PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 28., péntek

Így tudsz lakást venni önerő nélkül az új szocpollal!

Így tudsz lakást venni önerő nélkül az új szocpollal!

A két hónapja igényelhető CSOK sokaknak segíthet az otthonteremtésben. Nagyon sokan vannak olyanok, akiknek nincsen megtakarítása, de rendelkeznek rendszeres jövedelemmel. Részükre megoldást jelenthet-e a CSOK, lakáshoz juthatnak-e készpénz nélkül, csak CSOK és lakáshitel igénybevételével?


A lakáshitelt felvenni szándékozók számára általában ismert, hogy a hitel összege – jogszabályi előírás alapján – egyik hitelintézetnél sem haladhatja meg a lakásfedezet forgalmi értékének 80%-át. Ez a HFM, vagyis a Hitelfedezeti Mutatónak való megfelelés. Azt is tudjuk, hogy a CSOK-ot önerőként veszik figyelembe a bankok, vagyis a kedvezmény összege nem számít bele a fent említett 80%-ba, hanem azon felül vehető figyelembe.

Hogyan juthat lakáshoz az, akinek nincsen megtakarítása, de hitelképes?

Ha megfelelünk a banki
jövedelemvizsgálaton, mely a 2015 januárjától bevezetett JTM (Jövedelemarányos törlesztő részlet) alapján működik, miszerint az összes (már meglévő és felvenni kívánt) hiteltörlesztésünknek bele kell férnie igazolt, nettó jövedelmünk 50%-ába, (400.000 Ft feletti kereset esetén 60%-ába), akkor van lehetőség lakásvásárlási hitel felvételére.
A maximálisan felvehető lakáshitel összegét befolyásolja még a vásárolni kívánt és egyben fedezetül szolgáló lakás forgalmi értéke. A pénzintézetek a fent részletezett JTM és HFM alapján, saját belső finanszírozási arányaikat szintén figyelembe véve állapítják meg, hogy mekkora összegű lakásvásárlási hitelt kaphatunk.
Mivel a CSOK összegét nem kell beleszámolni a 80%-os terhelhetőségbe, ezért a hitel összegén felül a vételár fennmaradó részét a CSOK-ból is fedezhetjük.
Példákat és számításokat a Hitelnet.hu oldalán talál!
Forrás : hir24.hu