PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 31., hétfő

Holnaptól lép hatályba a családi csődvédelem – új, kellemetlen meglepetések derültek ki!

Holnaptól lép hatályba a családi csődvédelem – új, kellemetlen meglepetések derültek ki!

Holnap hatályba lép a magáncsődre vonatkozó törvény. A részletszabályokat tartalmazó rendeletek alapján szigorú vagyonfelügyeletre számíthatnak a családok, ha ki akarnak keveredni az adósságcsapdából, és nem akarják elveszíteni a lakásukat.
Mik ezek?


Holnaptól lép életbe a természetes személyek adósságrendezéséről (magáncsődről) szóló törvény. A programról Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára lapunknak korábban úgy nyilatkozott: 20-30 ezer családnak nyújthat majd megoldást. Ennél azonban lényegesen magasabb, 100 ezer fölött van azoknak a családoknak a száma, akik képtelenek fizetni a jelzáloghitelüket, így az ingatlanjuk veszélyben van.

A magáncsődöt azok kérhetik, akiknek a vagyona és jövedelme nem elégséges a felhalmozott adósság törlesztésére vagy visszafizetésére, de rendelkeznek azért rendszeres jövedelemmel, így van remény arra, hogy ha a hitelezőikkel megegyeznek, ismét fizetőképesség váljanak. A lehetőség az olyan természetes személyek számára nyitott, akiknek a tartozása legalább 2 millió, de maximum 60 millió forint, ezek között van már olyan is, amelyik legalább 90 napja lejárt. Az is szabály, hogy a tartozások legalább 80 százalékban elismert viszonyból származzanak, és a teljes összegük nem haladhatja meg az adós vagyonának a kétszeresét.
A magáncsődbe menekülő adósok szigorú vagyonfelügyelet alá kerülnek, ennek részletszabályairól a napokban jelent meg egy rendelettervezet az Igazságügyi Minisztérium honlapján. A beérkező jövedelem beosztásáról egy családi vagyonfelügyelő dönt majd, aki a család alapvető szükségleteire elegendő pénz kivételével minden vagyontárgyat és bevételt az adósságok csökkentésére fordít majd. A családoknak két számlájuk lesz majd, az adósságtörlesztési számláról a hitelezőknek fizetnek, a másikra kerül az a pénz, amiből a mindennapi megélhetésükre, ennivalóra, rezsire költhetnek. Erre a számlára kerülnek azok a jövedelmek, amelyek egy augusztus közepén megjelent kormányrendelet szerint nem vonhatók el az adósságrendezésre.
Nem tartoznak majd az adósságrendezésbe a mindennapi élet olyan használati tárgyai, mint például a mosógép, a hűtőszekrény, a háztartási gépek, a kerti gépek, a bútorok, a haszonállatok, a kertben termő élelmiszerek, gyümölcsök, a tankönyvek vagy a gyerekek játékai és az alapvető élelmiszerek. Luxuscikkeket azonban nem lehet tartani, ha például egy háztartási gép forgalmi értéke meghaladja az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát (ez 85 500 forint most), akkor a vagyonfelügyelő bevonhatja az adósságrendezésbe.
Nem lehet eladni a fűtőberendezéseket, a családnál kell hagyni egy évre elegendő tüzelőanyagot is, és a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök sem értékesíthetők. Számos segély és járadék sem vonható el, a legtöbb szociális ellátás, ajándék és adomány is legalább bizonyos összeghatárig megmarad, és a családi pótlék, valamint a családi adókedvezmény sem kerül a vagyonfelügyelőhöz. Az adósok persze dönthetnek úgy is, hogy lemondanak a kormányrendeletben felsorolt javaikról, hogy hamarabb letudják az adósságot.
A szabályok azonban nélkül is szigorúak, a hónap végéig mindenképpen ki kell jönni a megmaradt fizetésből, a napi megélhetésre szolgáló számlát ugyanis a magáncsődöt választó családok nem vihetik mínuszba, hitelkeretet nem igényelhetnek rá. Sőt más módon sem adósodhatnak el, így hitelkártyát sem kérhetnek. Ha fizetésemelést kapnak, bónusz, prémium érkezik a számlájukra, ha örökölnek valamit, vagy máshonnan extra bevételre tesznek szert, azt szintén nem költhetik magukra, hanem a hitelezőket kell belőle fizetni.
Szerző: Herman Bernadett
Forrás : vg.hu