PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 24., szombat

Ez lehet az állampapír előnye és hátránya

Ez lehet az állampapír előnye és hátránya

Manapság talán a legbiztonságosabb és nem is rosszul kamatozó befektetés, ha állampapírt veszünk. Ezzel tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt előre meghatározott kamatra és időre. De hol és hogyan vásárolhat magánszemély állampapírt? Mennyi lehet a hozama? Mi lehet az előnye? – a többi közt ezekre a kérdésekre kerestek válaszokat a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


Kétféle kockázattal szembesülnek a befektetők. Az egyik a termék kockázata. Ha valaki, mondjuk, részvénybe fekteti a pénzét, fennáll a veszélye annak, hogy a tőke értékéből is veszít – az állampapír esetében ilyen kockázat nincs. Mind a tőkére, mind a kamatra állami garancia van. A másik kockázat a szolgáltatói kockázat attól függően, hogy ki hol vásárolja meg az eszközt. Pontosan a tavaszi események világítottak rá arra, hogy nem mindegy, milyen szolgáltatót választunk. A lakosság alapvetően három csatornán keresztül vásárolhat állampapírt: az államkincstárnál, itt a számlavezetés díjmentes, a lakossági banki forgalmazói körnél és a postán – mondta el a műsorban Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezetője.
Mészáros Róbert pénzügyi tanácsadó megerősítette, hogy a lakosság élénkülő érdeklődést mutat az állampapírok iránt.
Hozzátette: a vagyonabc.hu oldalon képezik az olvasókat, hogyan nézzék saját pénzügyeiket. Szerinte az állampapír egy közeli, kéznél lévő eszköz arra az esetre, ha a pénzünket el akarjuk helyezni, de hogy konkrétan kinek lehet ajánlani, az egyéni történet. Egy kiegyensúlyozott portfólióban egy logikus választás, de nem mindegy, hogy egy V. kerületi virágbolt-tulajdonos pár millió forintját kell elhelyezni, vagy egy lottómilliárdos vagyonát.
Arra a kérdésre, mi van, ha valakinek csak 50 ezer forintja van, azt válaszolta: ennyi pénzért nem érdemes állampapírt venni, sőt, még a bankba sem elvinni, inkább otthon képezzünk belőle tartalékot.
Barcza György egyúttal arra hívta fel a figyelmet: van olyan papírjuk, melynek a címletértéke 10 ezer forint. Ha ez 2,75 százalékkal kamatozik, a hozadéka 1375 forintot tesz ki egy év alatt. Ettől nyilván az ügyfél nem ájul el, de ha ahhoz képest nézzük, milyen más lehetőségei vannak, akkor ez még mindig egy jó megtakarítás – érvelt az ÁAK.
Hangsúlyozta: minden háztartásban kell lennie a váratlan kiadások miatt egyfajta „megtakarítási puffernek”, és ezen felül lehet beszélni befektetésről.
Mészáros Róbert arra hívta fel a figyelmet: az állampapírnak is vannak kockázatai. Mivel forintban van, alapvetően a forintkockázat, és ha túl nagy részét teszi ki a portfóliónknak, akkor velejárója a kis hozam kockázata. Mindeközben nagyon jó, hogy a lakosság kezd nyitni a bankbetétek felől más irányokba, és a tanuló fázisban nagyon jó lépés, ha ismerkednek az állampapírral és vásárolnak belőle.
Ha valaki állampapírt akar vásárolni, legegyszerűbb, ha beüti, hogy allampapir.hu, itt tájékozódhat valamennyi termékről. A számlanyitáshoz persze be kell menni egy kincstári fiókba. Onnantól kezdve azonban interneten mindent el lehet intézni, vagy akár személyesen is, ha valaki azt jobban szereti – tájékoztatott Barcza György.
A cikk forrása: hirado.hu