PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 26., szerda

Meglepő és szokatlan tantárgyakkal indul a szeptember

Meglepő és szokatlan tantárgyakkal indul a szeptember

A következő tanévben már kilenc évfolyamon kell a 2013-ban bevezetett kerettantervek szerint tanítani. Megnéztük, milyen szokatlan tantárgyaik lesznek az általános és középiskolásoknak.


Dráma és tánc, erkölcstan, tesi mindennap – ez vár a diákokra szeptemberben

2013-ban, felmenő rendszerben
kezdték el bevezetni az új Nemzeti Alaptanterv alapján készült kerettanterveket a közoktatásban, az első, ötödik és kilencedik évfolyamon. A 2015/2016-os tanévben már az 1-3., 5-7. és 9-11. osztályban kell ezek alapján tanítani.
A mindennapos testnevelésóra egy évvel korábban indult ”hódító útjára”, így ez már minden általános és középiskolásnak kötelező lesz a következő tanévben. A diákoknak az 1-8. osztályban hetente egyszer erkölcstant is kell tanulniuk.
Az iskolák általánosban heti 2-3, középiskolában 4-8 óra felhasználásáról dönthetnek szabadon: emelt óraszámban taníthatnak bizonyos tárgyakat, de választhatnak az “extra” tantárgyak közül is, mint a filozófia, a természettudományi gyakorlatok vagy a tánc és mozgás.
Ezek ugyanakkor csak az általánosban és a gimnáziumokban elérhetőek: a szakközépiskolákban csak a társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek és a második idegen nyelv, a szakiskolákban pedig csak az informatika szabadon választható tantárgy.
Dráma és tánc, tánc és mozgás
Az iskoláknak az ötödik osztályban heti egy óra dráma és tánc vagy hon- és népismeret, a gimnázium kilencedik évfolyamán pedig dráma és tánc vagy mozgóképkultúra és médiaismeret közül kell választaniuk.
Emellett végig választható, “extra” tárgy a dráma és a tánc, illetve a tánc és mozgás is. Ezek tantervében szerepelnek koordinációs és improvizációs gyakorlatok, színházlátogatás és a darabok elemzése, különböző táncok elsajátítása, hangszerismeret, a népi hagyományok ismerete, illetve táncos esemény szervezése is. Lehet, hogy hamarosan jön a mindennapos éneklés: erről itt találjátok cikkünket, a legviccesebb mémeket pedig itt nézhetitek meg.
A szakközépiskolásoknak csak egy művészeti tárgyuk lesz, és az is csak tizedikben: ez lehet ének-zene, vizuális kultúra, dráma és tánc, illetve mozgóképkultúra és médiaismeret. A szakiskolásoknak egy ilyen tárgyuk sincs.
Természettudományi gyakorlatok
Ezt a tárgyat az 5-8. osztályban lehet választani, célja, hogy a diákok közvetlenül, vizsgálat közben tapasztalhassák meg a természeti jelenségeket, amelyekről fizika, kémia, biológia órán tanulnak. A foglalkozás történhet a laborban, de van terepmunka is.
Társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek
Ezt a tárgyat a 11-12. évfolyamon taníthatják, a diákok a szociológia, szociálpszichológia, a politológia, a jogtudomány és a közgazdaságtudomány elméleteivel és módszereivel ismerkednek. A tantervben szerepel a hátrányos helyzetű csoportok eltérő léthelyzetének tudatosítása, az állampolgári és európai jogok, illetve olyan gyakorlati tudnivalók is, mint a hivatalos ügyek intézése vagy a munkavállaláshoz szükséges ismeretek.
Forrás : eduline.hu