PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 30., szerda

Így csalnak a fizetéseddel a pihenőidőddel és a bejelentéseddel a munkáltatók

Így csalnak a fizetéseddel a pihenőidőddel és a bejelentéseddel a munkáltatók

Közzétett egy jelentést a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága a tavalyi évi munkavédelmi ellenőrzésekről.
Ellenőrzési adatok


A 2014. évben a munkaügyi hatóság 18 048 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 73 %-nál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak (101 628 fő) 71 %-át érintették.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint
még mindig kiemelkedő szabálytalanság a feketefoglalkoztatás. A főbb munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállalók 13 %-át teszi ki a munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzéssel érintettek száma. Ez 11 540 főt jelent 2014. évben.
A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések érintettjeinek létszáma (19 622 fő) csökkenést mutat a tavalyi évhez képest (21 157 fő). Ezen jogsértések jellemzően a kereskedelem, vendéglátás és a feldolgozóipar (beleértve a gépipart is), valamint személy- és vagyonvédelem területén foglalkoztatott munkavállalókat érintette a legnagyobb számban.
A munkabérrel kapcsolatos jogsértések (kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimum szabályainak megsértése, a határidőben történő bérkifizetéssel összefüggésben megállapított jogsértés, az írásba foglalt és visszaellenőrizhető tartalmú bérelszámolás biztosításával kapcsolatos hiányosságok, stb.) mértékét jól mutatja, hogy az összes szabálytalansággal érintett foglalkoztatott közel ötödét (15 775 fő érintette) a vizsgált időszakban. Ezen belül a legjelentősebb a munkabér védelmére vonatkozó szabályok, illetve a pótlékokra vonatkozó szabályok megszegése volt. Ezen jogsértéssel érintett létszám a tavalyi évben 18 964 fő volt, így a munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságok visszaszorításában pozitív elmozdulás figyelhető meg.
A teljes jelentés innen tölthető le:
http://www.ommf.gov.hu/letoltes.php?d_id=6121
Forrás:
http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=438