PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 29., kedd

Tartósan beteg – fogyatékos gyermek utáni támogatások: családi pótlék, gyes, gyed, családi adókedvezmény

Tartósan beteg – fogyatékos gyermek utáni támogatások: családi pótlék, gyes, gyed, családi adókedvezmény

Tartósan beteg – fogyatékos gyermek utáni támogatások: családi pótlék, gyes, gyed, családi adókedvezmény 2015-ben.


Kinek jár a magasabb összegű családi pótlék?

Tartósan beteg gyermeke után emelt összegű családi pótlékra jogosult, aki a nevelési vagy iskoláztatási pótlék feltételeinek megfelel.
Mennyi az emelt összegű családi pótlék összege?
1. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, továbbá a gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után: 23.300,- Ft
2. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén: 25.900,- Ft
3. Tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén: 20.300,- Ft
(Az összegek a 2012. február hónapban érvényes összegek)
Hol lehet igényelni a magasabb összegű családi pótlékot?
A családi pótlék kérelmet a lakhely, tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár megyei igazgatósághoz és a megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatán lehet benyújtani.
A nyomtatvány neve: Kérelem családi pótlék megállapítására
A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény alapján
IGAZOLÁS a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekről letölthető:
http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/csaladtamogatas_nyomtatvanyai/2
Ki számít tartósan betegnek, illetve súlyosan fogyatékosnak?
a) az a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek, aki külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul. A külön jogszabály a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet. A 18. év alatti gyermek betegségét ezen rendelet melléklete szerinti „Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről” elnevezésű nyomtatványon kell igazolni. Az igazolást a gyermekklinika, gyermek szakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézmény szakorvosa állítja ki két példányban.
b) az a tizennyolc évesnél idősebb személy, aki tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette, illetve legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és ez az állapot egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll. Ezen feltételek fennállását a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vizsgálja és igazolja, amelyről szakhatósági állásfoglalást ad ki.
A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel vagy személy részére járó magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását – a külön jogszabályban előírtak szerint – igazolták.
A 18. életévét betöltött, közoktatási intézményben tanulmányokat folytató beteg gyermek után, ha az ügyfél a gyermek tizennyolcadik életévének betöltéséig magasabb összegű iskoláztatási támogatásban részesült, akkor továbbra is jogosult a magasabb összegű iskoláztatási támogatásra mindaddig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét – sajátos nevelési igényű tanuló esetén – a 23. életévét betölti.
Fogyatékossági támogatásban részesülő személy nem részesülhet családi pótlékban, ill. a fogyatékossági támogatás nem állapítható meg, ha a 18 éven felüli személy vagy rá tekintettel más személy családi pótlékban részesül.

A tartósan beteg-, valamint a fogyatékos gyermekek utazásához kedvezmény, valamint támogatás jár. Ennek keretében adható közlekedési, gépkocsi-szerzési támogatás, parkolási igazolvány, utazási kedvezmény, utazási költségtérítés.
Utazási kedvezmény – vasúti személyszállítás, HÉV, vagy helyközi autóbusz igénybevétele esetén a jegykedvezmény és bérletkedvezmény – nemcsak a gyermeknek, hanem a vele együtt utazó személynek is jár, a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági bizonyítvány alapján. Emellett utazási költségtérítés is jár egyebek között a fogyatékos gyermekek korai fejlesztését és gondozását, fejlesztő felkészítését nyújtó intézménybe történő utazáshoz.
A tartósan beteg-, valamint a fogyatékos gyermekek tanulmányait oly módon is segítik, hogy ingyenes tankönyvellátást, és támogatott gyermekétkeztetést biztosítanak a részükre. Az ingyenes tankönyvellátás nem jelenti azt, hogy minden esetben új tankönyvet kap a gyermek. Iskolai könyvtárból származó – mások által használt – tankönyvet is lehet a gyermek részére átadni.
Végezetül nem szabad megfeledkezni a gyermekgondozási segélyről, amely tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekek esetében a 10. életév betöltéséig igényelhető. Ezen ellátásra vonatkozó kérelmet a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes szervéhez kell benyújtani, amelyhez csatolni kell a gyermek tartós betegségére, illetve fogyatékosságára vonatkozó igazolásokat is.
Forrás : http://hirkozpont.eu/index.php/nagyvilag/1498-tartosan-beteg-fogyatekos-gyermek-utani-tamogatasok-csaladi-potlek-gyes-gyed-csaladi-adokedvezmeny