PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 20., hétfő

Lakáskölcsön törlesztéséhez nyújtott támogatás 2015

Lakáskölcsön törlesztéséhez nyújtott támogatás 2015

A lakáskölcsön törlesztéséhez nyújtott munkáltatói támogatás
A támogatás a méltányolható lakásigényhez kapcsolódó lakáshitelek törlesztését, végtörlesztését, a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek (például kamat, végrehajtási díj, jelzálog törlésének díja, előtörlesztési díj stb.) megfizetését segítheti adómentesen. A szabályozás értelmében a használt lakást vásárló és az új lakást építő (vásárló), meglévő lakását bővítő, korszerűsítő munkavállaló egyaránt támogatható.

A fenti juttatási formák adómentességének közös szabályai:
– a támogatás összege nem haladhatja meg a lakás vételárának, a teljes építési költségnek vagy a korszerűsítés költségének 30%-át;
– a támogatás összege legfeljebb 5 millió forint lehet. Az adóévben és az adóévet megelőző 4 évben bármilyen formában lakáscélra nyújtott munkáltatói támogatások összege összeszámítandó.
A támogatás folyósításának eljárási rendjét a 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM Rendelet) szabályozza.
A támogatás akkor felel meg az adómentesség jogszabályi feltételeinek, ha:
– a támogatást hitelintézet, kincstár útján a vonatkozó NGM Rendeletben meghatározott feltételek és eljárás szerint folyósítja a munkáltató, és – a lakáscélú munkáltatói kölcsön elengedésének esetét kivéve – a támogatás magánszemély részére történő átutalásáról a hitelintézet vagy a kincstár az átutalás évét követő év január 31-éig igazolást állít ki a munkáltató részére;

– a munkavállaló az ingatlan-nyilvántartás szerint bármely arányban tulajdonjogot, haszonélvezeti jogot szerzett abban a lakásban, amellyel összefüggésben a támogatást kapta;
– a támogatással érintett lakás szobaszáma nem haladja meg a vonatkozó Korm. rendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt (lásd. bővebben: lejjebb);
– a munkavállaló (függetlenül munkaviszonyának esetleges megszűnésétől) legkésőbb a támogatás folyósításának évét követő év május 31-éig, lakás építéséhez (építtetéséhez), alapterületének növeléséhez, korszerűsítéséhez adott támogatás esetén a folyósítás évét követő második év május 31-éig átadja a munkáltatónak, vagy meghatározott esetben a hitelintézetnek, kincstárnak az NGM Rendeletben meghatározott okiratokat, bizonylatokat.
Az adómentesség feltételeinek fennállását fő szabály szerint a munkáltató köteles utólag vagy a támogatás folyósítását megelőzően vizsgálni.
A méltányolható lakásigény vizsgálata
A méltányolható lakásigény a lakás szobaszáma és az együttköltöző családtagok száma alapján határozható meg.
A lakásigény akkor tekinthető méltányolhatónak, ha a lakószobák száma
– egy-két együttköltöző családtag esetében legalább egy és legfeljebb három lakószoba,
– három együttköltöző családtag esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba,
– négy együttköltöző családtag esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba.
Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig nő, felső határa egy lakószobával nő. Kettő fél lakószobát egy lakószobaként kell figyelembe venni.
A lakáscélú munkáltatói juttatások szabályozása több, egymással összefüggő jogszabályban található. A jogszabályok közül kiemelendő:
– a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény;
– a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet;
– az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályait tartalmazó 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet.
A fenti jogszabályok által előírt feltételek együttes betartása mellett nyílik lehetőség a munkáltatói juttatások adómentes nyújtására. 
Az Szja tv., a kormányrendelet és az NGM rendelet együtt szabályozza:
– az adómentesen adható támogatás összegét,
– a figyelendő időtartamot,
– a támogatás felhasználásának lehetőségeit,
– a támogatás folyósításának módját,
– az igazolások és az adatszolgáltatások körét és idejét, valamint
– a munkáltató, a munkavállaló és a hitelintézet/kincstár kötelezettségeit.
Forrás : igylakunk.hu