PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 23., szerda

Tovább csökkenhet a rezsi

Tovább csökkenhet a rezsi


Az egyes gázmérők felülvizsgálatához és cseréjéhez kapcsolódóan a kormány újabb rendeletmódosításról döntött, ennek értelmében a gázmérők korábban előírt felülvizsgálatáról a szolgáltatóknak be kell számolniuk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH).


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ennek alapján megvizsgálja, hogy a mérők kiválasztása és az azzal kapcsolatos ügyfél-tájékoztatás minden esetben megfelelt-e a jogszabályoknak. Ha a hivatal ezen a területen mulasztást fedez fel, a szolgáltatónak visszamenőleg meg kell térítenie a hibásan felszámított tarifa halmozott összegét.

A Miniszterelnökség közleménye szerint kedvező változás a mérőcserét ingyenesen igényelhetők körének bővítése is. A jövőben nemcsak az egyetemes szolgáltatásban részesülők, hanem a mérőcsere folytán egyetemes szolgáltatásra jogosulttá válók és a közintézmények - iskolák, óvodák, kórházak - számára is ingyenes lenne az áttérés az új berendezésre. A korábbi gyakorlattal szemben a szükséges kiviteli tervek és a beruházás költségeit is a szolgáltatóknak kell állniuk, ami már önmagában egy egyszeri, több százezer forintos megtakarítást jelent.

A közleményben emlékeztettek: az idén nyáron lépett hatályba az a szabályozás, amely szerint a földgázelosztó társaságoknak meg kell vizsgálniuk, hogy az óránként 20-100 köbméter fogyasztású, központi mérőegységgel rendelkező ügyfeleknél a ténylegesen felhasznált földgázmennyiség illeszkedik-e a felszerelt gázmérő teljesítményéhez. A mérő kisebbre cserélése ugyanis alacsonyabb alapdíjat eredményez.
Az állami Főgáz már megkezdte a jogszabály végrehajtását, elsőként az érintett társasházak körében. A felmérés itt már lezárult, több társasháznál már a mérőcsere is megtörtént. A jogosult társasházak éves szinten több százezer forintot tudnak megtakarítani a Főgáz csereprogramjának köszönhetően. Az intézkedés Budapesten mintegy 2200 lakást érint.

Az egyetemes szolgáltatáson kívüli ügyfelek körében még tart a vizsgálat. Ebben a körben döntően civil szervezetek, kisvállalkozások, közintézmények élhetnek majd az ingyenes, és a rezsi csökkenését jelentő mérőcsere lehetőségével.

A ma már a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő Főgáz alapelve, hogy a külföldi részvényesek elvárásai helyett a magyar földgázfogyasztók érdekeit helyezze előtérbe, minden esetben fair módon járjon el, így kizárólag azért a szolgáltatásért kérjen pénzt, amit az ügyfél igénybe vesz - áll a közleményben.
A cikk forrása: www.hirado.hu