PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 25., kedd

Kötelező közösségi szolgálat középiskolában tanulóknak! – nem érettségizhetsz, amíg el nem végzed!

Kötelező közösségi szolgálat középiskolában tanulóknak! – nem érettségizhetsz, amíg el nem végzed!

Az új szabályozás szerint a közösségi szolgálat elvégzését a középiskola befejezését közvetlenül követő vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdéséig kell igazolni. (A korábbi szabályozás szerint az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele volt az 50 óra közösségi szolgálat elvégzése, ugyanakkor rendezetlen volt, hogy mi történik, ha valaki sikeres érettségi vizsgát tesz, ám nem végezte el a szükséges közösségi szolgálatot.)


Mint ismeretes, az Nkt. átmeneti szabályai szerint a közösségi szolgálat elvégzésének igazolását először a 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni. A közösségi szolgálattal kapcsolatos tudnivalókról, tapasztalatokról az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapja további információkkal szolgál: http://kozossegi.ofi.hu/.

A felnőttoktatásban részt vevő
tanulók és azok a sajátos nevelési igényű tanulók, akiket a szakértői bizottság javaslata alapján a közösségi szolgálat alól az igazgató határozatban mentesített, továbbra sem kötelesek közösségi szolgálatot végezni az érettségi megszerzéséhez.
Az Nkt. 97. § (2) bekezdése értelmében „Az érettségi bizonyítvány kiadásához a közösségi szolgálat végzésének igazolását először a 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni.”
Javasoljuk, hogy az érettségi vizsgára történő jelentkezés időpontjában az igazgatók fokozottan figyeljék a tanulók iskolai közösségi szolgálattal teljesített óraszámát. Az érettségi vizsga megkezdéséig még pótolhatók, illetve teljesíthetők a hiányzó órák.
Azonban az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (V.13.) Korm. rendelet 15. § (1) a) pontja értelmében a vizsgabizottság elnöke „meggyőződik arról, hogy a vizsgázó teljesítette-e az érettségi letételéhez előírt feltételeket, és szükség esetén kezdeményezi az érettségi vizsgáról való kizárását annak, aki nem teljesítette azokat”, vagyis aki nem teljesítette a közösségi szolgálatot, azt ki kell zárni az érettségi vizsgáról.
Forrás : kormany.hu