PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 29., szerda

Fecske program – KIEMELT CSALÁDSEGÍTŐ PROGRAM – óriási népszerűség

Fecske program – KIEMELT CSALÁDSEGÍTŐ PROGRAM – óriási népszerűség

1993- ban alakult meg a Kézenfogva Alapítvány, melynek a célja az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek megsegítése, az alapítvány kiemelten foglalkozik a családsegítéssel , az évek folyamán egyre szerteágazóbb lett a tevékenységük, programjaik segítségével egyre szélesebb körben támogatják a beteg és fogyatékos embereket.


Már az alapító okiratban szerepelt a FECSKE ( Fogyatékos Embereket nevelő Családok otthonában nyújtott időszakos Kísérés és Ellátás) modell program terve, de megvalósítására csak jóval később 2007-ben került sor, egy pályázat segítségével került sor. A FECSKE Szolgálat olyan családoknak a tehermentesítését tűzte ki céljául, ahol fogyatékos személyt gondoznak. A szolgálat a fogyatékos személyre fókuszál, rá irányul, de ezáltal tehermentesíti az ápolását végző családtagokat, így segíti őket is testi és lelki egészségük megtartásában, visszaszerzésében valamint a szociális kapcsolatoknak a fenntartására nyújt lehetőséget, esetleg segíti a hozzátartozókat a munkaerő-piaci aktivitásuk megőrzésében. Köztudott, ha a családban ápolásra szoruló súlyosan beteg, fogyatékos személy van, akkor a családtagokra óriási felelősség, kötöttség hárul.  Például nem csak a szülőre, jobb esetben szülőkre nehezedik óriási teher ha fogyatékos gyermeket nevelnek, hanem a testvérekre is kihat ez az állapot, a 24 órás felügyelet miatt nem csak a társadalmi aktivitásuk csökkenhet, hanem a kulturális, egészségügyi és egyéb  tevékenységekből kimaradnak, így bizony számos esetben beszűkülnek a kapcsolataik, ha dolgozik, akkor ha nem kapnának támogatást, akkor kihatna a munkahelyi teljesítésre is.
A „FECSKE” egy mozaik szó.
Jelentése: Fogyatékos Embereket nevelő Családok otthonában nyújtott időszakos Kísérés ésEllátás
Hiánypótló szolgáltatás, ami elsősorban a családok életét, a társadalomba való beilleszkedését segíti.
Egy olyan rugalmas szolgáltatás, ami a hét minden napján, hétvégén is, nappal és éjszaka egyaránt igénybe vehető.
Miben segítünk?
– Otthoni felügyelet
– Kísérés
– Kísérés és otthoni felügyelet
Kik vehetik igénybe? 
– Fogyatékossággal élő gyermekeket és felnőtteket,
– sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeket,
– tartósan beteg gyermekeket (14 éves korig) nevelő családok.
A jogosultságot minden esetben orvosi szakvéleménnyel, illetve egyéb dokumentumokkal kell igazolni belépésnél.

Mennyibe kerül?
A család jövedelmétől függően 100, 200, 300, 500 Ft/óra. A család a jövedelmeiről írásban nyilatkozik belépésnél.
Hány órát tudunk biztosítani?
Egy hónapban maximum 20 órát tudunk biztosítani a családok számára.
Hogyan lehet igénybe venni?
1. A családnak először időpontot kell egyeztetni a FECSKE Szolgálat munkatársaival (diszpécserével), akik megállapítják, hogy jogosultak-e a segítségre?
2. Egy rövid interjút (adatfelvételt) készítenek a gondviselőkkel, megismerik a fogyatékossággal élő személyt és a család igényeit. Ezt az interjút a család otthonában vesszük fel. Kb. 1,5-2 órát vesz igénybe.
3. Ezután keresünk segítőt/FECSKÉT, aki majd megismerkedik a családdal és bármikor hívható.
Nagy problémát jelent ilyen esetben, hogy mikor, ki vásárol be, állandó a versenyfutás az idővel, ha a fogyatékos családtag intézményben kap ellátást napközben, akkor állandó a rohanás a munkahelyről , főleg abban az esetben ha az ápoló családtag egyedül van. Ilyen esetekben a FECSKE Alapítvány munkatársa szakszerű felügyeletet tud biztosítani a fogyatékos személy számára, amíg a családtag elintézi ügyeit.
A megbízható és felkészült segítséget nevezik “fecskének” , őrá a családtagok nyugodtan rábízhatják a fogyatékos személyt legyen az felnőtt vagy gyermek.  gondozási és alapápolási feladatokat lát el, így étkeztetés, gyógyszer beadása, öltözködés, tisztálkodás, szükség esetén elkíséri az intézmény és az otthona közötti útszakaszon, havonta,maximum 20 óra az az időtartam, amire igényelhető a szakszolgálat, viszont napszaktól és naptól függetlenül, tehát a hét bármelyik napján és 24 óra alatt. A szolgálatot igénybe lehet venni függetlenül a fogyatékos korától, nemétől  vagy fogyatékosságának súlyosságára való tekintet nélkül.
A szakmai irányító a Kézenfogva Alapítvány, de a szolgáltatásokat partnerszervezeteken keresztül valósítja meg, az alapítvány jövőképe, hogy a fogyatékos személy és a vele  együtt élő családtagok teljes értékű életet élhessenek, Magyarország egész területén igénybe vehetőek a szolgáltatások.
Sikere és értéke az alapítványnak, hogy titoktartó, megbízható és szakszerű ellátást nyújtó személyekkel dolgozik együtt. A szervezet dinamikusan fejlődik, az igényekhez alkalmazkodó rugalmas szolgáltatásokat nyújt és roppant elfogadó, együttműködő szervezet.
Forrás : www.kezenfogva.hu, efosz.hu
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/07/28/fecske-program-kiemelt-csaladsegito-program-oriasi-nepszeruseg.php