PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 21., kedd

Így kaphatsz családi pótlékot, akkor is ha nem lennél rá jogosult!

Így kaphatsz családi pótlékot, akkor is ha nem lennél rá jogosult!

A kormány a családtámogatást szinte mindegyikét átalakította, átvariálta, megfoltozta. Nem volt ez másképpen a családi pótlékkal sem, ahhoz is hozzányúltak, először kötelező iskolába járáshoz, majd kötelező óvodába járáshoz kötötték a családi pótlék utalását. Aki ennek a követelményen nem tesz eleget, az nem lesz jogosult családi pótlékra, a család számára családi pótlék utalását felfüggesztik!


Azonban nem meglepő de az alól is van felmentés, van kiskapu, hogy azok a családok is megkapják a családi pótlékot, akik egyébként az új törvények szerint nem lennének jogosultak rá!

ÍGY KELL ELINTÉZNI:
„A kötelező óvodai nevelés alól a felmentési kérelemnél nem csak az egzisztenciális szint, az anyagiak számítanak természetesen, hanem sokkal inkább az érzelmi, mentális fejlesztésre alkalmas családi légkör megléte” – nyilatkozta lapunknak az Emmi köznevelésért felelős államtitkársága. A 3 éves kortól kötelező óvodai nevelést (jelenleg 5 év a korhatár) jövő szeptembertől vezetik be (eredetileg már idén bevezették volna, de végül a kellő férőhelyek biztosítása miatt egy évvel elhalasztották). Jövőre már a családi pótlék folyósítását is kötik az óvodai neveléshez a gyermek érdekeire hivatkozva az iskolához hasonlóan.
A kötelező óvodai nevelés alól a felmentés a 3, illetve 4 éves gyermekeket érintheti abban az esetben, ha a szülő az erre vonatkozó kérelmét, indokolással benyújtja az óvodavezető részére. Az Emmi szerint a védőnői hálózat szakemberei már a kismamagondozás időszakától kapcsolatban vannak a családokkal, ők pontosan látják a kezdetektől, hogy milyen szociális háttérrel rendelkezik a gyermek. „Mivel a gyerekek az óvodában találkoznak először társadalmi problémákkal, itt tanulnak meg fontos együttélési szabályokat, felzárkózás szempontjából fontos, hogy a bármilyen szempontból hátrányos helyzetből indulók minél hamarabb kerüljenek be a rendszerbe” – írta a köznevelésért felelős államtitkárság.

Szerintük a 3 éves kori óvodáztatási kötelezettség tulajdonképpen lehetőség a hátrányos helyzetű gyermekek számára, hogy hatéves korukra ugyanolyan esélyekkel kezdhessék meg az iskolát, mint a jobb környezetből érkező társaik. A helyes elbírálásra a kiterjedt és jól működő háttérintézmény rendszert vélik a garanciának. Számít az óvodapedagógus, a védőnő, a szakértői bizottság véleménye, sőt adott esetben a gyámhivatal, a háziorvos, vagy épp a helyi önkormányzat gyermekvédelmi munkatársa is fontos információkkal tud szolgálni.
A felmentés okának tételes felsorolása számos egyedi élethelyzetre is tekintettel nem elvárható, annak indokoltsága a kérelem ismeretében mérlegelhető. A vélemények kialakításában, a döntés mérlegelésében elsősorban arra kell figyelemmel lenni, hogy az miként befolyásolhatja a gyermek azon képességeinek fejlődését, amelynek folyamatában az óvoda hátránycsökkentő szerepet is betölt. Az intézkedés célja a gyermekek későbbi iskolai sikerességének elősegítése is.
„Nem kell minden áron minden gyereket kötelezni az óvodai nevelésre” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület (MÓE) elnöke. Fábián Katalin szerint a szülőnek is joga van együtt maradni a gyerekével, minden gyerek más és más, egyesek csak 3,5-4 évesen tudják megszokni az óvodát. Sok helyen már 2,5 évesen is felvesznek gyereket a csoportba vidéken, mivel akkor be kellene zárni a kevés gyerek miatt az intézményt. Másfelől pedig Fábián Katalin szerint volt egy kormányzati nyomás, hogy az egyes férőhelyhiányok miatt már 6 évesen iskolába vigyék a gyermekeket. A MÓE vezetője helytelennek tartja, hogy a családi pótlék folyósítását az óvodai neveléshez kössék, mivel ez a pénz arra való, hogy a gyerek minél jobb körülmények között legyen otthonában. Szerinte ezeket a szankciókat olyanok találják ki, akik nincsenek testközelben ezekkel a gyerekekkel.
Mintegy 24 ezren nem járnak oviba!
Az államtitkárság előzetes adatai szerint 321 600 gyermek létesített óvodai jogviszonyt a jelenlegi, 2014/15-ös nevelési évben. A 2014. augusztus 31-éig harmadik életévét betöltött gyermekek számát 345 700 főre becsülték. Így összesen 24 100 gyermek nem jár óvodába jelenleg ebből a korosztályból, ez a három évet betöltöttek közel 7 százaléka. A következő, 2015/2016-os nevelési évben az augusztus 31-ig harmadik életévét betöltött gyermekek száma várhatóan 335 ezerre becsülik.
Szerző: Éber Sándor, forrás : vg.hu