PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 27., csütörtök

Lerövidítenék a nyári szünetet és átrendeznék a tanítási napokat –

Lerövidítenék a nyári szünetet és átrendeznék a tanítási napokat –

Átgondolná a kormány a hosszú nyári szünetet valamint a tanítási napok átrendezését – mondta el Czunyiné Bertalan Judit az ATV reggeli műsorában.


Czunyiné Bertalan Judit az ATV adásában azt mondta, el kellene gondolkodni a hosszú nyári szünidőn, a tanítási napok számát másképpen kellene elosztani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkára úgy véli, célszerű lenne megrövidíteni a nyári szünetet, cserébe azonban hosszabb évközi szüneteket adnának.

Példaként említette
a húsvéti szünetet, ami szerinte nem is szünet, hiszen általában csak egy csütörtök-pénteket kapnak meg a diákok, húsvét hétfő után kedden pedig már iskola van.

Szerinte az újragondolásra azért is van szükség
, mert a szülők számára is megterhelő lehet a diákok két és fél hónapos elhelyezését és felvigyázását megszervezni. Czunyiné szerint olyan megoldást kell találni, amiben a szülő biztonságban tudhatja a gyerekét, valamint nem kerül a családoknak aránytalanul sok pénzbe.
Forrás : eduline.hu
Óriási a vita a téma körül, pedig ha körbenézünk egy kicsit a határainkon túl, számos érdekes példát találhatunk!A németeknél, a hollandoknál, az Egyesült Királyságban és Liechtensteinben csak másfél hónapos a nyári szünet, Németországban például ezt a szünetet tartományonként változó időpontban adják ki a diákoknak. Az olasz, a török és a lett gyerekek ezzel szemben 3 hónapos nyári szünetnek örülhetnek!
A nyári szünet lerövidítésével a diákok hosszabb őszi és hosszabb téli szünetet kaphatnának, ezáltal többet pihenhetnének a gyerekek év közben. Egyelőre még nem született semmilyen döntés az ügyben, vizsgálják a lehetőségeket, az esetlegesen felmerülhető megoldásokat, hogy mennyivel kellene rövidíteni a nyári szünetet, hogyan oldanák meg a pedagógusok a gyermekek felügyeletét stb.
A rövidítés és a nyári szünet hosszának megtartása mellett is szólnak érvek!

Miért jó a hosszú nyári szünet :
Így rengeteg idő áll rendelkezésre a pihenésre, akkor is ha a nyár közepén megszakítja a pihenést egy aktívabb nyaralással. A diákok, a szülők és a tanárok már egyaránt megszokták ezt a rendszert mindenki így rendezi az életét, ezeknek a szabályoknak megfelelően. A magyar időjárás sokszor fizikailag képtelenné teszi az oktatást, ugyanis nyaranta sokszor olyan elviselhetetlen melegek vannak, hogy képtelenek lennének a gyerekek odafigyelni az iskolákban, hiszen azon nem klimatizáltak.
Mi szól a nyári szünet lerövidítése mellet?
Nem feltétlenül jó a diákoknak ez a hosszú nyár kihagyás a teljesítés szempontjából, mert sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy rengeteget felejtenek a nyári szünet alatt és a a saját gyermekeinket is láthatjuk, hogy milyen nehezen zökkennek vissza szeptemberben. A szülők igen nehezen tudják megoldani a gyermekük felügyeletét, hónapokig, a nyári táborok pedig sokszor elképesztően drágák. A gyerekek év közben is gyakran elfáradnak, ilyenkor nagyon jól jönnek egy hosszabb őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet.