PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 30., csütörtök

Ezeket majdnem mindenki rosszul tudja a szabadság kiadásával kapcsolatban!

Ezeket majdnem mindenki rosszul tudja a szabadság kiadásával kapcsolatban!

Két, három vagy négy hét, esetleg több – mennyi szabadságot lehet nyáron kivenni?

Számos kérdés felvetődik ezzel kapcsolatban, például hogy mikor és ki dönthet a szabadságunkról – a kérdésekre megpróbáltak választ találni a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


A munka törvénykönyve alapján mindenkinek jár egy garantált alapszabadság, ez jelenleg 20 munkanap. Különféle pótszabadságok tevődnek hozzá, például az életkor alapján járó pótszabadság, ami legfeljebb 10 munkanap.
Ehhez jöhet még a gyermekek után járó pótszabadság, ami gyermekenként 2 munkanap. Ennek van egy felső határa, naptári évenként legfeljebb 7 munkanap adható így ki szabadságként. Ez a gyermek 16 éves koráig jár, amennyiben még egy háztartásban él a szülőkkel. Ha a munkavállaló gyermeke fogyatékossággal élő, szintén jár plusz 2 nap.
Vannak továbbá az úgynevezett apanapok, egy gyermek születésekor ez 5, ikergyermekek születésekor 7 kiadható munkanap. Fiatal – 16 éven aluli – munkavállalónak 5 kiadható munkanap jár pluszban, akárcsak a föld alatt dolgozó vagy ionizált sugárzásnak kitett, illetve 50 százalékosnál nagyobb egészségkárosodást elszenvedett munkavállalóknak – mondta el a műsorban Cselédi Zsolt munkajogász.
Hangoztatta: szeretne eloszlatni egy mítoszt, ami a munkavállalók körében elterjedt, jelesül azt, hogy bármikor kivehetik a szabadságukat. A fő szabály az, hogy a szabadságot a munkáltató jogosult és köteles kiadni.
Az határozottan tilos, hogy a munkaadó megváltsa a munkavállaló szabadságát, vagyis hogy arra az időszakra pluszbért fizessen. Egyetlen esetben lehet megváltani a szabadságot, sőt ilyenkor kötelező is: ha a munkaviszony év közben megszűnik. Ez azzal is jár, hogy ha év közben munkahelyet létesít, akkor ott neki az időarányos szabadság járni fog.
Fontos szabály, hogy a szabadság kiadása előtt a munkaadónak konzultálnia kell a munkavállalóval afelől, mikor szeretne szabadságra menni. Ez konzultációs kötelezettség. Fontos továbbá, a munkáltatónak úgy kell kiadni a szabadságot, hogy annak időtartama folytatólagosan legalább 14 naptári nap legyen. Ettől az előírástól csak akkor térhetnek el, ha ezt munkaszerződésben kikötik – tájékoztatott a szakember.
Beszélt arról is, hogy 6 óra munka után 20 perc pihenőidő jár. Többnyire ezért töltünk 8 és fél órát a munkahelyünkön. 9 óra után, és azt követően minden három óra után plusz pihenőidő jár, amit aznap kell kiadni.
A cégek többnyire azt szeretik, ha a munkavállaló minél kevesebb időt tölt szabadságon. A munkavállalóknak ellenben az lenne jó, ha ki tudnák venni az éves szabadságot – mondta el tapasztalatait Herczku Mónika karriertanácsadó.
A termelőcégeknél gyakorlat, hogy leállnak egy hónapra, és ilyenkor mindenki a szabadságát tölti. Ez szerinte a lehető legjobb megoldás, mert minden munkavállalónak van négy hete, amit pihenéssel tölthet, és a cégnek is megtakarítás a leállás, hiszen számos költséget ilyenkor nem kell fizetnie.
A nem termelőcégek érdeke az, hogy valamennyi munkavállalójával szabadságtervet készítsen – tette hozzá Cselédi Zsolt.
Arra a kérdésre, mit tegyen a munkavállaló, ha szabadsága idején visszahívják a munkahelyére, Herczku Mónika azt válaszolta: olyan időket élünk, amikor mindenki örül, ha munkája van, és kevesen merik megkockáztatni, hogy nem mennek vissza, amikor hívják őket. Más kérdés, hogy a pihenés, a stresszcsökkentés, a családi élet miatt az lenne jó, ha nem mennének ilyenkor vissza, és azt a pár hetet a szeretteik körében töltenék el – jegyezte meg.
A munkajogász ehhez annyit tett hozzá: a jogszabály egyértelműen rögzíti ezt a kötelezettséget. Ha a munkáltató gazdasági érdekei ezt diktálják, és ezt jelzi is a munkavállalónak, akkor az köteles megszakítani a szabadságát, és munkába állni. Ilyenkor a munkáltatónak nyilvánvalóan vannak kötelezettségei: teljes költségviselésre köteles, és új szabadságot kell kiadnia a munkavállalónak.
Forrás : www.hirado.hu
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/07/29/ezeket-majdnem-mindenki-rosszul-tudja-a-szabadsag-kiadasaval-kapcsolatban.php