PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 28., vasárnap

Július 1-től módosul a GYED!

Július 1-től módosul a GYED!

A gyed extra korábbi bevezetése után újabb, a gyermekvállalást ösztönző javaslatcsomag javíthatja tovább a kisgyermekes családok helyzetét.
Egy egészségügyi salátatörvény-tervezet szerint újra minden szülőnek két évig jár majd a gyermekgondozási díj, ha az igénylő két éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik. Nem kell szüneteltetni a gyed folyósítását, ha az anyát az apa váltja otthon, a legalacsonyabb jövedelműek esetében pedig emelkedik a gyed összege.


A dolgozni visszatérő kisgyermekes anyáknak pedig nem kell attól tartaniuk, hogy a részmunkaidő miatt a kistestvér születése után csökken majd a gyed összege.
Már július elsejétől életbe léphetnek azok a kedvező jogszabály-módosítások, amelyek tovább javíthatják a kisgyermekes családok helyzetét és ösztönzőleg hatnak a gyermekvállalásra. A lapunk által megismert, Zombor Gábor által jegyzett egészségügyi salátatörvény-tervezet több ponton kedvezően változtatja a kisgyermekek után járó ellátások, így a szülés után járó csecsemőgondozási díjra (csed, korábbi nevén terhességi- gyermekágyi segély), valamint az azt követő ellátás, a gyermekgondozási díjra (gyed) vonatkozó szabályozást. Továbbá több olyan módosítást is hoz, amelyek kedvezők a gyermekvállalás, s a testvér születése szempontjából.
A jelenlegi szabályok szerint más módon kell kiszámolni a szüléstől járó csecsemőgondozási díj és a gyermek féléves korától folyósított gyed alapját. A különböző számítási módszer miatt a gyed összege a szerényebb jövedelmű édesanyák esetében jóval alacsonyabb lehet, mint a korábban folyósított ellátásé. A tervezett módosítás értelmében azon szülőknek, akik a minimálbér kétszerese hetven százalékánál alacsonyabb összegű csecsemőgondozási díjra jogosultak, a jövőben nem csökkenhet majd az ellátásuk összege, ugyanannyi pénzt kapnak a gyed alatt is. Ismert: a csedet 24 hétig folyósítják, annak lejárta után – körülbelül a gyermek fél éves korától – már gyed jár a szülőnek a biztosítási jogviszony hosszának függvényében legfeljebb a gyermek kétéves koráig. Ezután gyermek hároméves koráig gyesre (gyermekgondozási segélyre) jogosult szülő.

A másik legfontosabb tervezett változás, hogy minden szülőnek jár majd a gyermek kétéves koráig a gyed, ha az érintett a szülést vagy a gyermekgondozási díj igénylését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. A 2010. évi kormányváltás előtt – az úgynevezett Bajnai-csomag részeként – vezették be azt a szigorítást, hogy a biztosítási jogviszony időtartamához igazították a gyed folyósításának időtartamát. Így jelenleg az ellátás a gyermek kétéves koráig csak akkor jár, ha a szülés vagy a gyed igénylése előtti két éven belül a szülő legalább másfél évig biztosított volt. Ha ennél rövidebb volt a biztosítási idő, akkor az ellátást is időarányosan rövidebb ideig folyósítják. A tervezet államtitkári indoklása szerint társadalompolitikai okból és a bürokrácia csökkentése érdekében is indokolt, hogy a 365 nap társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek kétéves koráig jogosítson az ellátásra.
A salátatörvény-tervezet azoknak az édesanyáknak is újabb kedvezményeket hoz, akik a gyed extrának köszönhetően már az ellátás folyósítása alatt munkába állnak, ám később újabb babát vállalnának. A jelenlegi szabályok szerint ilyen esetben az újraszámítják a kistestvér után fizetett ellátás összegét, és abba a gyed alatti munkavégzés is beletartozik.
Az újraszámolás miatt azonban jelentősen csökkenhet a kisebb testvér után folyósított ellátások összege, ha az anya a nagyobb, ám még mindig három év alatti gyermek mellett csak részmunkaidőben tudott dolgozni. A módosítás egyfajta új „kedvezményszabályt” hoz létre az ellátás folyósítása mellett részmunkaidőben dolgozó édesanyák számára annak érdekében, hogy egy újabb ellátás megállapításánál a korábbi, magasabb naptári alap figyelembevételére legyen lehetőség, és a kistestvér után megállapított csecsemőgondozási díj, illetve gyed összege ne legyen alacsonyabb, mint amennyi a nagyobb testvér után járt. A tervezett módosítás szerint amennyiben a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és a korábban született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási, illetőleg gyermekgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újonnan számított ellátásé, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.
A tervezet negyedik eleme az apáknak könnyíti meg a gyed igénybevételét. Jelenleg ha a gyermek egyéves kora után az anya szeretne visszatérni a munkaerőpiacra, s az apa szeretné igénybe venni a gyedet, munka mellett csak 60 nap várakozás esetén van erre lehetősége, ezalatt nem folyósítják neki az ellátást. A tervezet indoklása szerint ez indokolatlan megszorítás, hiszen az apa a járulékfizetéssel megalapozta az ellátás igénybevételét, ezért eltörlik ezt a korlátot. A részmunkaidőre vonatkozó kedvezmény, valamint a gyed számítására vonatkozó kedvező szabályok a tervezet szerint idén július elsején, míg az apák gyedére, valamint a gyed időtartamára vonatkozó módosítások jövő január elsején lépnének hatályba.
Emlékezetes:
az Orbán-kormány tavaly januárban vezette be a kisgyermekes családokat segítő gyed extrát, amelynek köszönhetően már korlátlanul lehet munkát vállalni a gyed és a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves kora után. A dolgozó kismamák mind a keresetüket, mind a nekik járó családtámogatást megkapják.
A programelem másik fontos pillére, hogy tavaly januártól három év alatti testvérek esetén mindkét gyermek után jár a gyermekgondozási ellátás. A fiatalokat segíti a harmadik pillér: a felsőoktatási hallgatók, s az egy éven belül végzett friss diplomások tanulmányi idejét teljes egészében beszámítják a gyedhez szükséges egyéves biztosítási időbe, így az érintettek egyévi gyedre jogosultak.