 millió Ft forgalmi érték alatti új lakás vásárlása illetékmentes,
- 15-30 millió Ft közötti értékű új lakás megvásárlásánál az illeték alapját csökkenteni kell 15 millió Ft-al.
- 30 millió Ft feletti lakásoknál illetékkedvezmény nem jár, vagyis a teljes forgalmi érték után kell illetéket fizetnünk.
Lakásépítési kedvezmény (Szocpol)
Ha a vásárláskor lakásépítési kedvezményt kaptunk (Szocpol), annak összegét az illeték alapjából le kell vonni. Kivételt képeznek a lentiek:
Lakások cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt ingatlanok forgalmi értékeinek a különbözete;
Kettőnél több lakás cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt legnagyobb és legkisebb forgalmi értékű ingatlanok értékkülönbözete;
Lakáscsere, lakáseladás esetén, ha lakást haszonélvezet, használat joga terhelte és a tulajdonszerzésse egyidejűleg ugyanennek a jogosultnak a javára a tulajdonos a korábbival azonos jogot alapít;
Ha a lakást állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás bérleti joga ellenében ruházzák át, a lakás forgalmi értékének 50 százalékát kell az illeték alapjának tekinteni.
Haszonélvezeti, használati jog
Amennyiben az alcímben szereplő jogok valamelyikével terhelt lakást veszünk, vagy a megvásárlással egyidejűleg ilyen jogot alapítunk, annak értékével csökken az illeték alap.
Illetékmentesség

Újépítésű lakás megvásárlása
Az illetékkedvezményeknél említett szerint vállalkozó által értékesítés céljára épített új lakás vásárlásánál illetékmentességet kapunk, amennyiben a lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió Ft-ot.
A 15-30 millió Ft-ot érő lakások esetén nem teljes mentességet, hanem kedvezményt kapunk, hiszen az illeték alapját csökkenteni kell 15 millió Ft-al. 30 millió Ft feletti lakásoknál kedvezmény egyáltalán nem jár, vagyis a teljes forgalmi érték után kell illetéket fizetnünk.
Építési telek vásárlása
Illetékfizetési mentességet kapunk az építési telek megvásárlása után fizetendő illetékre, ha vállaljuk, hogy 4 éven belül lakóházat építünk a telekre. Az illetékhivatal ugyan megállapítja a telek után járó illetéket, de megfizetését 4 évig nem kéri.
Forrás : http://www.lakashitelezo.com