PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 27., vasárnap

3 dolog, ami miatt bármikor megjelenhet a NAV a te lakásodban is!

3 dolog, ami miatt bármikor megjelenhet a NAV a te lakásodban is!

Van, hogy személyesen is megjelenhetnek az ajtóban az adóhatóság munkatársai. Valószínűleg nem okoz nagy meglepetést senki számára az a tény, hogy a NAV munkatársai hivatalos látogatást tehetnek bármikor az otthonunkban, de nem hivatalosan “álruhában” is kopogtathatnak az ajtónkon!
Ezzel a 3 lehetőséggel mindenképpen érdemes tisztában lenni!


1. Megjelenthetnek nálad bármikor ha kiadod a lakásodat, akár csak egy pár napra is!

Idén fokozottan ellenőrizni fogják
a kiadott lakásokat, ezt nem is rejtették véka alá, számos esetben felhívták a a lakáskiadók figyelmet a hatályos jogszabályokra, hogy hogyan tudják lakásukat szabályosan kiadni és arra is kitértek, hogy idén fokozott figyelmet fognak fordítani ennek az iparágnak az ellenőrzésére.
Nem egyedi az egész világon egy átfogó ellenőrzés indult el a szálláskiadókkal szemben, így mindenképpen érdemes megfogadni a NAV tanácsait a szálláskiadással kapcsolatban, mert nagyon csúnyán megüthetjük a bokánkat. A magyar hatóság szerint is egyre elterjedtebb a rövid távú, főként turisztikai célú lakás- vagy szobakiadás. Erre az esetre speciális szabályok vonatkoznak, más szabályok, mint az albérletre. Ez a lehetőség csak adószámmal végezhető, és kötelező róla számlát, illetve nyugtát adni, amit az adóhatóság munkatársai próbavásárlások során ellenőrizhetnek, magukat turistának, utazónak kiadva.
2. Ha albérlőd van
Már egy ideje szintén a NAV fokozott figyelmével számolhat az, aki albérletbe adja ki a lakását.A tapasztalatok azt mutatják, hogy az albérletbe adott lakások után csak a főbérlők kis hányada adózik, csak néhányan teljesítik kötelezettségeiket, csak néhányan fizetnek adót a bevétel után így az albérleteket idén is fokozottan ellenőrzik. Az adóhatóság munkatársai ebben az esetben is végezhetnek próbavásárlást, vagyis leendő bérlőnek adhatják ki magukat, emellett például közérdekű bejelentések és hirdetések alapján vagy szúrópróbaszerűen hivatalosan is ellenőrizhetik a bérbeadás tényét, illetve részleteit.
3. Ha új lakást vásároltál, akkor is kopogtathat a NAV az új bejárati ajtón
Az újonnan vásárolt lakásokban a NAV nagyon gyakran tart helyszíni szemlét, melyre azért van szükség, hogy meg tudják állapítani a befizetendő illeték mértékét. A sokszor igen jelentős illeték alapja ugyanis az ingatlan forgalmi értéke, nem pedig a vételár, a kettő között pedig esetenként komolyabb különbség is lehet.
Ha a vásárolt ingatlan forgalmi értéke nincs feltüntetve, vagy a NAV álláspontja szerint nem felel meg a valóságnak abban az esetben helyszíni szemlén tisztázzák a részleteket. Az esetleges helyszíni szemléről levelet küld a hatóság, amit azonban az ingatlanvásárlást követő időszakban bármikor megtehet.