PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 29., szerda

Így véd Téged a Munka Törvénykönyve

Így véd Téged a Munka Törvénykönyve

Tudtad?,hogy a munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkabért készpénzben ,vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni. A munkabér kifizetése a munkavállaló számára költséget nem okozhat!
A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény augusztus 1-ei hatállyal módosul. A tranzakciós illeték emelésével számos, munkáltatókat és munkavállalókat érintő kérdés is felmerül.


Hogyan érinti a tranzakciós illeték a bérkifizetéseket, drágábban jutnak-e hozzá fizetésükhöz a munkavállalók?
Ki fizeti a munkabérek bankszámlára történő utalásának költségét?
Kit terhel a munkabér felvétel, a bankszámlanyitás, bankszámlavezetés és a bankkártya költsége?
El lehet-e kerülni a tranzakciós illetéket? Lehetséges-e készpénzben kérni a munkabért?
A törvénymódosítás értelmében az eddigi 6 000 forintos felső korlát eltörlésével 3 ezrelékről 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke, mind a fizetési számláról történő készpénzkifizetés, mind a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz útján történő készpénzkifizetés esetén, míg a fizetési műveleteknél, átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6 000 forintos korlát megtartásával.
A tranzakciós illeték esetén a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódik, ráadásul az eddigi felső határ is eltörlésre kerül, így minden ezer forint felvétele után 6 forintot kell majd fizetni. Így pl. egy 100 000 forintos fizetés készpénzfelvételét 7 200 forint tranzakciós illeték terhel évente.
A kormány megszorító csomagjával tehát minden pénzügyi tranzakció költségesebb lesz, minden banki műveletet, a bérek átutalását és felvételét is terheli pénzügyi tranzakciós illeték.

A tranzakciós illetéket a pénzforgalmi szolgáltató köteles megfizetni, azonban a növekvő költségeiket a bankok várhatóan a számlához, kártyához kapcsolódó díjak emelésével, vagy más módon áthárítják a fogyasztónak. Erre irányuló szándékukat sorra jelentik be a bankok. Ha bekövetkezik a tranzakciós illeték emelésének áthárítása, a munkáltatók is drágábban utalhatják át a munkabéreket és a munkavállalók is még drágábban férhetnek hozzá saját fizetésükhöz.
Milyen módon juthat hozzá a munkavállaló munkabéréhez?
Az elmúlt évtizedekben folyamatosan szűnt meg a „borítékos”, készpénzben történő munkabérfizetés, ma már szinte minden munkavállaló átutalással kapja a bérét. A munkavállaló munkabérének bankszámlára való utalása kétségtelenül a legkényelmesebb módja a bérfizetésnek, azonban ehhez nem ragaszkodhat a munkáltató. Alapesetben nem kötelezheti a munkáltató a munkavállalót bankszámlanyitásra, azért, mert bérfizetési kötelezettségét banki átutalással kívánja teljesíteni.
A munka törvénykönyve előírása szerint a munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni. Ennek megfelelően a felek megállapodásától függ, hogy a munkabér készpénzben vagy bankszámlára utalással kerül-e kifizetésre. A banki átutalásról a készpénzes kifizetésre történő váltás is a felek megállapodása alapján lehetséges.
Amennyiben a munkavállaló a munkáltató számára fizetési számlát jelöl meg a munkabérfizetés teljesítéséhez, úgy átutalással lehet teljesíteni, amennyiben erre nem kerül sor, úgy készpénzben kell kifizetni a munkabért. Ebből következően a munkáltató nem utasíthatja a munkavállalót jogszerűen arra, hogy bankszámlát nyisson valamely pénzintézetben, illetve bankszámla számot adjon meg utalás céljára.
Kollektív szerződés ugyanakkor rendelkezhet arról, hogy a munkabér kifizetése bankszámlára utalással történjen az adott munkáltatónál, ugyanis a munka törvénykönyve nem tiltja azt, hogy a munkabér fizetési módjai közti választási lehetőségre vonatkozó szabálytól kollektív szerződésben eltérjenek. Amennyiben kollektív szerződés rendelkezése írja elő a bankszámlára utalást, az valamennyi – a kollektív szerződés hatálya alá tartozó – munkavállaló vonatkozásában irányadó, függetlenül attól, hogy tagja-e a kollektív szerződést kötő szakszervezetnek vagy sem. Amennyiben a kollektív szerződés a munkabér átutalásáról rendelkezik, a munkavállaló nem követelheti a készpénzben történő kifizetést.
A munkabér fizetési számlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen. Ez a kifizetési határidő irányadó utalással történő bérfizetés esetén akkor is, ha a munkavállaló a bérfizetés napján jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén.
Arra az esetre, ha a munkabér nem utalással, hanem készpénzben kerül kifizetésre, a munka törvénykönyve eltérő szabályokat ír elő. A munkabért, ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell kifizetni. A munkabért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni, ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén. A szabadság megkezdése előtti munkanapon ki kell fizetni a szabadság idejére eső bérfizetési napon esedékes, valamint az igénybe vett szabadság idejére járó munkabért. A munkáltató a munkabért köteles a munkavállaló által megadott címre elküldeni, ha a munkaviszony a bérfizetési nap előtt megszűnt. Az elküldés költsége a munkáltatót terheli.
Készpénzes bérfizetésnél a munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben kell kifizetni. Szórakozóhelyen munkabér csak az ott dolgozóknak fizethető ki. Postai átutalás formájában történő kifizetés kizárólag akkor lehetséges, ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén, illetve ha a munkaviszony a bérfizetési nap előtt megszűnt.
A bérfizetés garanciális szabálya, hogy a munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat. Ez alól kivétel, vagyis nem indokolt a költségeknek egyoldalúan a munkáltatóra terhelése, ha a munkavállaló a munkabérének átutalását nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára kéri, ezáltal az utalás nemzetközi fizetési tranzakciónak minősül.
A rendelkezés egyértelművé teszi, hogy a munkavállalót nem érheti anyagi hátrány amiatt, hogy a munkabérét átutalással és nem készpénzben kapja meg. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató nem háríthatja át a munkavállalóra azt a költséget, amely az átutalással történő teljesítés miatt a munkáltató oldalán keletkezik. A munkavállalók munkabérének számlára történő utalásának költsége a munkáltatót terheli.
Megtéríttethetők-e a munkáltatóval a munkavállalót terhelő költségek?
A rendelkezésből azonban nem következik az, hogy a munkáltatónak meg kellene fizetnie a munkavállaló számára azt a költséget, ami a munkavállaló oldalán a számlanyitással, a számlavezetéssel, bankkártyával vagy a pénz bankszámláról történő felvételével kapcsolatban felmerül. A fizetési számláról a munkabérhez jutás, és a munkabér elköltésének banki költségei (pénzfelvétel díja, bankkártya díja, számlanyitás díja, rezsi utalásának díja stb.) a munkavállalót terhelik.
Tekintettel arra, hogy a jelenlegi jogi szabályozás alapján a munkavállalónak választási lehetősége van az utalás és a készpénzes bérkifizetés között, a felmerülő banki költségek nem háríthatók át a munkáltatóra. Ez akkor is így van, ha a gyakorlatban a fizetési módok közti választást a munkavállalónál egyéb szempontok is determinálják, pl. a munkahely biztos megszerzése és megtartása érdekében inkább a munkáltató igényeinek jobban megfelelő utalás érdekében bankszámlaszámot ad meg. A bankszámlanyitás és fenntartás nem munkavállalói kötelezettség, hanem csak egy opció, amelyből eredően a költséget nem lehet a munkáltatóra terhelni. Mivel a munkavállalók maguk dönthetik el, hogy kívánnak-e bankszámlát nyitni vagy készpénzben kérik a fizetésüket, és azt is, hogy melyik banknál, milyen banki költségek mellett vezetnek számlát, a munkáltató csak az átutalással kapcsolatos költséget köteles viselni, a banki költségeket nem. Valószínűleg bíróság sem ítélne meg a munkavállalónak olyan költséget, amit nem munkáltatói utasítás, illetve nem munkavállalói kötelezettség alapján keletkezett.
A költségek viselésével kapcsolatban több megoldás is elterjedt a munkáltatók körében.
Vannak olyan bankok, amelyek pl. a havi első, második pénzfelvételért nem számítanak fel költséget, ezért érdemes a bankválasztásnál a költségeket összehasonlítani. A munkáltató bankokkal történő megállapodás kötéssel is segítheti a munkavállalókat olyan bankokhoz irányítani, melyekkel kedvező feltételekben állapodnak meg a saját dolgozókat illetően.
Másrészt a munkáltató vállalhatja a munkabér felvételével kapcsolatos banki díjak ellentételezését, ami viszont csak egy lehetőség, arra a munkáltató nem kötelezhető. Éppen ezért az önként vállalt kompenzáció összege ugyanolyan adóterhet visel, mint a munkabér. A kompenzáció összegének megállapítása is a munkáltató döntésétől függhet.
A költségek megtérítése körében a fizetési számla megnyitásának és fenntartásának költségeit a munkáltató csak akkor lehet köteles megtéríteni, ha kifejezetten a munkabér átutalással történő kifizetése céljából, a munkáltató érdekében hozta létre a fizetési számlát a munkavállaló. Ilyen eset lehet, ha kollektív szerződés alapján kötelezi a munkáltatót bankszámlaszám megadására a fizetés utalása céljából. Ahol kollektív szerződés így rendelkezik, ott nem beszélhetünk “egyéni döntésről”, és ekkor felmerülhet a pénzfelvétellel járó költségek megtérítési kötelezettsége.
Azonban a munkavállaló a bankszámláját az esetek döntő többségében nem csupán bérutalás céljára használja, hanem onnan fizeti csoportos beszedési megbízással a rezsijét, utalásokat teljesít, stb., és ezért sem kötelezhető a munkáltató a banki költségek megtérítésére.
A közszférában 1998. óta kötelező a számlára utalás, és ezzel együtt a munkáltatóknak kompenzálniuk kellett a pénzfelvétel költségét költségátalánnyal. Ezt törvény írta elő, ezért adómentes volt, de már ennek fizetési kötelezettsége is megszűnt.
Hogyan kerülhetik el a munkavállalók a bérfizetésnél a tranzakciós illeték emelése miatt bekövetkező többletköltséget?
Ennek lehetséges módja, hogy a munkavállaló készpénzben kéri a fizetését, vagyis munkabérét attól a munkáltatótól kapja meg közvetlenül – a bankok kikerülésével – akinél dolgozik. A munkavállalóknak a munka törvénykönyve biztosítja azt a jogot, hogy fizetésüket készpénzben kaphassák meg. Az azonnali hatályú készpénzfizetésre váltásnál azonban a munkavállalóknak figyelembe kell venniük az együttműködési és tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket is.
Ha a munkabérfizetés esedékessége miatt az átutalás már folyamatban van, az azonnali váltás nem okozhat hátrányt a munkáltató részére.
forrás:www.munkajog.hu