PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 28., vasárnap

Kell az útlevél vagy nem? NAGYON ÉRDEKES CIKK!

Kell az útlevél vagy nem? NAGYON ÉRDEKES CIKK!

Beindult a nyári szezon, a nyaralások időszaka. Itt nagy dilemma. Ha kedvencünkkel együtt akarunk utazni, kell a kutyának, macskának állatútlevél vagy sem?
Tudnod kell, hogy a külföldre utazol és magaddal szeretnéd vinni kedvencedet, akkor igenis szükséges az állatútlevél, mert a kedvtelésből tartott, a nem kereskedelmi célú ki- és behozatalú állatról van szó. Tehát kell az útlevél, amelyet rendelet is megszab.
Azt már tudjuk, hogy szükséges állatunk számára ez az okmány, de honnan lehet igényelni, beszerezni? Ellenben a sajátunkéval, nem az önkormányzatnál lehet hozzájutni, hanem az állatorvosnál kell jelezni ezt az igényt, aki jogosult erre. Ez is egy szigorú számadású okirat, amelyet az állatorvos a Magyar Állatorvosi Kamarától igényel. Az okmány kiállítása szinte azonnal megtörténik, lényegében már az igényléskor. Léteznek olyan EU-s tagállamok, amelyekben más, különleges követelményeket szabnak meg. Ebben az esetben kicsit lassabb lehet az ügyintézés, mert az okmányt csak akkor állítják ki, ha a szükséges vizsgálati eredmények megvannak.
Ahhoz, hogy az állatunk megkapja – vagyis inkább mi kapjuk kézhez ­– az útlevelet, az állatorvos felveszi az állat adatait, a mikrochipet beazonosítja. Az orvos helyben állítja ki a dokumentumot, tehát nincs lehetőség postán átvenni. Az okirat kiállítási díját a Magyar Állatorvosi Kamara 3600 Ft + ÁFA-ban határozta meg, de az állatorvosok egyénileg határozhatják meg ezt a díjat. Az okmányban igazolt oltások érvényességéig használható az állatútlevél.

Az állatok részére kiállított útlevélben jegyzik a gazdi és az állat adatait, az oltásokat és beadásuk dátumát, a chip számát. Lényegében hasonló adatok szerepelnek az útlevélben, mint az oltási könyvben, mégsem használható fel az oltási könyv külföldi utazáshoz.
Forrás: otthonikedvenc.hu