PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 18., csütörtök

Erre idén nyáron nagyon rámegy a NAV! Téged is érinthet, OLVASD EL, ÉRDEMES!

Erre idén nyáron nagyon rámegy a NAV! Téged is érinthet, OLVASD EL, ÉRDEMES!

Ezekre nagyon figyelj, ha nyaralni indulsz, sok olyan szabály létezik, amelyről talán nem is tudsz.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén nyáron a korábbiaknál is kiemeltebb figyelmet szentel az országhatárokon a nyaralók által átszállított áruknak, ennek részeként pedig információs füzettel is készültek a turistaszezonra, amelyet a turisták a határátkelőhelyeken kaphatnak meg.
A tájékoztató füzetből az utazók megismerhetik a különböző szabályokat, és pontos információkat szerezhetnek például arról, hogy az Európai Unión kívüli országokból a jövedéki termékek kivételével légi úton milyen értékben hozhatnak be különféle árukat vám- és adómentesen – légi úton ez 430 euró, közúton pedig 300 euró értékben történhet meg.
Miből mennyit szabad behozni és kivinni?
A 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be. Szeszes italoknál a tömény szeszből 1 liter, a sörből 16 liter, míg a borból 4 liter hozható be.
Nem hozható be az EU-n kívülről Magyarországra nyers hús, hentesáru, hústartalmú élelmiszer, tej- és tejtartalmú termék, mivel ezek behozatala csak állatorvosi ellenőrzéssel engedélyezett.
Vámmentesen hozható be viszont a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá kannában, járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.
Ami a gyógyszereket illeti, az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal.

Tiltott portékák
Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, illetve a belőlük készült termékek – ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is – behozatala és kivitele is tilos. A turisták a különféle védett állatok, például egyes korallok, kagylók maradványaiból készített termékeket is csak megfelelő engedéllyel hozhatják be az országba, ellenkező esetben természetkárosítást követnek el. Sokan utaznak viszont saját kutyával, macskával, vadászgörénnyel, nekik az állatorvos által kiállított állatútlevéllel, Pet Passporttal kell rendelkezniük.
Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 ezer euró vagy azt meghaladó összegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz – értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk – van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.
A tájékoztató füzeteken kívül további információt szerezhetsz a Nemzeti Adó- es Vámhivatal internetes oldalán, illetve a belföldről helyi tarifával hívható 06 40 346 262-es telefonszámon is.
Forrás : www.femina.hu, MTI
HIVATALOS NAV TÁJÉKOZTATÓ :
Jó ha tudjuk utazáskor!
Megérkezett a nyár, s vele együtt a turistaszezon. Mind többen kelnek útra, hogy a jó időt kihasználva kiránduljanak, üdüljenek a világ különböző pontjain, azonban néhány szabályt nem árt tudni.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összegyűjtötte a fontosabb tudnivalókat, akár az Európai Uniós, akár EU-n kívüli országból térünk haza.
- Légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be különféle áruk – az alkohol- és dohánytermékek kivételével – vám- és adómentesen. (15 év alatti utasok 150 euró értékhatárig hozhatnak be.)
- 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be. Szivarkánál ugyanez 100 darab, illetve 20 darab, szivarnál 50 darab, illetve 10 darab, fogyasztási dohány esetében pedig 250 gramm, illetve 50 gramm.
- Ne hozzunk magunkkal EU-n kívülről Magyarországra nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket, mivel ezek behozatala csak állatorvosi ellenőrzéssel engedélyezett.
- Vámmentesen hozható be – 17. életévét betöltött utas esetén – a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá üzemanyagkannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.
- Az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal.
- Házi kedvencet (kutya, macska, vadászgörény) a háziorvos által kiállított állatútlevéllel (pet passport) vihetünk magunkkal.
- Az 50 évnél régebbi kulturális javak körébe sorolható tárgyaknak – értéktől függően – az Európai Unió másik tagállamába történő kiszállítása, illetve harmadik országba irányuló kivitele, engedélyhez kötött.
- Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, illetve a belőlük készült termékek (ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is) behozatala és kivitele tilos
- Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó ősszegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.
- A vadászati és sportcélú fegyverek Európai Unión belüli szállítása európai lőfegyvertartási engedély alapján történhet. Az engedély nem ruházható át, és a fegyver és lőszer szállítása során az utas köteles magánál tartani.
Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a Közösség területéről kiviszi.