PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 30., vasárnap

Ha kilakoltatás előtt állsz, közüzemi tartozásod van, ezt próbáld meg!

Ha kilakoltatás előtt állsz, közüzemi tartozásod van, ezt próbáld meg!

Óriási segítség lakáshoz jutásban rászorulóknak
Kukából evett a garázsban élő család: van, aki az állam helyett segít
A Nyugodt Szív a lakhatásban segít a rászorulóknak.


Ma egy lakás bérléséhez egy-két havi kaució szükséges, amihez bizony spórolt pénzre van szükség. Pont ez nincs meg a legtöbb olyan családnak, amelyet kilakoltattak, vagy más probléma miatt került nehéz helyzetbe.

Könnyű belátni,
hogy annak, aki egyik hónapról a másikra él, és hónap végére épphogy össze tudja kuporgatni az ennivalóra a pénzt, esetleg még azt se, szinte lehetetlen a kitörni ebből a helyzetből.
Sok hajléktalan története, akár egész családoké kezdődik azzal, hogy 50 vagy 100 ezer forintra lett volna szükségük, de nem tudták megspórolni. Ha valaki rossz helyzetben van, akkor az étkezés lesz az elsődleges, éhen halni mégsem lehet, a normális lakáskörülmények csak ezután jönnek.
Elegük lett, megoldják
Nekik nyújt segítséget egy alapítvány, amely megadja a kezdeti segítséget az otthonhoz jutáshoz, hogy később már önállóan is boldoguljon a rászoruló. Kukorelly Endre író, korábbi parlamenti képviselő indította el a Nyugodt Szív. A hajléktalanság ellen. Béreljünk lakásokat rászorulóknak – elnevezésű oldalt a Facebookon. A csoport nevében minden benne van. Civilek, művészek fogtak össze, hogy segítsenek. Mert föntről nem nagyon érkezik ilyesmi.
Az oldal komoly sikereket ért el, alapítvány nőtt ki belőle, és közel 70 embernek segített megoldani a lakhatási gondjait. Őket kérdeztük többek közt arról, hogyan jutnak el hozzájuk a rászorulók, és mik a legjellemzőbb problémák, amikkel szembesülnek.
Egy ezres is sokat jelent
Az alapítvány eddig mintegy 70 főnek tudott segítséget nyújtani, amihez nagyjából 500 adományozó többnyire 1000 és 10 ezer forint közti támogatása járult hozzá.

Ennyi embernek segítséget nyújtani civilként óriási dolog, amire nagyon nagy szükség van, hiszen az állam ezen a területen láthatóan nem tud megoldást kínálni. A pénzadományok mennyiségével nincs gond, viszont nem csak erre lenne szükség.
– A “lakhatás biztosítása” egy-két esetben jelenti azt, hogy a Nyugodt Szív számára felajánlott, alsó piaci áron kiadott lakásokba tudtak családok beköltözni. Négy lakásfelajánlásunk van eddig. Nagyon várjuk, hogy minél több kiadó lakás tulajdonosa keressen meg minket, ez a program egyik sarokpontja lenne. Az esetek többségben kilakoltatás előtt állóknak segítünk a tartozások rendezésében, abban, hogy a családok ne kerüljenek az utcára. Többször tarthatatlan körülmények közül – például víz, villany hiánya -, elfogadhatatlan áron kiadott albérletekből segítünk “kiszabadulni”, méltó lakhatást jelentő albérletbe költözni olyanok számára, akiket egy általunk adott kaució vagy egy-két havi albérleti díj át tud segíteni a nehézségeken, és néhány hónap leforgása alatt önfenntartóvá tudnak válni. Ehhez a legtöbb esetben mentori támogatást is nyújtunk – tudtuk meg Németh Boglárkától, az alapítvány programkoordinátorától.
Nem csak az aluljárókban kell keresni a rászorulókat
Az alapítványnak egyelőre kevés az aktivistája, akik “terepen” kutathatnának rászorulók után. Az ügyek többsége Facebookon keresztül érkezik, az alapítványt így keresik meg maguk a rászorulók, vagy azok ismerősei, barátai.
A rászorulók közt előnyt élveznek azok, akiknek az ügye sürgető, mert például pár napon belül utcára kerülhetnek, de minden megkereséssel igyekeznek foglalkozni.
Hitka Viktória képzőművész tányérokat fest, és ezek eladásával segít az alapítványnak. Hitka egyik lakását is felajánlotta egy család számára. Korábban 65 ezer forintért akarta kiadni, de a rászoruló családtól csak 40 ezer forintot kér. Az alapítvány pár hónapig fizeti a lakbért, aztán egyre kevesebb részt vállalnak át, míg a család teljesen át tudja venni a fenntartás költségeit – írta a 168 óra riportja. Így kell elképzelni az alapítvány által nyújtott segítséget.
– A hozzánk fordulóknál az egyik leggyakoribb élethelyzet az, hogy több százezres közüzemi tartozás halmozódik fel, és egy ponton már nem akarja az önkormányzat meghosszabbítani a bérleti szerződést. Ilyenkor van – lenne – lehetőség adósságrendezési programban részt venni, de az önrész befizetésére ezeknek a családoknak nem telik. Ebben tudunk segíteni – válaszolta Hoffmann Andrea, az alapítvány másik szakmai koordinátora arra a kérdésünkre, hogy mi a legjellemzőbb történet, amivel szembesülnek munkájuk során.
– Döbbenetesen sok az olyan ember, akiről egy súlyos, elhúzódó betegség hallatán a munkaadója szinte azonnal lemond! A családjuk megcsúszásához elég ilyenkor annyi, hogy a párjuk is munkanélküli, a gyerekeik tanulnak, a táppénz kevés, segélyt csak egy családtag kaphat, miközben a leszázalékolásra várva bevétel nélkül telik az idő, végül pedig nem állapítják meg az érintett rokkantellátáshoz elegendő munkaképesség-csökkenését. Olyan – sokszor középosztálybeli – szülők fordulnak kétségbeesetten hozzánk segítségért, akik az ellátórendszerből is kiszorultak, közvetlen kilakoltatás előtt állnak, és – a lakhatás megoldatlansága miatt – konkrétan szó esett már esetükben a gyámhatóság részéről a gyermekeik családból való kiemeléséről! – vázolt egy tipikus esetet Kovács Marianne.
A hó végi árverés mellett az alapítvány több akciót is tervez a közeljövőben: koncerteket szerveznének, melynek bevételét szintén az alapítvány munkájára fordítanák. Németh Boglárka elárulta, hogy már érkeztek felajánlások zenészektől, akik hajlandók lennének egy jótékonysági koncert keretében ingyen fellépni.
Egy Gyurcsányhoz írt levéllel kezdődött
Honnan ered a név? Miért nyugodt szívvel? – tettük fel a kérdést, amire Németh Boglárka válaszolt:
– Kukorelly Endrének 2009 februárjában jelent meg “Nyugodt Szív” címen egy nyílt levele a hajléktalansággal kapcsolatban az ÉS-ben. Azzal az írással felhívást intézett Gyurcsány Ferenchez, a hajléktalanságprobléma kezelésére javaslatot téve.
– A levél válasz nélkül maradt, s nem következtek további lépések az író részéről sem. Egy erős élmény aztán az idei év január 11-én arra indította, hogy a Facebookon létrehozzon egy oldalt és egy csoportot “Nyugodt Szív. A hajléktalanság ellen. Béreljünk lakásokat rászorulóknak” néven. Azóta az előbbinek közel 3900 “lájkolója van”, utóbbinak majd’ 1400 csoporttagja.
Az alapítvány nemrég egy kiállítást nyitott a Három Hét Galériában, ahol kortárs művészek ajánlották fel képeiket. Kovács Marianne, az alapítvány szakmai koordinátora elégedett a látogatók számával, ráadásul a képeket Facebookon is sokan megnézik. Az akciót egy árverés zárja majd április 23-án, és a gazdára találó képek árát teljes mértékben a lakhatással küzdő családok kapják majd – ezt már Hoffmann Andreától tudtuk meg.
Forrás : www.femina.hu