PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 24., csütörtök

Komoly bírságra számíthat, aki elblicceli a kémény ellenőriztetését

Komoly bírságra számíthat, aki elblicceli a kémény ellenőriztetését


Itt az ősz, kezdődik a fűtési szezon, ami azt is jelenti, hogy ellenőriztetni kell a kéményeket, illetve szükség esetén tisztítani is.
Budapesten a kéményellenőrzés egész éves folyamat, a közel egymillió budapesti kéményt évente ellenőrzik – mondta el Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályának vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


A szeptembertől decemberig tartó időszakra betervezett kéményellenőrzéseket a következő időszakban végrehajtják, de dömpingre nem kell számítani – vázolta az osztályvezető.

Az évenkénti kötelező ellenőrzésről mindenkinek értesítést kell kapnia. Hogy kiküszöböljék a problémákat, két évvel ezelőtt a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. bevezetett egy ingyenes elektronikus értesítési rendszert, annak révén emailben és SMS-ben értesítik az ügyfelet az ellenőrzés időpontjáról, hogyha regisztrál az oldalon – mondta el az osztályvezető.
Mint mondta, az első időpontot a cég kiszállásidíj-mentesen ajánlja fel, ha ekkor nem tudják elvégezni az ellenőrzést, akkor a második kiszállás is díjmentes, ám ha kétszeri próbálkozásra nem jutottak be a lakásba a kéményseprők, a tulajdonosnak 30 napon belül pótlólag meg kell rendelnie a szolgáltatást, ez pedig már díjfizetési kötelezettséggel jár.

A jogszabály azt írja elő, hogy szükség szerinti tisztítást is végez a kéményseprő, akinek szakmai és büntetőjogi felelőssége annak megítélése, hogy szükség van-e tisztításra vagy sem – magyarázta Müller Máté.

Ha a két meghiúsult alkalom utáni pótellenőrzés is meghiúsul, akkor a közszolgáltatónak ezt jelentenie kell az elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak, az pedig felszólítja az ingatlantulajdonost, hogy rendezze a kéményellenőrzést; a jogszabály 5-30 ezer forint közötti bírság lehetőségét rögzíti – hangsúlyozta az osztályvezető.

Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke a műsorban elmondta: az alapító okiratokban általában lefektetik, hogy a kémények közös tulajdonban vannak. A kémények a közösség gondozásában kell hogy üzemképesek legyenek, de ez valójában a tetőn kívüli részekre vonatkozik, a zárófödémekkel együtt. Ha valaki a közösség megkérdezése nélkül átalakítja fűtési rendszerét, és rácsatlakozik egy kéményre, majd kiderül, hogy a kazánt béleltetni kell, akkor ennek költségei - álláspontja szerint - a tulajdonost kell hogy terheljék.

Bék Ágnes szerint nem egyértelműek a jogszabályok, és szerinte a működési szabályzatban kellene rögzíteni őket.

Az elnök azt is megjegyezte, nem egyszerű egy társasházban megszervezni, hogy mindenki egy adott időpontban otthon legyen, és tapasztalata szerint nem mindig akkor szállnak ki a kéményseprők, amikorra bejelentik.

Müller Máté felhívta rá a figyelmet, jogszabályi előírás szerint kéményseprő-ipari nyilatkozatot kell rendelni bármilyen kéményátalakítás előtt, ez pedig arra szolgál, hogy ne adódjanak olyan problémák, melyek később balesethez vezetnek. Hozzátette: kéményellenőrzésről csak ott lehet szó, ahol égéstermék-elvezető, tartalék vagy működő kémény van.

Kifejtette: az ügyfélszolgálati elérhetőségeken lehetőség van panaszbenyújtásra, a kft. minden panaszt kivizsgál, és ha a közszolgáltató hibázott, akkor a cég mihamarabb pótolja a hiányosságokat az ügyféligényekhez igazodva.
A cikk forrása: www.hirado.hu