PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 28., kedd

Szabadság kiadása, megváltása, kiadása a következő évben

Szabadság kiadása, megváltása, kiadása a következő évben

A szabadság kiadása
A szabadság kiadása kérdésében a munkáltató dönt. Ezt megelőzően a munkavállalót meghallgatja a szabadság kiadása kérdésében.
A szabadság kiadásának ideje, szabályai
Az alapszabadság egynegyedének kiadása a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell, hogy történjen, kivéve a munkaviszony első három hónapját. A munkavállaló a szabadság ezen részének kiadását a szabadság kezdete előtt legalább 15 nappal köteles bejelenteni.


A szabadságot kiadása két részletben kell, hogy megtörténjen, ennél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni.


Tájékoztatás a szabadság kiadásáról
A szabadság kiadása időpontját legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal kell közölni a munkavállalóval. A szabadság kiadása időpontját csak rendkívül indokolt esetben változtathatja meg a munkáltató, és a munkavállalónak ezzel összefüggésben felmerült kárát, illetve költségeit megtéríteni köteles.
Az igénybe vett többletszabadság rendezése
Amennyiben a munkaviszonya megszûnéséig a munkavállaló több szabadságot vett igénybe annál, mint ami a munkáltatónál töltött idõre megilletné, a különbözetre kifizetett munkabért köteles visszafizetni. Nem követelhetõ vissza a túlfizetés, ha a munkaviszony a munkavállaló nyugdíjazása vagy halála, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszûnése miatt szûnt meg, vagy a munkavállalót sorkatonai, illetve polgári szolgálatra hívták be.
Szabadság megszakítása
A már megkezdett szabadság megszakítása a munkáltató részéről a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok vagy kivételesen fontos gazdasági érdeke miatt lehetséges.


Ebben az esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre, illetőleg a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít be. A munkavállalónak a megszakítással összefüggésben felmerült kárát, illetve költségeit a munkáltató köteles megtéríteni.
Szabadság kiadása a következő évben
A szabadság kiadása esedékességének évében kell hogy megtörténjen. Az esedékesség évében kiadottnak minősül az a szabadság, amelynek megszakítás nélküli tartama a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot.
Amennyiben a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok, illetve kivételesen fontos gazdasági érdek áll fenn a munkáltatónál, a szabadság kiadása határideje az esedékesség évét követő év március 31.
A munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül is történhet a szabadság kiadása.
A szabadság megváltása
A munkaviszony megszűnésekor, illetőleg sorkatonai vagy polgári szolgálatra történő behívásakor, amennyiben a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt meg kell váltani pénzben. A szabadságot pénzben megváltani más esetekben nem lehet; ettõl nem lehet érvényesen eltérni.
Forrás : http://szabadsag-info.net