PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 28., vasárnap

Banki elszámolás: közeledik az újabb fontos fordulónap

Banki elszámolás: közeledik az újabb fontos fordulónap

Újabb fontos fordulónap jön a banki elszámolások folyamatában, a forinthitelek és a valódi devizahitelek esetében ugyanis június 30-i fordulónappal kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek.


Bár a fordulónap a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitelek esetében június vége, az elszámolásokat csak augusztus 1. és szeptember 30. között kell kiküldeniük a pénzügyi intézményeknek. Kivétel ez alól, ha e hitelek kapcsán a pénzügyi intézmény által indított per augusztus 1-jéig nem zárul le, akkor ugyanis az elszámolás megküldésének határideje a per befejezésétől számított hatvanadik nap.
Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések elszámolása mintegy 2,1 millió devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződést érintett. A bankok a legjelentősebb visszatérítést a mintegy 500 ezer élő deviza jelzáloghitel-szerződésre számolták el, amelyekre egyben a rögzített árfolyamon történő forintosítás is vonatkozott.
A bankok az elszámolás első szakaszában 744,4 milliárd forintot fizettek vissza devizahiteles ügyfeleiknek. Ebből az összegből 181,3 milliárd forintot kaptak vissza a már megszűnt devizahitel-szerződéssel bíró ügyfelek, 532,7 milliárd a fennálló tartozásokat csökkentette.

A forintosított jelzáloghitelek kamatlába a jegybank számításai szerint több mint másfél százalékponttal mérséklődött a forintosítási törvény kamatszabályai következtében. Egy átlagos devizahiteles ügyfél törlesztőrészlete az elszámolás és a forintosítás után átlagosan 20 százalékkal csökkent.
Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára májusban úgy nyilatkozott, az elszámolás során hozzávetőleg ezermilliárd forintot írnak az ügyfelek javára, ebből mintegy 750 milliárd forintot a devizahiteleseknek térítenek vissza, mintegy 250 milliárd forintot pedig ősszel a forinthiteleseknek.
Becsei András, a bankszövetség alelnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a forinthitelek elszámolása során az ügyfelek többsége “nullás értesítést” kap majd, hiszen nem lesz árfolyamrés-elszámolás és a bankok zöme nem emelt forintkamatot.
Forrás: MTI